Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

„Tikėkis geriausio, bet ruoškis blogiausiam“: žiniasklaidos rėmimo fondui vėluojant, leidėjai kalba apie nežinomybę

Tarp svarbiausių praėjusių metų darbų kultūros ministras Simonas Kairys buvo įvardijęs Medijų rėmimo fondo steigimą, jis dar šiais metais turėtų pakeisti iki šiol gyvavusį ir valstybės rėmimą kultūrinei, regioninei bei nacionalinei žiniasklaidai administravusį Spaudos, radijo ir televizijos fondą. Tačiau oficialiai šis Fondas dar nėra įsteigtas, vadovo konkursas nepaskelbtas, o paraiškų teikimo data skendi nežinioje.
„Tikėkis geriausio, bet ruoškis blogiausiam“: žiniasklaidos rėmimo fondui vėluojant, leidėjai kalba apie nežinomybę
„Tikėkis geriausio, bet ruoškis blogiausiam“: žiniasklaidos rėmimo fondui vėluojant, leidėjai kalba apie nežinomybę / Shutterstock nuotr.

Praėjusią savaitę 15min kalbintas kultūros ministras teigė, kad „ruduo tikrai yra tas laikas, kai tie kvietimai bus padaryti“, tačiau nenorėdamas konkretizuoti datos pareiškė, kad „tiek žiniasklaidos sektorius, tiek ministerija supranta, kad kuo greičiau, tuo geriau. Ta linkme ir yra dirbama“.

Kokios yra šio Fondo įsteigimo perspektyvos? Kada bus žinomos projektinio rėmimo gairės, o leidėjai sulauks atsakymų dėl savo veiklos finansavimo? Ar nenutiks taip, kad iš esmės keičiant žiniasklaidos rėmimo tvarką labiausiai nukentės ir taip vos galą su galu sudurianti kultūrinė žiniasklaida?

Ragina apsišarvuoti kantrybe

Anot kultūros viceministro Vyginto Gasparavičiaus, rugpjūčio pabaigoje trys naujojo Medijų rėmimo fondo steigėjai – Kultūros ministerija, Visuomenės informavimo etikos asociacija bei Kultūros periodinių leidinių asociacija – pasirašė steigimo sutartį.

Šiuo metu visi reikalingi dokumentai yra pas notarą, po jo keliaus į Registrų centrą, tad tikimasi, kad per rugsėjį galutinai bus įsteigta ši nauja viešoji įstaiga, kuri pakeis kelis dešimtmečius gyvavusį Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą.

Taip pat viceministro teigimu, rengiamasi ir naujojo Fondo vadovo konkursui, jis bus paskelbtas iškart, kai tik bus oficialiai įregistruotas pats Fondas. „Per rugsėjį planuojame paskelbti konkursą, o įstaigos vadovą tikimės žinoti per spalį“, – tikino V.Gasparavičius.

Anot viceministro, paraleliai turėtų būti patvirtinti Fondo finansavimo nuostatai, o atsiradus vadovui, atrinkti ekspertai, skelbiamas paraiškų priėmimo laikas, jų vertinimai ir, galiausiai, finansuojamų projektų rezultatai.

„Per rugsėjį planuojame paskelbti konkursą, o įstaigos vadovą tikimės žinoti per spalį“, – tikino V.Gasparavičius.

Nors pastaraisiais metais jau buvo įprasta, kad paraiškos kitų metų projektų finansavimui būdavo paskelbiamos rugsėjo mėnesį, o rezultatai žinomi metų gale, šiemet dėl vėlavusio Medijų rėmimo fondo įstatymo priėmimo Seime, kultūros viceministro teigimu, leidėjai turėtų apsišarvuoti kantrybe.

„Tikimės paraiškų konkursą paskelbti gruodžio mėnesį, o mažųjų programų rezultatus turėti dar šiais metais“, – 15min sakė V.Gasparavičius.

Pasiteiravus, kaip įmanoma per mėnesį ir sulaukti paraiškų, ir jas įvertinti, viceministras teigė, kad įmanoma būtų trumpinti laiką, skirtą paraiškų priėmimui, o sėkmės atveju mažųjų programų vertinimas užtruktų gerokai trumpiau.

Naujame Fonde yra numatytas ir strateginis kultūros leidinių finansavimas, kuris būtų skiriamas ne vieniems, kaip iki šiol, bet trejiems metams. Kadangi šių projektų apimtis turėtų būti gerokai didesnė, tad ir jų vertinimas užtruks ilgiau.

Paklaustas, kada leidėjai galėtų žinoti kitų metų savo veiklos finansavimą, V.Gasparavičius teigė neketinantis spėlioti, o dabartiniam etape svarbiausia susikoncentruoti į naujo vadovo išrinkimą ir galutinį Fondo finansavimo gairių parengimą.

Seimo priimtame Medijų rėmimo fondo įstatyme jokių finansavimo alternatyvų nėra numatyta.

Paklaustas, ar šitaip vėluojant su paraiškų teikimu nėra svarstomas alternatyvus finansavimo variantas bent šiais metais, kultūros viceministras pažymėjo, kad Seimo priimtame Medijų rėmimo fondo įstatyme jokios finansavimo alternatyvos nėra numatytos.

V.Gasparavičiaus teigimu, Fondo darbo grupę sudaro tiek kultūros, tiek nacionalinės, tiek ir regioninės žiniasklaidos atstovai, todėl visi yra suinteresuoti kuo skaidresne ir greitesne naujos įstaigos veiklos pradžia.

Paklaustas, ar jau yra numatytos patalpos, kuriose įsikurs Fondas, kultūros viceministras teigė, kad pradžioje jis savo veiklą vykdys Kultūros ministerijoje. O vėliau bus svarstomi kiti variantai. Pašnekovas pabrėžė, kad alternatyvų tikrai yra.

Pasiteiravus, kur leidėjai turėtų sekti informaciją apie būsimo Fondo naujienas, V.Gasparavičius rekomendavo stebėti Kultūros ministerijos internetinę svetainę.

V.Gasparavičiaus taip pat pažymėjo, kad pirmaisiais mėnesiais internetinė Fondo svetainė bus užkrauta ant standartinio valstybinio sektoriaus šablono, o ilgalaikėje perspektyvoje bus galima galvoti ir apie kitą – geresnę ir Fondo funkcijas labiau atitinkančią – svetainę.

Pasiteiravus, kur leidėjai turėtų sekti informaciją apie būsimo Fondo naujienas, V.Gasparavičius rekomendavo stebėti Kultūros ministerijos internetinę svetainę.

Mariaus Morkevičiaus nuotr. Asmeninio archyvo nuotr./Vaiva Radikaitė-Žukienė
Mariaus Morkevičiaus nuotr. Asmeninio archyvo nuotr./Vaiva Radikaitė-Žukienė

Blogiau būtų, jei nieko nevyktų

Viena iš Medijų rėmimo fondo dalininkų, Visuomenės informavimo etikos asociacijos komisijos pirmininkė Vaiva Radikaitė-Žukienė 15min patvirtino, kad naujojo Fondo reikalai dabar vėluoja, visų pirma, dėl pavasarį Seime užstrigusio įstatymo priėmimo.

„Tiek kultūrinės žiniasklaidos atstovai, tiek ir regioniniai leidėjai paprastai rudenį planuodavo savo būsimus biudžetus, perspektyvas ir rengdavo turinio projektų paraiškas kitiems metams. Deja, šiemet ši tvarka sugriuvo, o anksčiau įprastos buvusios procedūros vėluoja“, – teigė V.Radikaitė-Žukienė.

Anot jos, vėluojantį turinio projektų priėmimą bei finansavimo rezultatų paskelbimą bent iš dalies galėtų kompensuoti naujajame Fonde numatytas ne tik konkrečių projektų finansavimas, bet ir gerokai platesnis leidinių veiklos rėmimas.

Konkursas iki šių metų pabaigos vienaip ar kitaip bus paskelbtas. Tad žiniasklaida, kuri dalyvauja šiuose konkursuose, skaičiuodama ateinančių metų biudžetą, turėtų įvertinti šias aplinkybes.

„Yra veiklų, kurių be valstybės pagalbos mažesnės įstaigos tiesiog nepajėgios įgyvendinti. Tarkime, turinio skaitmenizavimas, archyvų tvarkymas, televizijai svarbus turinio pritaikymas neįgaliesiems ir pan. Nors projektas dar yra svarstymo stadijoje, tačiau manome, kad dalis finansų turėtų būti skiriama ir tokiai žiniasklaidos veiklai, padedant įdiegti naujas technologijas ar saugoti per dešimtmečius kauptus archyvus, kurie yra svarbi mūsų kultūros istorijos dalis“, – kalbėjo Visuomenės informavimo etikos asociacijos atstovė.

Paklausta, kaip vertina tas aplinkybes, kad rugsėjo viduryje naujasis Fondas ne tik kad neturi vadovo, darbuotojų, ekspertų, tačiau iki galo nėra žinomos ir visos finansavimo gairės, V.Radikaitė-Žukienė pacitavo žinomą posakį: „Tikėkis geriausio, bet ruoškis blogiausiam“.

„Kalbant apie naujojo Fondo vadovo išrinkimo ar projektų konkurso paskelbimo datas, kurias mini Kultūros ministerija, nebūčiau tokia optimistė. Tačiau tikiu, kad konkursas iki šių metų pabaigos vienaip ar kitaip bus paskelbtas. Tad žiniasklaida, kuri dalyvauja šiuose konkursuose, skaičiuodama ateinančių metų biudžetą, turėtų įvertinti šias aplinkybes“, – teigė pašnekovė.

Anot jos, naujojo Medijų rėmimo fondo gyvavimo pradžios laukia visa žiniasklaida, leidėjai, kiek gali, prisideda prie dokumentų rengimo, todėl nors ir „girgždant, tačiau šį ratą pavyks išsukti“.

Nors ir „girgždant, tačiau šį ratą pavyks išsukti“.

„Taip, vėluojame, bet kai žinai, kad tai įvyks – susitaikai su tuo. Juk žymiai blogiau būtų, jei nieko nevyktų ir žiniasklaidos rėmimas liktų kaip buvęs iki šiol“, – kalbėjo V.Radikaitė-Žukienė pabrėždama, kad šiais metais gal galima būtų daryti išlygas ir trumpinti paraiškų vertinimo laiką, kuris įprastomis aplinkybėmis užtrukdavo bent kelis mėnesius.

„Paraiškų pateikimui skirto laiko trumpinti tikrai negalima, nes niekas nenori rašyti projekto bet kaip – nuo to juk priklauso leidėjų gyvenimas ateinančiais metais. O kai kalbame apie strateginį finansavimą, kuris bus skirtas net trejiems metams – čia dar didesnė atsakomybė. Tad visi stengiasi parengti projektus kuo geriau ir čia skuba tikrai nedera“, – kalbėjo Visuomenės informavimo etikos asociacijos atstovė.

Violetos Boskaitės nuotr./Antanas Terleckas
Violetos Boskaitės nuotr./Antanas Terleckas

Nežinomybė kelia stresą ir įtampą

Žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ vyriausiasis redaktorius Antanas Terleckas 15min sakė, kad kaip ir visi kultūros leidiniai, jie taip pat šiandien gyvena laukimo ir vilties nuotaikomis.

Anot jo, prie iki šiol gyvavusio Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo kasmet leidiniai gyveno nuo projekto iki projekto, todėl visada tekdavo laukti finansavimo rezultatų nežinant, ar kitąmet pavyks išleisti bent vieną žurnalo numerį.

Į naujojo Medijų rėmimo fondo steigimą A.Terleckas žiūri su viltimi, kad situacija ilgainiui taps geresnė, o kultūros rėmimas stabilesnis.

„Tuomet nieko negalėjai prognozuoti, tad išmokome gyventi atsargaus laukimo nuotaikomis“, – kalbėjo žurnalo redaktorius.

Į naujojo Medijų rėmimo fondo steigimą A.Terleckas žiūri su viltimi, kad situacija ilgainiui taps geresnė, o kultūros rėmimas stabilesnis.

Paklaustas, kiek laiko žurnalas galėtų išgyventi, jei kitų metų finansavimo rezultatų paskelbimas gerokai vėluotų, kartą per mėnesį pasirodančio žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ redaktorius teigė, kad du ar tris numerius galėtų išleisti, bet tikrai ne daugiau.

„Kultūrinė spauda, visų pirma, gyvena iš valstybės paramos, tad jei naujasis Fondas nepradės funkcionuoti greitu metu, turėsime daug streso ir įtampos. Jau dabar tai jaučiame, nes gyvename nežinomybėje: atėjo rugsėjis – paraiškų teikimo metas, tačiau iš naujojo Fondo kol kas nėra jokio aiškaus konkretumo“, – kalbėjo A.Terleckas.

Nors stringantis naujojo Fondo įsteigimas ir erzina, tačiau tai vis tiek yra judėjimas į priekį iš mirties taško.

Tačiau kartu jis pabrėžė, kad nors stringantis naujojo Fondo įsteigimas ir erzina, tačiau tai vis tiek yra judėjimas į priekį iš mirties taško, kuris jau buvo pasiektas su senuoju Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondu.

„Viliuosi, kad ta šviesa tunelio gale nėra traukinys“, – su šypsena savo įžvalgas užbaigė žurnalo redaktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius