Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 25

Filosofas A.Mickūnas: apie išmetimą iš lietuvybės, vaikystę kare ir galingą lietuvių kalbą

Algis Mickūnas – vienas iškiliausių lietuvių išeivijos filosofų, kurio 89-eri metai nugulė knygoje „Atsiminimų punktyrai“. Nors knyga kupina sunkumų – tarp jų ir patirtis dviejuose karuose – apie viską A.Mickūnas rašo be liūdesio ar kitų neigiamų emocijų. „Nepaisant sunkumų, aš nesiskundžiu. Kitų emocijų neturiu – džiaugiuosi gyvenimu. Nemoku liūdėt, nemoku pykt“, – sako A.Mickūnas.
Algis Mickūnas
Algis Mickūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Atsiminimų punktyrai“ yra apie tai, kad po visokių įvykių tu vis tiek dar turi šiltą puoduką kavos. Argi ne gera? Rojus!“ – besilankydamas Vilniuje apie naujausią, jau 50-ąją savo knygą sakė Jungtinėse Amerikos Valstijose, Ohajuje gyvenantis A.Mickūnas.

„Atsiminimų punktyrus“ – metų knygos rinkimuose publicistikos ir dokumentikos kategorijoje nominuotą, vieną iš dvylikos kūrybiškiausių 2022-ųjų knygų – fenomenologas A.Mickūnas pradeda nuo prisiminimų iš vaikystės prie Svalios upės, kurią greit nutraukė Antrasis pasaulinis karas. Svarbi knygos dalis ir kitas – Korėjos karas, apie kurį dar ir šiandien jam kalbėti nelengva. Sunkias akimirkas Korėjos kare priminė ir daugiau nei prieš metus prasidėjusi Rusijos invazija Ukrainoje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algis Mickūnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algis Mickūnas

„Karo patirtis įsiskverbia į tavo kaulus, judesius. Daug kas taip sako. Nesiskundžiau ir nėjau jokios pagalbos. Bet būna, miegi ir staiga pašoki – tas truko keletą metų. Juk matai daug mirusių, žuvusių, sudraskytų. Nenorėčiau dabar nueiti į ligoninę, kur yra atvežti karo sužeistieji. Nesu matęs ir nė vieno karo filmo. Užteko smurto“, – apie sudėtingus karo prisiminimus, nugulusius „Atsiminimų punktyruose“, sako filosofas.

Nelengva tema A.Mickūnui ir dar paauglystėje emigracijoje priimtas sprendimas „nebebūti lietuviu“ bei siekis sugrįžti į lietuvybę. Apie šį ir kitus sunkius prisiminimus – A.Mickūno pokalbyje su 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas