Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 11 /15:59

Paaiškėjo, kas tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais

Pirmadienį Kultūros ministerijoje paskelbti 2023-iųjų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai.
Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai: Violeta Bubelytė, Violeta Palčinskaitė, Giedrė Jankevičiūtė, Rasa Samuolytė, Eglė Rakauskaitė, Mindaugas Urbaitis
Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija / 15min montažas

Šių metų komisijos pirmininkas – Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas. Jis ir paskelbė šių metų laureatus, jais tapo:

fotomenininkė Violeta Bubelytė už drąsą ir autoironiją fotografiniuose monospektakliuose;

rašytoja Violeta Palčinskaitė už vaizduotės žaismę kūryboje kelioms skaitytojų kartoms ir daugialypės patirties liudijimą memuaruose;

dailės istorikė, kritikė, parodų kuratorė Giedrė Jankevičiūtė už visuomenės kritinės atminties formavimą, tarptautinio kalibro knygomis ir parodomis;

aktorė Rasa Samuolytė už įspūdingą aktorystės diapazoną ir įtaigą teatre ir kine;

tarpdisciplininio meno kūrėja Eglė Rakauskaitė už kultūros paradigmas keičiančią kūrybą ir ilgalaikį poveikį šiuolaikiniam menui;

kompozitorius Mindaugas Urbaitis už urbanistinę energiją, minimalizmo grožį muzikos ir šokio scenose;

Visuomenė iš viso buvo pasiūliusi 47 menininkus.

„Turbūt nėra nė vieno komisijos nario ar narės, kuris nebūtų apgailestavęs, kad tiek mažai premijų“, – teigė A. Gelūnas.

Jis vylėsi, kad bus grįžta prie tradicijos skirti devynias, o ne šešias premijas. Kita vertus, jis pabrėžė, jog tai nereiškia, kad tuomet būtų įvertinti viso to nusipelnę.

„Kartais tiesiog ties pavarde sustodavome iš nuostabos: ką, nejaugi jis ar ji dar neturi nacionalinės premijos. Pasirodo, labai kūrybinga valstybė ir visuomenė esame“, – sakė komisijos pirmininkas.

Anot jo, renkant laureatus įtakos turi ne tik kūrėjo nuopelnai, bet ir meno žanras, kuriam jis atstovauja.

„Kartais metai nelygūs metams, kartais viename žanre būna daugybė įspūdingų kandidatūrų, o kitame žanre – beveik nieko. Kaip ir būtų neteisinga, jei sakytume, kad iš žanro tik po vieną atstovą ar atstovę. Tikrai taip nėra. (...) Bet taip, tai yra kriterijus, norime aprėpti kuo platesnį diapazoną kūrybos sričių, nes galvojame, kad jos lygios tarpusavyje“, – kalbėjo A. Gelūnas.

Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius septynerius metus, taip pat kūriniai, kaip ilgametis kūrėjo kūrybinis indėlis į kultūrą ir meną.

Kasmet skiriamos premijos yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio. Šiuo metu tai sudaro 39,2 tūkst. eurų.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijų laureatų diplomai bei ženklai bus įteikti Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga vasario 16-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas