Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė garsi dirigentė ir pedagogė Gražina Vaišnoraitė

Ketvirtadienį mirė garsi pedagogė ir dirigentė Gražina Vaišnoraitė. Moteris Anapilin iškeliavo eidama 85-us gyvenimo metus.
Atmintis
Atmintis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors G.Vaišnoraitė baigusi Kauno 3-iąją mergaičių vidurinę mokyklą pasirinko agronomijos studijas, bet pirmosios muzikos žinios, gautos iš mūsų dainos patriarcho Juozo Naujalio dukros Zofijos Naujalytės-Didenkienės, buvo ypač prasmingos. Su muzika ji jau nebesiskyrė nei studijuodama agronomiją, nei dirbdama Dotnuvos žemdirbystės mokslinio tyrimo institute.

G.Vaišnoraitės koncertinės kelionės nusidriekė į įvairius renginius Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje, Sankt Peterburge.

Instituto mokslinės darbuotojos visas laisvalaikis buvo užpildytas meninio gyvenimo reikmėmis, nes buvo ir Dotnuvos kultūros namų direktore, vadovavo vyrų ir moterų vokaliniams ansambliams, mišriajam chorui.

1965 metų dainų šventės konkurse jos vadovaujamas choras laimėjo pirmąją vietą, o meno mėgėjų jėgomis buvo pastatyti po vieną F.Schuberto operetės „Trijų mergelių namai“ ir F.von Suppe operetės „Boccaccio“ veiksmą.

G.Vaišnoraitės koncertinės kelionės nusidriekė į įvairius renginius Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje, Sankt Peterburge.

1965 metais G.Vaišnoraitės gyvenime išryškėjo reikšmingos permainos. Dirbdama mokslinį darbą, ji tuo pat metu neakivaizdiniu būdu baigė Vilniaus J.Tallat-Kelpšos muzikos technikumo choro dirigavimo specialybę pas dėstytoją Lionginą Ragaišį. Tai atvėrė duris į Lietuvos valstybinę konservatoriją (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Čia jos dirigavimo studijoms vadovavo plačiai pagarsėjusio Vilniaus berniukų choro „Ąžuoliukas“ įkūrėjas ir meno vadovas, vėliau Lietuvos muzikos akademijos garbės profesorius Hermanas Perelšteinas, jau po metų pasikvietęs ją „Ąžuoliuko“ chormeistere.

1965 metai ypač prasmingi ir tuo, kad iš Lietuvos žemės ūkio ministerijos ir Vilniaus dainos mylėtojų ji subūrė mišrų chorą, kuriam 1971 metais buvo suteiktas „Dobilo“ vardas.

Šiemet, balandžio 23 d. įvyko choro „Dobilas“ jubiliejinis 50-mečio koncertas, kuriame dirigavo ilgametė choro meno vadovė ir dirigentė G.Vaišnoraitė.

Šių metų gegužės 19 d. G.Vaišnoraitė iškeliavo Anapilin.

Velionė pašarvota Vilniaus laidojimo rūmų 1 salėje, Olandų g. 22. Išlydėjimas į amžinojo poilsio vietą – šeštadienį, gegužės 21, 14 val., į Rokantiškių kapines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas