Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos kultūros sostinės renginiuose Tartu – dėmesys lietuvių menininkams

Europos kultūros sostinės titulą šiemet švenčiančiame Estijos mieste Tartu dėmesys bus skirtas ir lietuvių menininkams, skelbia organizatoriai.
„Tartu 2024“ nuotr.
„Tartu 2024“ nuotr.

Penktadienį oficialiai pradedant kultūros sostinės sezoną šiame antrame pagal dydį Estijos mieste, „Tartu 2024“ atstovai Lietuvoje informavo, kad iš viso čia bus įgyvendinta 350 įvairių kultūrinių projektų, suorganizuota daugiau kaip 1 tūkst. renginių.

Tikimasi, kad projektas per visus metus pritrauks virš milijono lankytojų.

„Šventėje siunčiama svarbi žinia ir Lietuvai – šiemet Tartu ir visame pietų Estijos regione bus galima išvysti įvairių Lietuvos menininkų darbų, tad tautiečiai turės ne vieną progą apsilankyti kaimyninėje šalyje“, – nurodoma pranešime.

Vienas iš renginių – „Skalbimo mašina iš burokėlių“. Tai Estijos agrokultūros muziejaus, Estijos kelių muziejaus, Tartu miesto muziejaus ir Kauno miesto muziejaus paroda apie tarybinio žmogaus išradingumą, sumanumą, perdirbimo ypatumus ir mentalitetą, kai viską bandyta pasigaminti patiems.

Taip pat šiemet Tartu laukia Baltijos šalių ir Estijos muzikos dienos. Kaip pažymi organizatoriai, tai bus vienas didžiausių šiuolaikinės muzikos renginių Baltijos šalyse, jame bus galima išgirsti daugiau nei 20 kompozitorių premjeras.

Rugpjūčio pabaigoje vyks ir Baltijos šalių filmų dienos. Dviejų dienų šventė bus skirta paminėti Baltijos kelio 35-ąsias metines, jos metu Tartu, Taline, Rygoje ir Vilniuje bus galima išvysti geriausias pastarųjų metų Baltijos kino kūrėjų juostas.

Penktadienį kultūros sostinės atidarymo ceremonija vyks ant Emajogi upės kranto. Kaip teigia projekto kūrybos direktorė Kati Torp, tai bus „didelio masto įspūdingas, niekada Tartu neregėtas koncertas“. Jame siekiama akcentuoti Estijos unikalumą, smalsumą ir atvirumą Europai.

Pagrindinė visus metus įvairias „Tartu 2024“ iniciatyvas lydėsianti tema – „Išgyvenimo menas“. Daug dėmesio bus skiriama tvarumui, unikalumui, mokslui ir technologijoms, taip pat bendradarbiavimui kūryboje. 

Svarbiausiu metų akcentu taps bučinių šventė „Kissing Tartu“, viliamasi, kad ji suburs tūkstančius žmonių tam, kad skleistų meilę.

Šiemet taip pat bus galima apsilankyti technologijų meno parodoje po atviru dangumi „Wild Bits“. Estijos ir Danijos menininkai spektaklyje „Business as Usual“ primins „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą. 

Klasikinės muzikos mylėtojai bus kviečiami pasiklausyti vokiečių ir estų kompozitorių Georgo Frydricho Hendelio bei Arvo Parto kūrinių, atliekamų pasaulyje žinomo baroko muzikos orkestro „Concerto Copenhagen“ ir Estijos filharmonijos kamerinio choro. Viską vainikuos pasaulinio lygio atlikėjų Stingo ir Bryano Adamso (Brajano Adamso) koncertai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas