Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė grafikė Janina Lili Paškauskaitė

Sekmadienį Anapilin iškeliavo garsi dailininkė, grafikė Janina Lili Paškauskaitė. Menininkė ėjo 88-uosius gyvenimo metus, pranešė Lietuvos dailininkų sąjunga.
Janina Lili Paškauskaitė
Janina Lili Paškauskaitė / Lietuvos dailininkų sąjungos nuotr.

J.L.Paškauskaitė gimė 1925 m. Vilniuje. 1951 m. baigė grafiką Lietuvos valstybiniame dailės institute. Nuo 1950 iki 1979 m. iliustravo devynias vaikiškas knygas. Iliustracijas kūrė, naudodama pamėgtą oforto ir sausos adatos techniką. Daugiausia sukūrė amžininkų portretų (ypač mokslininkų), taip pat mėgo peizažo žanrą, kūrė Vilniaus peizažus.

Pasak dailėtyrininkės R. Rachlevičiūtės, grafikės  J. L. Paškauskaitės kūryba – unikalus Lietuvos dailės istorijos puslapis. Nieko nedariusi pusiau ar po truputį, kaip itin taikliai įvertino viena jos kolegių, menininkė buvo perfekcionistės pavyzdys, kėlusi sau ir savo profesijos atstovams maksimalius meninius reikalavimus. Dailininkė piešė tušu, guašu, pieštuku, raižė raižomąja adata, kūrė iliustracijas ir estampus. Pagrindinės meninės dailininkės temos buvo miestų vaizdai, portretai bei natiurmortai.

Kolegų atmintyje išliks grafikės J. L. Paškauskaitės pagarbus požiūris į portretuojamą asmenybę, meniška jo traktuotė ir ypatinga reprezentacijos, kamerinio  jaukumo ir  žmogiško patrauklumo darna kūriniuose.

Atsisveikinimas su dailininke 2012 m. liepos 5 d. (ketvirtadienį) nuo 11 iki 14 val. šarvojimo salėje M. Paco g. 4, už Šv. Petro ir Povilo bažnyčios. Laidotuvės – 14 val. Rokantiškių kapinėse.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas