Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Salomėjos Nėries gimnazijos vardas pakeistas, o kas laukia šalia stovinčio paminklo?

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto taryba pritarė Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos vardo keitimui – nuo šiol ji bus vadinama Vyčio vardu. Pavadinimo keitimą inicijavo mokyklos bendruomenė po šių metų pradžioje pateiktų Desovietizacijos komisijos išvadų. Jose pabrėžiama, kad S.Nėris drauge su kitais rašytojais kūrė sovietų valdžią šlovinančią poeziją ir prozą, 1940 metais kaip Liaudies Seimo delegatė ji vyko į Maskvą su prašymu priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą.
Salomėjos Nėries paminklas prie jos vardo gimnazijos
Salomėjos Nėries paminklas prie jos vardo gimnazijos / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Šiose komisijos išvadose taip pat rekomenduota pakeisti Vilniuje, Fabijoniškių rajone esančių S.Nėries bei Liudo Giros gatvių pavadinimus. Iki gegužės 17 d. iš miestiečių Savivaldybė laukė galimų naujų šių dviejų gatvių pavadinimų pasiūlymų.

Po Vilniaus miesto tarybos Istorinės atminties komisijos atrinktų trijų pavadinimų variantų, gyventojų balsavimo bei Tarybos sprendimo galiausiai šioms gatvėms bus suteikti nauji vardai.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Salomėjos Nėries paminklas prie jos vardo gimnazijos
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Salomėjos Nėries paminklas prie jos vardo gimnazijos

Tačiau grįžkime prie jau buvusios S.Nėries vardo gimnazijos, šalia kurios lygiai prieš 50 metų iškilo ir iki šiol tebestovi poetei skirtas paminklas, kurio autorius yra žinomas skulptorius Vladas Vildžiūnas.

Kas laukia šio paminklo? Apie tai 15min pasiteiravo Vilniaus miesto tarybos Istorinės atminties komisijos pirmininkės Kamilės Šeraitės-Gogelienės.

Pasak jos, šiuo metu komisijoje yra svarstomas su sovietine praeitimi susijusių Vilniaus gatvių pavadinimų bei atminimo lentų sąrašas, kuris per vasarą turėtų būti pateiktas Desovietizacijos komisijos įvertinimui.

Nors šiuo metu sąrašas dar nėra galutinis, tačiau jame jau yra J.Gagarino ir J.Janonio gatvės, taip pat ir minėtas S.Nėries paminklas Vilniaus gatvėje.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Salomėjos Nėries paminklas prie jos vardo gimnazijos
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Salomėjos Nėries paminklas prie jos vardo gimnazijos

Pasak K.Šeraitės-Gogelienės Desovietizacijos komisija atskirai svarsto kiekvieną objektą ar gatvę konkrečioje Savivaldybėje, todėl skirtingai vertina S.Nėries vardu pavadintas gatves, kurios vienaip ar kitaip yra susijusios su pačios poetės gyvenimu.

„Mano manymu, paminklas Vilniuje galėtų ir turėtų išlikti, nes jis liudija ne tik mokyklos pavadinimo istoriją, bet ir yra simbolinis įamžinimo ženklas S.Nėriai kaip poetei“, – teigė pašnekovė.

Anot jos, sulaukusi Desovietizacijos komisijos išvadų Vilniaus taryba turės įpareigojimą priimti atitinkamus sprendimus.

„Jei išvadoje bus teigiama, kad paminklą reikia nukelti, Savivaldybė turės vykdyti įstatymą“, – kalbėjo Vilniaus tarybos narė pabrėždama, kad savavališkai tokių sprendimų Savivaldybė nepriima.

K.Šeraitės-Gogelienės pasiteiravus, kada galima tikėtis šių išvadų, ji teigė, kad praėjusį kartą Desovietizacijos komisija savo verdiktą dėl S.Nėries, L.Giros gatvių ir P.Cvirkos skvero pateikė maždaug po pusmečio nuo užklausos pateikimo.

„Tačiau gal šį kartą atsakymas bus pateiktas greičiau, nes praėjusį kartą komisija turėjo sulaukti papildomų išvadų. Tuo tarpu dabar išvadas jau turint, tikėtina, kad atsakymo sulauksime greičiau“, – 15min sakė Vilniaus miesto tarybos Istorinės atminties komisijos pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius