Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karolis Jachimavičius: Moteriškasis seksizmas

Tai nėra komentaras iš tos operos, kai lyčių kare vyras įsitvirtina vyriškoj stovykloj ir kleketuoja “O jūs, bobos!”. Kaip tas Orlauskas, kuris kažkuriam Šeimos Farso judesy pareiškė, kad tiek pat vyrų nukenčia nuo moterų smurto, kaip moterų nukenčia nuo vyrų, tik vyrai nesiskundžia. Tai nėra revanšistinis komentaras. Moterys dėl seksizmo kenčia labiau. Tai jos bijo vienos vaikščiot naktimis, jos auklėjamos, kad kaltos jų nuogos kojos, o ne berniukų smurtas, ir jų vieniša mamystė nepriimama kaip žygdarbis, jeigu tai daro vyrai.
Karolis Jachimavičius
Karolis Jachimavičius / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 2 Moteris Seksizmas

Bet ir besilaisvinančios moterys būna, kad perspaudžia

Nėra šis komentaras ir apie Naująją Moterį, kuri bus tik lyderė, bus tik bosė, darys viską, ką patriarchatas laikė nemoteriškais dalykais – lįs tik į mokslą, verslą, politiką – netgi valgymo šalinsis, nes tai per daug primena virtuvę, masturbuosis su tokiu išdidumu kaip kiti gieda himną, ir vienintelis vyras, kuriam ji leis laikyti ranką, bus tas, kuris joje matys patriarchato auką, o ne patriarchato išgyventoją (survivor).

Apie ką yra šis komentaras? Apie moteriškumą, kuris yra seksizmas.

Šis komentaras apie seksizmo formą pavadinimu moteriškumas. Tuo pačiu ir vyriškumą. Komentaras ne apie vyriškumą, nes moteriškumas, kuris nėra mažiau toksiškas, dažniau pražiūrimas. Abu jie blogi.

Kokia yra moteriškumo esmė?

Kaip moteriškumas gali būti blogas? Jis juk yra moters esmė. Tai, kas ją daro moterimi. Čia ir slypi visa blogio šaknis – suponavimas, kad moteriai neužtenka būti pačia savimi, ji stumiama įvykdyti moteriškumo prievoles, kitaip jos įgimtoji lytis nesiskaito. Gimei moterimi, bet tu dar ne moteris, dar turi padaryti visus globėjiškus ir švelnius ir gražius dalykus, turi padaryti moteriškumą, tik tada būsi moteris. Tu. Esi. Nepakankama.

Moterys dažnai pačios stengiasi būti moteriškomis

Tačiau moteriškumas nėra vien psichologinė prievarta, primetinėjama vyrų ar žiniasklaidos. Moterys pačios labai dažnai prisiima tuos stereotipus. Viena moteris man sakė „Su aukštakulniais aš jaučiuosi labai moterimi, vyrai to nesupras“. Ji jaučiasi moteriška, jaučiasi būnanti tikra moterimi, nes atlieka savo stiprios tipentojos vaidmenį, kurios iš jos dalis visuomenės reikalauja. Ji jaučiasi gundančia, stipria trapumu, galinga subtilumu.

Vyriška, nes kieta, dabar jie tikri vyrai, moteriai kieti dalykai nepriklauso.

Su aukštakulniais, dabar ji savo vietoj, kaip tas tikras vyras, kuris kelia nykščius gerai sužaidusiems futbolininkams, sako, buvo kieta vyriška kova. Vyriška, nes kieta, dabar jie tikri vyrai, moteriai kieti dalykai nepriklauso. O jeigu tu kieta, tai mes tau kiaušus pakabinsim – esi nenormali, esi vyriška.

Kaip moteriškumą supranta moterys, kurios yra nuosaikios feministės?

Moteriškumas yra visas stereotipų ir primestų rolių rinkinys, bet ir moterys, kurios turi budrumo sušukti „Me too!!“, neturi nuo jo imuniteto. Jos dažnai leidžiasi tyrinėti, puoselėti, išreikšti savo moteriškumą. Ach, och, ji pasileido ilgus pūstus plaukus Instagrame, kokia ji moteriška, labiau moteris negu ta trumpaplaukė kresna mėsininkė, kas drįs ją iš moterų išbraukti? Ji dažosi ir kalba žvilgsniu, kokia ji moteriška, ji daro „mergaitiškus“ dalykus, viską, kas yra žiedukai ir pūkučiai, kokia ji moteriška.

Nesakiau, kad bet koks aukštakulnių nešiojimas ir bet kokie pūkučiai yra paslėpta aksominė matriarchato diktatūra! Kai kuriems aukštakulniai yra tik viena iš formų – kaip šlepetės ar klumpės ar lipnia juosta apvyniotos kartoninės dėžės. Bet jeigu moteris be aukštakulnių jaučiasi esanti bloga, o ir į aukštakulniuotus vyrus šnairuoja – jie nusikaltėliai nesurašytiems lyčių įstatymams!! – tai ji seksistė.

Kodėl kai kurios moterys nesijaučia esančios seksistės? Nes pačios nesupranta, ką daro. Svarbu suprasti savo poelgių motyvus.

Po!, pokštels ne viena, aš tiesiog gerai jaučiuosi, kai gražinuosi. Kaip tas toksiškas vyras, kuris gerai jaučias tik jeigu per minią iriasi išmetęs rėmą, jeigu metus Kipre pragyvenusią moterį pamoko apie Kipro demografiją, kad ten daug rusų, jeigu pirmas puola prie grilio, nes mėsa – vyrų reikalas. Šie vyrai irgi tiesiog gerai jaučiasi tai darydami, ir nesuka sau galvos, kodėl jie gerai jaučiasi. Kas mes tokie, kad jiems gadintumėm nuotaiką savo psichoanalizėm? Jūsų analizės tiesiog nesmagu. Ir taškas.

Kas mes tokie, kad jiems gadintumėm nuotaiką savo psichoanalizėm?

Daugiau moteriškumo formų

Ooo, o moteris maitintoja!.. Moteris kaip Žemė maitintoja, savo kūną atiduoda, kad vaikai galėtų pavalgyt, vyrai to niekada nesupras, todėl mums ir lemta tiekt jiems pietus, kol jie žiūri futbolą krepšinį, tuos karo pakaitalus, ir tvarkyt namus, blizgint plyteles, nes gamta juk irgi nori, kad jos vanduo būtų skaidrus ir spingsėtų. Visas šitas mamiškumas irgi yra moteriškumas. Socialiai sukonstruotas lyčių vaidmenų rinkinys, kas priklauso daryti moteriai. Genderis, kaip jį vadina Stambulo konvencijos rašytojai.

Moteriškumas yra tai, ką kai kurie vadina genderiu

Taip, būtent, Šeimų Farso dalyviai yra patys didžiausi genderistai. Jie turi įsivaizdavimą, kad vyras su gelėta suknele yra nusižengimas gamtos dėsniams, o katalikų kunigas su suknele, kuri vadinama sutana, nėra. Jie nori visada švelnios ir prie neištikimybės ar ujimo prisitaikančios moters. Nori vyriškumo vyrams ir moteriškumo moterims, visų tų „socialiai sukonstruotų vaidmenų“, kuriuos peikia ir keikia.

Vyras niekada nesupras moteriškos kantrybės, yra toks paskutinis šiaudas.

Vyras niekada nesupras moteriškos kantrybės, yra toks paskutinis šiaudas. Moteriškumas nepavaldu vyro protui. Vyrai nesupranta žiūrėdami į iš vandens ištrauktą žuvį, kad ji trokšta, jeigu mato nupjautą pirštą, nesupranta, kad skauda, taip jie nesupranta ir kad gimdymas skauda, todėl aš kantriai patylėsiu. Vyrai nesupras, vyrai durni, o aš ne seksistė ir dar laktuoju.

Daugiau moteriškumo pavyzdžių

Grožis, virtuvė, motinystė, galima rasti daugybę moteriškumo formų. Kad ir tas anksčiau minėtas kalbėjimas akimis, atsidavimas vyriškam dominavimui, kad moteriai nevalia rodyti iniciatyvos santykiuose. Pirma nerašau, ne kekšė kokia. Aš nešneku apie strategijas išvengt susidūrimų su prielipom, kurie net girdėt ne nenori, bet tuos „Aš esu merga, tai Dievo sugalvota tvarka, kad bernai turi rašyt pirmi“.

Dar daugiau moteriškumo pavyzdžių – nejaukumas sporte.

Ir netgi kai moterys nekreipia dėmesio į gąsdinimus baubais, kad jei sportuosi, pakenksi vaikui, moterų svorio centras žemiau, tu negali žaisti krepšinio kaip vyrai, palik tai vyrams, dauguma moterų vis tiek pasąmoningai lieka pozicijoj, kad sportas joms yra svetimas dalykas. Kiek sportininkių galima pamatyti žirgliojančias krepšinio aikštelėj kaip ant podiumo paraityt klubų su suknelėm išvaryti homofobai. Kaip kokį lažą darydamos. Juk kablys iš apačios prievartautojui į pažiaunę yra prieš moteriškumą, turi būti pasimetusi, tau natūralu siūbuoti klubais, o ne mėtyti į krepšį kaip vyras. Nuo riešo, be stūmimo, Dieve, ką ji daro?!, jos vaikai be kaukolių gims!

Tačiau reikalai gerėja.

Labai džiaugiausi šiemet radęs Instagrame dar vieną retą moterį, kuri su krepšinio kamuoliu juda laisvai. Su kiekvienu moteriškumo nepaisymu pasauly randasi vis daugiau moterų, kurios smūgiuoja, kad sulaužytų, bėga, kad aplenktų, šoka, kad peršoktų. Atrodo, elementarūs dalykai, bet jie ne tokie elementarūs, kai atrodo, kad eini prieš savo prigimtį. Kai treneris labai protingas ir neleis niekam skriausti savo dukros. Kai vyriškumo akyje tu esi tik amžina globotinė.

Kai vyriškumo akyje tu esi tik amžina globotinė.

Bet dydžių skirtumas gali atrodyti neperžengiamas

Ir po visų smūgių, spyrių, sprintų ir iškeltų štangų, žalojant savo gležnas rankas iš moteriškumo į vyriškumą, vyrai vis tiek užauga didesni ir stipresni…

Tačiau tai tegu nesustabdo jūsų, moterys, nuo kalbėjimo. Speak up.

Tai negi patylėsi tik todėl, kad tu mažesnė?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas