Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai su perkusininku, grupės BIX nariu Gintautu Gascevičiumi

Būgnininkas, perkusininkas, grupės BIX narys Gintautas Gascevičius meno pasaulyje jaučiasi kaip žuvis vandenyje. Šiandien jo darbo grafikai pilni pačios įdomiausios veiklos: nuo originalių eksperimentinės muzikos projektų iki veiklos šiuolaikinio šokio spektakliuose.
Gintautas Gascevičius
Gintautas Gascevičius / Vilmanto Dambrausko nuotr.

Teatras, literatūra, šokis ir, žinoma, muzika – šios sritys Gintauto gyvenime užima itin svarbią vietą. Tik gal į jas jis žiūri kūrybiškiau, žaismingiau, gal kartais ir kokias taisykles sulaužyti įdomu – juk iš to gimsta nauji, šiuolaikiški projektai, kurių menininko gyvenime anaiptol netrūksta.

15min pasiteravo Gintauto apie tai, kas jį įkvepia. Ką menininkas skaito, ko klauso, jei klauso, laisvalaikiu ir kas jo Savaitgalio įkvėpimų sąraše.

KNYGOS: Agathos Christie detektyvai

Skaityti Gintautas sako labai mėgstantis, tačiau, ar visuomet pavyksta daug laiko skirti šiam pomėgiui – tai jau kitas klausimas.

„Kartais mintyse įsivaizduoju, kad skaitau nemažai. Tačiau kai iš naujo pasižiūriu į prie lovos augančią knygų krūvelę, imu galvoti kitaip. Ją galėčiau pavadinti ne itin sparčiai senkančia, vis kokių naujų knygų atsiranda, vis ji paauga“, – 15min pasakojo Gintautas.

Jis juokaudamas prisiminė ir vieno bičiulio miegamąjį, kuris neva taip užkrautas knygomis, kad vien jau įeiti į jį tampa tikru iššūkiu – čia yra padaryti specialūs tarpai, praėjimai, kad būtų galima žingsnį kitą žengti, o visa kita – knygos, knygos, knygos.

„Galvodavau, kad taip gali būti tik kokiose nors komedijose arba jei namuose vyksta kraustymasis. Tačiau man buvo įdomu, kad ir taip kartais žmonės gyvena“, – pasakojo menininkas.

Asmeninio albumo nuotr./Gintas Gascevičius
Asmeninio albumo nuotr./Gintas Gascevičius

Kad knygos skleidžia ypatingą aurą, jis ir pats neabejoja. Todėl paties Gintauto lentynose gausu pačios įvairiausios literatūros.

„Nevengiu ir elektroninių knygų. Ypač kelionėse – juk labai patogu“, – sakė jis.

Vieni paskutinių romanų, kuriuos perskaitė Gintautas buvo Hermanno Hesse knygos, šias jam padovanojo geras bičiulis. „Mane labai užvežė „Stepių vilkas“. Nebuvau iki tol skaitęs šios knygos, žinojau, kad reikia. Ji tikrai man labai patiko. Taip pat dar anksčiau įsiminė tokia knyga, kurioje aprašomi 1000 būdų, kaip išgyventi: tundroje, negyvenamoje saloje. Juk esu vyras, galvoju, reikia žinoti. Labai įdomūs tokie dalykai“, – linksmai kalbėjo menininkas.

Gintautas sako itin mėgstantis Agathos Christie detektyvus, juos jis dažniausiai skaitos likus kelioms valandoms iki koncertų pradžios, tuomet, kai iki pasirodymo po garso patikros turi porą laisvų valandų.

Organizatorių nuotr./Gintas Gascevičius
Organizatorių nuotr./Gintas Gascevičius

MUZIKA: tyla

Kai tavo darbas susijęs su muzika, kai aplink ją sukasi visa kasdienybė, namuose mažiausiai norisi bet kokio triukšmo. Todėl Gintautas atviras – po darbo valandų jis labiausiai vertina tylą.

„Specialiai namuose neklausau nieko. Užtenka ir aplinkos triukšmo“, – sako jis.

Paklaustas apie savo favoritus muzikoje, Gintautas tikina dabar jų nebeturintis, jis klauso labai įvairios muzikos: nuo britiško roko, iki eksperimentinės muzikos, gamtos garsų.

„Tie netikėti aplinkos garsai yra patys įdomiausi. Prieš kelias dienas išgirdau batų kaukšėjimą gatvėje. Tai buvo toks įdomus, toks neįtikėtinas garsas. Man tai buvo atradimas“, – sakė jis.

VIDEO: Gintas Gascevičius. Karpių šėrykla.

KINAS: avangardas ir eksperimentai

Jam, pas Gintauto, taip pat norėtųsi skirti daugiau laiko. Nors jis stengiasi nepraleisti kino festivalių, visuomet aplanko „Kino pavasario“ renginius.

„Mane labai žavi 1930-ųjų kinas, avangardas, mėgstu įvairius eksprimentus. Nors vieno mėgstamo režisieriaus turbūt ir neturiu“, – kalbėjo pašnekovas.

TEATRAS: spektaklis „Ilga kaip šimtmečiai diena“

Gintautas pats drauge su bičiuliais menininkais rengia modernius spektaklius, apjungiančius muziką, šokį. Neperseniausiai jis kartu su choreografu Andriumi Pulkauninku bei vizualaus, šiuolaikinio meno atstovu Dainiumi Trumpiu kvietė į spektaklio „beTONO“ premjerą.

Muzikantas taip pat dirba su Šiaulių valstybinio dramos teatro aktore Monika Šaltyte, klavišininku Gintaru Dzidoliku, kompozitoriumi, šiuolaikinės muzikos meistru Tadu Žukausku bei Mindaugo Žalalio vadovaujamu „Atžalyno“ choru – kartu jie surengė ne vieną meninio projekto „Trintuko prieš tikrovę“ pasirodymą.

Galbūt todėl jo bendravimas su teatru daugiau darbinis, jis pats dažniau dalyvauja dirtuvėse, nei apsilanko kitų kurtuose vaidinimuose.

„Man labai įsiminė kadaise Jaunimo teatre matytas spektaklis „Ilga kaip šimtmečiai diena“. Jis man labai įsiminė ir mane labai stipriai paveikė“, – pasakojo Gintautas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Gascevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Gascevičius

MENO PARODOS: susipynusios su darbais

Muzikantui nesvetimi ir įvairūs meniniai projektai, tačiau šioje srityje jis taip pat dažniau jaučiasi dalyviu nei stebėtoju. „Nuolat įsitraukiu į įvairius projektus, jie dažnai vyksta kokiose nors galerijose. Daug dirbu su įvairiais dalinininkais, todėl tas santykis su menu man labai artimas. O vartotoju savęs nepavadinčiau“, – kalbėjo Gintautas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas