Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nacionalinę premiją už abstrakčiosios tapybos turiningumą gavusi Rūta Katiliūtė: „Aš karjerizmu nesergu“

Trečiadienio popietę šeši Lietuvos menininkai sulaukė garbingo įvertinimo – Kultūros ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje paaiškėjo šių metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai.
Rūta Katiliūtė
Rūta Katiliūtė / Anykščių menų centro nuotr.

Tarp jų – tapytoja Rūta Katiliūtė, kino režisierius Gytis Lukšas, rašytojas Valdas Papievis, architektas Audrius Ambrasas, aktorius Vytautas Anužis, džiazo muzikai Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Tarasovas ir Vladimiras Čekasinas. ​

TAIP PAT SKAITYKITE: Tarp Nacionalinės premijos laureatų – režisierius Gytis Lukšas, aktorius Vytautas Anužis, tapytoja Rūta Katiliūtė

Iškart po laureatų paskelbimo 15min pakalbino kūrėjus.

Nacionalinę premiją už abstrakčiosios tapybos turiningumą gavusi 72 metų tapytoja Rūta Katiliūtė džiaugėsi įvertinimu, tačiau patikino – tokia premija tuo pačiu ir didelė atsakomybė.

„Negaliu pasakyti, kad mane užplūdo didelis džiaugsmas. Tai labai atsakingas momentas, tačiau jausmai nėra vaikiški.

Visuomet pagalvoju ir apie kitus menininkus, ir apie laimėtojus, ir tuos, kurie galbūt nėra pakankamai įvertinti.

Mano gyvenime viskas eina paskui, todėl ir dabar – nesikoncentruoju į įvertinimą, daugiau mąstau apie tolimesnius kūrybinius planus, būsimas parodas – tai man svarbiausia“, – 15min kalbėjo R.Katiliūtė.

Pasak jos, žinodama pretendentų į premiją sąrašą, ji sirgo ne tik už dailės, bet ir už literatūros, teatro, muzikos pasaulio atstovus. „Žiūriu į visa tai plačiau, nors, žinoma, smagu, kad galiu didžiuotis laimėjusi kaip tapybos bendruomenės atstovė“, – sakė tapytoja.

Ji jau kuria planus surengti parodas Vokietijoje, keliuose Baltijos šalių muziejuose, o taip pat – Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje. „Mano pagrindas – sukurti naują ciklą, tai man svarbiausia. Tai yra mano esmė, aš karjerizmu nesergu“, – sakė ji.

Dailininkė Rūta Katiliūtė – abstrakčiosios dailės atstovė. Monochromiški, blyškių spalvų (dažniausiai įvairių mėlynų tonų) autorės paveikslai kuria lengvą ir poetišką, skaidrią atmosferą. Autorės kūrinių yra Lietuvos ir užsienio muziejuose, privačiose kolekcijose. Pastarajame kūrybos dešimtmetyje dailininkė perėjo ir į kitas dailės sritis, susijusias žemės menu ir kitomis konceptualaus meno paieškomis už muziejaus ir galerijos ribų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nacionalinę premiją gavęs Audrius Ambrasas: „Architektūra – tai visuomenės savęs pačios pamatymas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas