Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė garsi Rusijos aktorė Ija Savina

Eidama 76-tuosius metus šeštadienį mirė garsi Rusijos kino ir teatro aktorė, SSRS liaudies artistė Ija Savina, pranešė Maskvos A.Čechovo dailės teatras.
Aktorė Ija Savina
Aktorė Ija Savina / Kino archyvo nuotr.

GALERIJA

„Maskvos dailės teatras labai liūdi ir pareiškia savo nuoširdžią užuojautą I.Savinos šeimai, jos giminaičiams ir draugams, taip pat visiems iškilaus šios iš tikrųjų liaudies artistės talento gerbėjams“, – rašoma tinklalapyje išplatintame pranešime.

Baigdama Maskvos valstybinio universiteto žurnalistikos fakultetą 1958 metais I.Savina iš karto išgarsėjo visoje Maskvoje Lidos Matisovos vaidmeniu MVU studentų teatro spektaklyje „Tokia meilė“. Nors I.Savina ir neturėjo profesinio aktorinio pasirengimo, ją iškart priėmė ir pripažino ir teatro, ir kino aktorių bendruomenė.

Septintajame dešimtmetyje I.Savina suvaidino pagrindinį Anos vaidmenį Josifo Heifico režisuotame kultiniame filme „Dama su šuniuku“.

Tais pačiais metais aktorė įstojo į Maskvos tarybos teatro trupę. Tarp keliasdešimties sėkmingai suvaidintų jos vaidmenų: Nora („Nora“), Sonia („Peterburgo sapnai“), Feri („Keista misis Sevidž“), Saša Dušečkina („Turistinė bazė“), Maša („Leningrado prospektas“).

I.Savina suvaidino keliasdešimt įsimintinų vaidmenų kine. Be „Dama su šuniuku“, ji dar vaidino filmuose „Asios Kliačinos, kuri mylėjo, bet neištekėjo, istorija“, „Ana Karenina“, „Tarnavo du draugai“, „Atvira knyga“, „Garažas“.

Ijos Savonos balsu kalba Paršelis – vienas animacinių filmų apie Mikę Pūkuotuką ir jo draugus, sukurtų 1969–1972 metais, veikėjų.

SSRS liaudies artistės vardas I.Savinai buvo suteiktas 1990 metais.

2011 metų kovo 2 dieną I.Savinai sukako 75 metai, savo jubiliejų ji sutiko scenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas