Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikiečiai atsisveikina su rašytoju Carlosu Fuentesu

Šimtai Meksikos žmonių trečiadienį atėjo atsisveikinti su savo tautiečiu Carlosu Fuentesu – nešdamiesi jo knygas ir gėles jie ėjo pro karstą, kuriame gulėjo vienas garsiausių literatūros ispanų kalba rašytojų.
Iškiliausio Meksikos rašytojo Carloso Fuenteso laidotuvės
Iškiliausio Meksikos rašytojo Carloso Fuenteso laidotuvės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Meksika

Per viešą ceremoniją Vaizduojamojo meno rūmuose Meksike prezidentas Felipe Calderonas pavadino C.Fuentesą „vienu didžiausių visų laikų rašytojų“.

„Jis padėjo suteikti Lotynų Amerikos literatūrai pasaulinę reikšmę“, – sakė prezidentas.

C.Fuentesas antradienį mirė Meksike, būdamas 83 metų, dėl didelio kraujavimo virškinamajame trakte.

Prie karsto netoli prezidento stovėjo rašytojo našlė Silvia Lemus ir vienintelis dar gyvas jo vaikas Cecilia, gimusi iš jo pirmosios santuokos su aktore Rita Macedo.

Žmonių minia eilėje laukė galimybės patekti į rūmus ir praeiti pro karstą. Vėliau rašytojo palaikai turėtų būti kremuoti.

C.Fuentesas, diplomato, Meksikos ambasadoriaus Paryžiuje 1975-1977 metais, sūnus, antradienį mirė Meksike, būdamas 83 metų, dėl didelio kraujavimo virškinamajame trakte.

C.Fuentesas, kuris augo apsuptas knygų, pirmąjį savo apsakymų rinkinį „Dienos su kauke“ (Los dias enmascarados), išleido patariamas tėvo Rafaelio. Iš viso rašytojas išleido daugiau kaip 50 darbų – romanų, apsakymų, esė, pjesių.

Su 1958-ųjų romanu „Skaidriausio oro sritis“ (La region mas transparente), kuriame vaizduojamas sparčiai augantis Meksikas, tuomet 30-metis rašytojas pelnė tarptautinį pripažinimą.

Vėliau jis parašė romanus „Aura“ (Aura, 1962), „Artemijo Kruso mirtis“ (La muerte de Artemio Cruz, 1967), kuriuos pripažino ir kritikai, ir publika. Rašytojas yra laimėjęs kelias prestižines literatūros premijas.

C.Fuentesas, tapęs svarbiu 7-ojo dešimtmečio literatūros ispanų kalba pakilimo veikėju, palaikė draugiškus ryšius tiek su Kolumbijos kairiųjų pažiūrų rašytoju Gabrieliu Garcia Marquezu, tiek su konservatyviuoju Peru literatu Mario Vargasu Llosa.

Jo kūriniuose kritikuojama ir žiaurioji kapitalizmo pusė, ir sunki komunizmo realybė, naudojami kalbos eksperimentai.

Aiškiai sukrėstas Meksiko meras Marcelo Ebrardas gyrė savo velionį draugą, kuris, pasak jo, „amžinai liks meksikiečių sielos dalis“.

„Fuentesas buvo didis viliotojas, kuris naudodavosi tik vienu ginklu: žodžiu“, – sakė rašytojas Federico Reyesas Herolesas, kuris per ceremoniją šeimos prašymu perskaitė kalbą apie velionį.

„Carlosas įkūnijo Meksikos atvedimo į pasaulį ir pasaulio atvedimo į Meksiką idėją“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas