Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV mirė išeivijos metraštininkas, operatorius Vytautas Petrulis

Rugsėjo 1-ąją, Santa Monikoje, JAV, eidamas 95-uosius metus, mirė žinomas išeivijos kino operatorius, visuomenės veikėjas Vytautas Petrulis, – šią žinią paskelbė Lietuvos centrinis valstybės archyvas.
Vytautas Petrulis
Vytautas Petrulis / Larisos Dmuchovskajos / e-kinas.lt archyvo nuotr.
Temos: 2 Kultūra Netektis

V.Petrulis gimė 1930 m. Panevėžyje. Antrojo pasaulinio karo metais su tėvais pasitraukė į Vokietiją, Dilingeno perkeltųjų asmenų (DP) stovyklą.

Vėliau išvyko gyventi į Kanadą, o 1982 m. su šeima persikėlė į JAV.

Dirbdamas architektu V.Petrulis rado laiko ne tik dalyvauti išeivijos veikloje, tačiau pasirinko ir kino metraštininko kelią. Daugiau nei 6 dešimtmečius kino ir videojuostose V.Petrulis fiksavo išeivių bendruomenės gyvenimą, laisvos Lietuvos idėją puoselėjančius renginius JAV bei Kanadoje.

Jis yra užfiksavęs žinomos archeologės ir antropologės Marijos Gimbutienės gyvenimo fragmentus, pokalbius su aktore Rūta Lee, pirmąjį Vytauto Landsbergio vizitą Kalifornijoje, jo paskaita Amerikos klubui, Vytauto Kernagio grupės „Tarp girnų“ koncertas Los Andžele bei kitus įvykius.

2017 metais beveik du tūkstančius savo kolekcijos filmavimo ir fotografijos įrenginių V.Petrulis padovanojo Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejui.

Vos prieš kelias savaites Lietuvos centrinio valstybės archyvo Nacionalinį dokumentų fondą papildė visą gyvenimą filmuota ir kaupta unikali V.Petrulio vaizdo įrašų kolekcija, atspindinti išeivijos gyvenimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas