Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisierius Gytis Lukšas: Arūnas Žebriūnas turėjo tikrą kino pojūtį

Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas režisierius Gytis Lukšas sako, kad Arūnas Žebriūnas buvo unikalus menininkas, tikrą kino pojūtį turėjęs režisierius.
Arūnas Žebriūnas
Arūnas Žebriūnas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Galima sakyti buvau jo mokinys, nes bestudijuodamas institute atvažiavau į jo filmą „Gražuolė“ ir praktikai buvau pasiųstas, dirbau asistentu ir tai buvo man tikrosios kino pamokos. Nuo tada pažįstu A.Žebriūną, pažinojau jį ne tik filmavimo aikštelėje, bet ir už jos ribų mes bendravome“, – BNS sakė G.Lukšas.

Jis teigė, kad A.Žebriūnas, be kita ko, atnešė į lietuvišką kiną naujovių.

Jis buvo unikalus, koks ir turi būti tikras menininkas, jis buvo tikras mūsų lietuviško kino aristokratas, žmogus, kuris pradėjo visiškai naujus žanrus lietuvių kine, tokius kaip vaikų kinematografija, poetinė kinematografija, jis vienintelis padarė miuziklą, kuris iki šiol stebina tiek Lietuvos, tiek užsienio žiūrovus. Tai žmogus su ypatingu kino meno pojūčiu. Ir to reikalavo iš kitų visą gyvenimą, jis bandė įrodyti, kad kinas nėra ir negali būti vien pramoga, kad tai yra toks pat menas kaip ir kiti menai ir jis reikalauja dvasinių pastangų, kad būtų suprastas. A.Žebriūno filmai taip pat reikalauja tokių pastangų, ir jis to reikalavo iš visų savo mokinių, nes buvo ir puikus pedagogas“, – dėstė G.Lukšas.

Pasak Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininko, A.Žebriūnas vaidino ir svarbų visuomeninį vaidmenį Sąjūdžio metais.

Jis buvo vienas iš tų žmonių, kurie kėlė tautą tuo metu, jam neužteko vien ramiai kurti savo puikius filmus, jis atėjus reikiamam momentui išėjo būti su visais žmonėmis.

„Ir ten mes buvom kartu. Jis buvo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės ir tarybos narys, aš buvau Sąjūdžio Seime. Taip, jis buvo vienas iš tų žmonių, kurie kėlė tautą tuo metu, jam neužteko vien ramiai kurti savo puikius filmus, jis atėjus reikiamam momentui išėjo būti su visais žmonėmis“, – teigė režisierius G.Lukšas.

Garsus Lietuvos kino menininkas, buvęs Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys 83 metų Arūnas Žebriūnas mirė pirmadienį Vilniuje po sunkios ligos.

Šalies vadovai pareiškė užuojautą dėl režisieriaus A.Žebriūno mirties

Kino režisierius A.Žebriūnas Lietuvos kultūros istorijoje visada išliks kaip savito kino kūrėjas, įdėmiai žvelgęs į žmogų, jo prigimtį ir likimą, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Lietuva neteko kino klasiko, atsidavusio ir jautraus menininko, ištikimo valstybės piliečio, savo juostomis prisidėjusio prie lietuviško kino mokyklos kūrimo. A.Žebriūnas mūsų atmintyje išliks kaip profesionalas, tapęs pavyzdžiu ne vienai kino kūrėjų kartai“, – teigiama prezidentės užuojautoje.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad Lietuva neteko vieno iškiliausių kino režisierių, su kurio darbais užaugo ne viena Lietuvos karta.

„Netekome vieno iškiliausių ir talentingiausių Lietuvos kino režisierių, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, aktyvaus Sąjūdžio dalyvio Arūno Žebriūno. Jo nuopelnai Lietuvos kinui, darbai, su kuriais užaugo ne viena karta, liks visų Jį pažinojusių ir su Juo kūrusių atmintyje“, – sakoma Vyriausybės vadovo užuojautoje.

Seimo pirmininko Vydo Gedvilo teigimu, A.Žebriūnas paliko ryškų pėdsaką Lietuvos kino istorijoje, savo kūryba, jos lyrizmu, universalumu bei įtaigumu, ryškiai išsiskyręs iš kitų kūrėjų.

„Už kūrybinius ieškojimus, režisūrinio meistriškumo savitumą, aukščiausių humanistinių vertybių puoselėjimą šis neeilinis žmogus pelnė ne vieną garbingą apdovanojimą įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose. Jo nuopelnai mūsų šalies kinui ir visai kultūrai – ypatingi“, – pabrėžė V.Gedvilas.

Jis priminė, kad A.Žebriūno biografija ir kūryba sutapo su reikšmingiausiais Lietuvos kultūros, kino meno etapais ir raida, vėliau – ir su Lietuvos persitvarkymo sąjūdžiu, Nepriklausomybės atgavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas