Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 08

Ko šiam keistuoliui prancūzų filosofui prireikė Ukrainoje? Jis kuria filmus

Savo naujajame dokumentiniame filme „Slava Ukraini“ Bernardas-Henri Lévy, garsiausias Prancūzijos viešasis intelektualas, išsisukinėja nuo Rusijos snaiperio ugnies Ukrainoje, nerūpestingai vilkėdamas chaki spalvos neperšaunamą liemenę ant prašmatnaus pagal užsakymą pasiūto kostiumo.
B.H.Lévy
B.H.Lévy / „The New York Times“/Clement Pascal nuotr.

Jis užlipa ant Ukrainos karinio jūrų laivyno laivo Odesoje, kuris Juodojoje jūroje šluoja Rusijos minas, o jo žilų plaukų karčiai švelniai plevena vėjyje.

Jis apžiūrinėja susprogdintus daugiabučius Kyjive, leidžiasi į apkasus su Ukrainos kariais Slovjanske ir guodžia mamą, kurios mažametis sūnus taip traumuotas karo, kad nustojo kalbėti.

Gali kilti pagunda numoti ranka į B.H.Lévy – daugelis tai ir daro – kaip į 74 metų lengvabūdį karo turistą, žaidžiantį veiksmo filmų herojų, kai Rusijos raketos sminga į Kyjivą, Charkivą ir Mariupolį.

Tačiau užuot praleidęs pastaruosius 12 mėnesių savo meno kūrinių pilnuose namuose dešiniajame Paryžiaus krante ar išėjęs į pensiją savo XVIII amžiaus rūmuose Marakeše, B.H.Lévy atlaikė Rusijos karinius išpuolius, galvos svaigimą ir tai, ką jis vadina natūraliu polinkiu į melancholiją, kad sukurtų savo filmą apie Ukrainą.

Anot jo, palaikyti Ukrainą konflikte, kurį jis laiko ne kuo kitu, o kova už Europos ateitį, globalų liberalizmą ir Vakarų civilizaciją, jį paskatino „širdies šauksmas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas