Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šarūno Barto įvertinimas Paryžiuje – istorinis ir Lietuvai, ir kūrėjui

Rodyti savo darbus viename iš garsiausių šiuolaikinio meno centrų „Pompidou“ – svajonė, tai žino kiekvienas menininkas. Lietuvių kino kūrėjas Šarūnas Bartas čia savo darbų retrospektyvą demonstravo visą vasarį.
Šarūnas Bartas
Šarūnas Bartas / „Kino pavasario“ nuotr.

Paryžiuje Š. Bartas vertinamas kaip vienas iš ryškiausių pasaulinio kino kūrėjų. Be jo „Pompidou“ meno centre pristatyti Pauliaus ir Svajonės Stanikų bei Jono Meko darbai, tačiau būtent kino mėnuo vadinamas istoriniu menininkui, Lietuvai ir jos kultūrai. 

„Taip išsamiai, preciziškai lietuvio kūryba čia iš esmės pristatoma pirmą kartą. Tai ne tik Š. Barto, tai – visos Lietuvos sėkmė. Lietuva turėtų garsėti kaip šalis turinti išskirtines kultūros tradicijas, kaip meno, talentingų kūrėjų šalis, manau, kad Š. Bartas įtvirtins tokį mūsų įvaizdį“, – kalbėjo kultūros atašė Vida Gražienė.

Š. Bartas neslėpė, kad pasirodyti su savo filmais, fotografijos darbais ir poezija Paryžiuje – jam didžiulė atsakomybė. Tačiau prie retrospektyvų jis jau įpratęs ir savo darbo iškilumo nesureikšmina. „Kine labai daug darbo. Tik jis nematomas. Tai ir yra viena iš sąlygų, kad jo neturi matytis. O sėkmė priklauso nuo darbo, nežinau nė vieno, kuriam nieko nedarant pasisektų“, –  kalbėjo režisierius.

„Pompidou“ centras, kurio kvietimu specialiai retrospektyvai režisierius sukūrė filmą „Kas jūs ir kur esate, Šarūnai Bartai?“, paskutinę akimirką paprašė režisieriaus leidimo rodyti šį darbą atidarymo vakarą. Ir be sustojimo plaukianti publika net neįtarė, jog sulauks ne tik Kanuose įvertinto „Ramybė mūsų sapnuose“, bet ir kartu su „Art France Cinema“ sukurto itin asmeninio požiūrio į jausmus, valdančius išskirtinį kūrėją.

Prancūzų kino bendruomenė noriai ėjo palaikyti kolegos į kino salę, pamatyti jo foto darbų pirmoje personalinėje režisieriaus fotografijų parodoje žinomoje Paryžiaus galerijoje „Le Passage de Rets“.

Apie Š. Bartą Paryžiuje pristatyta Roberto Bonamy monografija – dar vienas įrodymas, kokio kalibro menininkas atstovauja Lietuvos kultūrai.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Stilius“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas