Su 15 diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimų žurnalistė Birutė Davidonytė – apie distopijas, E.Nekrošiaus kūrybą bei „Guns N' Roses“

15min klausia meno ir kultūros žmonių, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos šiomis dienomis. Šį kartą savo mėgstama kūryba dalijasi tyrimų žurnalistė Birutė Davidonytė.
Birutė Davidonytė
Birutė Davidonytė / 15min nuotr.

1

Literatūra / nuo J.Saramago iki C.Ward

Didžiausią įspūdį B.Davidonytei paliko portugalų rašytojo Jose Saramago romanas „Aklumas“: „Taip sutapo, kad knygą skaičiau pandemijos įkarštyje, todėl romanas apie plintantį aklumo užkratą atrodė be galo aktualus, o atmosfera šiek tiek atpažįstama. Kūrinys neįtikėtinai taikliai atskleidžia žmogaus prigimtį ir pačias tamsiausias jos spalvas. Užvertusi knygą, dar ilgai negalėjau nustoti apie ją galvoti.“

Knygos viršelis/Jose Saramago romanas „Aklumas“
Knygos viršelis/Jose Saramago romanas „Aklumas“

Apskritai pašnekovė itin mėgsta distopijas, todėl jos knygų lentynoje yra daug šio žanro knygų. Didžiausią įspūdį jai paliko klasika: George'o Orwello „1984“, Aldouso Huxley „Puikus naujas pasaulis“, Ray Bradbury „451 Farenheito“, Jevgenijaus Zamiatino „Mes“.

O šiais metais labiausiai patikusios knygos: Johno Steinbecko „Rūstybės kekės“ ir Stefano Zweigo „Širdies nerimas“.

„Dar viena mano mėgstama knygų kategorija – profesinės knygos, t. y. negrožinės knygos, parašytos žurnalistų. Mums su kolega Dovydu Pancerovu rašant knygą savotišku įkvėpimu tapo Bobo Woodwardo ir Carlo Bernsteino „All the President's Men“. Tai knyga apie žurnalistinį tyrimą, lėmusį JAV prezidento Ričardo Niksono atsistatydinimą. Visai neseniai baigiau kitą puikią žurnalistės Clarissos Ward knygą „On All Fronts: The Education of a Journalist“, kuri nupasakoja, ką reiškia dirbti karštuosiuose taškuose“, – pasakojo ji.

Knygos viršelis/ Clarissos Ward knyga „On All Fronts: The Education of a Journalist“
Knygos viršelis/ Clarissos Ward knyga „On All Fronts: The Education of a Journalist“

2

Kinas / „Labanakt ir sėkmės“

„Mano mėgstamiausias filmas „Labanakt ir sėkmės“ yra susijęs su mano profesija. Man tai yra filmas apie žurnalistų drąsą išlaikyti sąžinę bei sveiką protą ir dirbti savo darbą atskleidžiant visuomenei svarbias temas, ypač tas, kurios gali nepatikti visuomenei arba įtakingiems politikams. Kartu filmas parodo išskirtinį JAV laikmetį, persmelktą baimės ir paranojos, ir istorinių figūrų – senatoriaus Josepho McCarthy bei televizijos žurnalisto Edwardo R.Murrow – paveikslus“, – teigė žurnalistė.

3

Spektaklis / „Cinkas“

Prieš kelerius metus matytas Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Cinkas“ tapo mėgstamiausiu B.Davidonytės gyvenimo spektakliu: „Su stipriu emociniu užtaisu jis atskleidžia baltarusių rašytojos Svetlanos Aleksijevič gyvenimo ir bandymo gimtinėje ją persekioti istoriją, o kartu ir dviejų jos knygų herojų istorijas bei išgyvenimus. Spektaklis taip įtraukė, kad grįžusi po jo perskaičiau ir vieną iš jame atpasakojamų Aleksijevič knygų, kurios tuo metu dar nebuvau skaičiusi.“

Lauros Vansevičienės nuotr./Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Cinkas“
Lauros Vansevičienės nuotr./Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Cinkas“

Įspūdį žurnalistei paliko ir Oskaro Koršunovo režisuoti spektakliai: „Katedra“ bei „Kankinys“.

Iš neseniai matytų spektaklių labiausiai patiko E.Nekrošiaus „Bado meistras“, Grzegorzo Jarzynos „Soliaris 4“ ir Artiomo Rybakovo „Irano konferencija“.

LNDT spektaklis „Soliaris 4" / D.Matvejevo nuotr.
LNDT spektaklis „Soliaris 4" / D.Matvejevo nuotr.

4

Muzika / Rokas

„Esu didelė roko muzikos gerbėja, tad mano grojaraštyje galima rasti įvairiausių roko muzikos kūrinių ir grupių. Mėgstamiausia mano grupė – „Guns N' Roses“ ir jų kūrinys „November Rain“. Šis kūrinys savo skambesiu sužavėjo prieš daugelį metų ir vis dar žavi iki šiol, – sakė B.Davidonytė, – Jeigu kalbėtume apie lietuviškus muzikos kūrinius, dažniausiai klausausi Vytauto Kernagio dainų, su kuriomis ir užaugau. Jos ypač ryškiai grįžo į prisiminimus po šiemet matyto filmo „Kernagis“.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai