Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai: dirigentas M.Pitrėnas apie mėgstamus meno provokatorius

15min klausia meno ir kultūros žmonių, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos šiomis dienomis. Šį kartą žinomas dirigentas Modestas Pitrėnas papasakojo apie „nesaldžias poreles“ – vienus mėgstamiausių meno provokatorių, o sąrašą papildė muzikos kritiko knyga bei jam patikusiu filmu.
Modestas Pitrėnas
Modestas Pitrėnas / Ryčio Šeškaičio nuotr.

„Tai mano karantininis sąrašas, nes būdamas niūrokas, nerimastingas, tamsus jis tiksliai apibrėžia mūsų nerimo amžių, prasidėjusį prieš 100 metų“, – teigė jis.

Dvilypumo meistrai: Hermannas Hessė ir Gustavas Mahleris

Kaip vienus įdomiausių kūrinių M.Pitrėnas išskiria vokiečių-šveicarų rašytojo Hermanno Hessės romaną „Stiklo karoliukų žaidimas“ bei austrų kompozitoriaus Gustavo Mahlerio „Penktąją simfoniją“.

„Literatūroje ir muzikoje atsispindi žmogaus dvilypumas. Tai dvasinis ir kūniškas pokalbis apie šių dviejų sferų nesuderinamumą ir kartu gebėjimą jungtis. Šie menininkai parodė, kad tik žmogui įmanomas šis dialogas“, – pasakojo pašnekovas, pridurdamas, jog šie du autoriai idealiai vienas kitą papildo.

VIDEO: Mahler: Symphony No. 5 / Gergiev · World Orchestra for Peace · BBC Proms 2010

Provokatoriai: Sigitas Parulskis ir Šarūnas Sauka

Rašytojas Sigitas Parulskis ir tapytojas Šarūnas Sauka M.Pitrėno nuomone yra du XX a. postmodernizmo provokatoriai, kurie apjungia posovietizmą: „Šią patirtį jie įdomiai transformuoja į bjauriai gražius dalykus, rodydami realybę nepagražintai, filosofiškai ir drąsiai.“

Žygimanto Gedvilos nuotr./ Irmanto Gelūno nuotr./ 15min nuotr./Sigitas Parulskis ir Šarūnas Sauka
Žygimanto Gedvilos nuotr./ Irmanto Gelūno nuotr./ 15min nuotr./Sigitas Parulskis ir Šarūnas Sauka

Kritikos knyga: Alexo Rosso „The rest is noise“

Amerikiečių meno kritiko Alexo Rosso knyga „The rest is noise“ dirigentui pasirodė itin svarbi. Kaip pasakojo jis, šioje knygoje autorius sudeda visą XX a. muzikos raidos istoriją, nusidriekiančią per visus pasaulio žemynus.

„A.Rossas apie muziką kalba analizuodamas įvairius kontekstus su visais karais, įvairiausia meno sinteze nuo Vienos iki Paryžiaus, hitlerinės Vokietijos iki Stalino Rusijos, nuo JAV iki Kinijos. Tai plačiu keliu žengiantis metraštis, aprėpiantis hindi ir hip-hopą, G.Mahlerį ir Beyoncę“, – teigė M.Pitrėnas.

Knygos viršelis/Alexo Rosso knyga „The Rest is Noise“
Knygos viršelis/Alexo Rosso knyga „The Rest is Noise“

Kinas: Larso von Triero „Melancholija“

Paklausus, koks mėgstamiausias menininko filmas, jis atsakė, kad diriguodamas tam tikrą meno kūrinį jį savotiškai įsimyli. „Tu privalai jį įsimylėti, nes kitaip rezultatas nepateisina lūkesčių. Analogiškai ir su geru kinu“, – pasakojo jis.

Vienas įsimintiniausių M.Pitrėno matytų filmų yra Larso von Triero „Melancholija“, kurio siurrealistinis garso takelis, „mėnulio ir katastrofos laukimas“ menininką sužavėjo.

VIDEO: Filmo „Melancholija“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas