Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Virgilijus Noreika: garbingai atsisveikinsiu su didžiosiomis Lietuvos scenomis

Vienas garsiausių Lietuvos dainininkų, maestro Virgilijus Noreika ketvirtadienį pranešė nusprendęs garbingai atsisveikinti su didžiausiomis Lietuvos scenomis. Minėdamas 55 metų karjeros sukaktį ir 77 metų gimtadienį, operos grandas šiemet su visais gerbėjais susitiks grandioziniuose koncertuose didžiausiose Lietuvos arenose.
Virgilijus Noreika
Virgilijus Noreika / Luko Balandžio nuotr.

„Kodėl nusprendžiau atsisveikinti dabar? Todėl kad dabar dar galiu šį bei tą padainuoti. Manau, kad dar užteks jėgų garbingai atsisveikinti su mylima publika didžiausiose Lietuvos scenose. Tačiau vėliau, jei balsas leis, tikrai neatsisakysiu dainuoti Šilutėje ar Joniškyje, nedidelėse salytėse“, – gerbėjus ramino V.Noreika.

Per savo karjerą sudainavęs per 800 solinių koncertų, atlikęs vaidmenis 45 operose ir užugdęs per 40 mokinių, V.Noreika ryžosi sumažinti veiklų skaičių ir leisti sau pailsėti.

Kardinaliai koncertinės veiklos nenukertu, atsisveikinu tik su didžiosiomis scenomis, nebedainuosiu operų, koncertų su dideliais orkestrais. Bet kol balsas netraškės ir galėsiu scenoje pasakyti teksto mintį, dar dainuosiu.

„Koncertiniu turu „Ačiū už meilę“ kardinaliai koncertinės veiklos nenukertu, atsisveikinu tik su didžiosiomis scenomis, nebedainuosiu operų, koncertų su dideliais orkestrais. Bet kol balsas netraška, o man pavyksta scenoje pasakyti teksto mintį, aš dar dainuosiu, – tikino maestro. –  Artisto gyvenime yra labai daug etapų etapėlių, dabar pabaigsiu dar vieną etapą. Dainavimas yra valia, susikaupimas, protavimas. Dainininku tiesiog reikia gimti.“

V.Noreikos žmona Loreta Bartusevičiūtė, visada lydinti savo vyrą į koncertus, neslėpė ramybės ir džiaugsmo.

„Apsidžiaugiau, kad organizuojami tokie dideli gražūs koncertai, nes manau, kad pats laikas Virgilijui su kitais draugais sudainuoti didelėse scenose. Nors jo balsas vis dar skamba gerai, reikia mažinti darbo krūvį ir save pasaugoti, – rūpestingai kalbėjo atsidavusi solisto sutuoktinė. – Jis labai myli publiką, operą, sceną – ar dainuoja Lietuvoje, ar užsienyje. Jis tuo gyvena – tai yra jo pašaukimas. Iki šiol jaučiu, kad jis yra pilnas jėgų ir su didele energija ruošiasi naujiems projektams.“

Žinoma moteris prisipažino, kad tiek ji, tiek jųdviejų sūnus stengiasi kuo dažniau būti koncertuose – V.Noreikai svarbu salėje matyti artimuosius, gimines.

„Stengiuosi atsargiai dainuoti, kai žmona salėje – ji labai pavydi, – pašmaikštavo maestro, netrukus šiek tiek surimtėjęs. –  Mes vienas kitą mylime ir man ji reikalinga salėje. Esu dėkingas savo tėveliams, už tai, kad mane prižiūrėjo, išleido į mokslus, o taip pat esu dėkingas savo žmonai Loretai, kuri saugojo mane, kad galėčiau dainuoti jau 30 metų. Priešingai nei galima būtų pagalvoti, po skyrybų aš dvejus metus gyvenau viengungis ir tik po to sutikau Loretą. Mūsų bendras draugavimas užtruko du mėnesius. Ji visą gyvenimą mokėjo mane palikti ramybėje, kada to reikėdavo, ir neaiškindavo italų dainavimo mokyklos pranašumų – ji jautė, kada reikia patylėti, susikaupti, kada padaryti inhaliacijas“, – švelniu žvilgsniu žiūrėdamas į mylimą moterį, dėkojo garsusis dainininkas.

Luko Balandžio nuotr./Virgilijus Noreika
Luko Balandžio nuotr./Virgilijus Noreika

V.Noreika žadėjo ir toliau dėstyti Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje – net pasiimti daugiau mokinių.

Esu dėkingas savo mylimai žmonai Loretai, kuri saugojo mane, kad galėčiau dainuoti. Ji mokėjo mane palikti ramybėje, kada to reikėdavo, ir neaiškindavo italų dainavimo mokyklos pranašumų – ji jautė, kada reikia patylėti, susikaupti, kada padaryti inhaliacijas.

„Šiuo metu aš ir vadovauju katedrai, ir dėstau, tačiau planuoju vadovavimą perleisti jaunesniam, o pats geriau paimsiu daugiau mokinių – jie man vis skambina ir prašo susitikti prasidainuoti, – šypsojosi maestro, prisimindamas ir savo pirmąjį mokytoją Antaną Norvaišą, o taip pat didelę įtaką padariusi Kiprą Petrauską.

„Pagrindinis pedagogo tikslas – ištraukti dainininko individualumą, jo balso grožį, kuris dažnai jau būna sugadintas ar pasislėpęs. Mano tikslas – išauginti individualybę“, – aiškino mokinių gerbiamas mokytojas.

Prieš pusantrų metų V.Noreika pradėjo mokyti ir M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje.

„Man ten labai patinka – visi vaikai laukia prie durų, nepraleidžia nei vienos pamokos – ten aš pailsiu“, – nuoširdžiai tikino dainininkas.

Vienas garsiausių visų laikų Lietuvos tenorų svajojo galėsiantis daugiau laiko skirti žvejybai, kurią taip mėgsta.

„Visi padorūs dainininkai mėgsta žvejoti – nes žuvys tyli. O dainininkui prieš koncertą negalima ne tik kalbėti, bet ir klausytis – balso klostės net klausant garsų dirba. Žvejyboje žuvis tavęs nekalbina, tu jos – ir abiems ramu“, – šiltai juokėsi profesorius.

V.Noreikos atsisveikinimo turo „Ačiū už meilę“ koncertai vyks didžiausiose Lietuvos miestų arenose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Alytuje.  Koncertuose skambės įvairių stilių ir žanrų muzikos kūriniai skirtingomis kalbomis.

„Aš labai dėkingas, kad šiuose koncertuose man talkinti sutiko nepaprastai puikūs Lietuvos tenorai – Edmundas Seilius, Vaidas Vyšniauskas ir Merūnas Vitulskis. Vaidas Vyšniauskas – mano mokinys. Edmundą Seilių konsultavau, kaip atskleisti vokalo paslaptis. Dar ir dabar mano mokiniu yra jaunasis talentas Merūnas. Koncerte taip pat dalyvaus styginiais sustiprintas orkestras „Trimitas“, vadovaujamas Ugniaus Vaiginio“, – į atsisveikinimo turą, įvyksiantį rudenį, visus savo gerbėjus kvietė dainininkas.

Luko Balandžio nuotr./Virgilijus Noreika
Luko Balandžio nuotr./Virgilijus Noreika

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas