Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 05 /21:21

Mirė M.K.Čiurlionio anūkė, skulptorė O.Zubovaitė-Palukaitienė

Eidama 85-uosius metus sekmadienį mirė dailininko ir kompozitoriaus Konstantino Čiurlionio anūkė skulptorė Dalia Ona Zubovaitė-Palukaitienė, pirmadienį pranešė kultūros centras „M.K.Čiurlionio namai“.
Ona Zubovaitė-Palukaitienė
Ona Zubovaitė-Palukaitienė / M.K.Čiurlionio namų nuotr.

„Dalia buvo neeilinis žmogus, talentinga skulptorė, kantri mokytoja, didelę dalį savo gyvenimo paskyrusi savo senelių kūrybos ir atminimo sklaidai“, – teigiama pranešime.

Prezidento Gitano Nausėdos teigimu, tai didelė netektis Lietuvos kultūros bendruomenei.

„Netekome skulptorės, lietuvių genijaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir rašytojos Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės anūkės, su dideliu rūpesčiu puoselėjusios savo senelių kūrybinį palikimą. Tai didelė netektis visai Lietuvos kultūros bendruomenei: ilgametė mokytoja, kūrybinių sumanymų iniciatorė ir palaikytoja kolegų ir bičiulių buvo vertinama už nuoširdų smalsumą ir pasiaukojantį atsidavimą tęsti savo pirmtakų tradicijas, nešant kultūros šilumą ir šviesą“, – sakė šalies vadovas.

D.O.Zubovaitė gimė 1938 metais Kaune. Jos seneliai – vienas žymiausių Lietuvos dailininkų ir kompozitorių M.K.Čiurlionis ir rašytoja Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė, tėvas – architektas Vladimiras Zubovas, motina – rašytoja Danutė Čiurlionytė- Zubovienė.

1956 metais ji baigė Kauno vidurinę dailės mokyklą, 1962 metais – Lietuvos valstybinį dailės institutą Vilniuje ir įgijo dailininkės skulptorės specialybę.

D.O.Zubovaitė-Palukaitienė yra dirbusi mokytoja keliose mokyklose Kaune, keramikos gamykloje „Jesia“ gintaro cecho dailininke, vadovavo Kauno vidurinei dailės mokyklai.

Išėjusi į pensiją 2003 metais, ji tvarkė giminės kūrybinius archyvus, prižiūrėjo S. Kymantaitės-Čiurlionienės kambarį, tęsė kūrybinį skulptorės darbą, teigiama Elektrėnų muziejaus interneto svetainėje.

D.O.Zubovaitė-Palukaitienė ten minima tarp kitų muziejaus kūrėjų.

Ji yra apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino 1-ojo laipsnio medaliu už nuopelnus Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas