Tautodailininkai bei tradicinių patiekalų propaguotojai iš Žemaitijos kaip alternatyvą šurmulingai Vilniaus Kaziuko mugei renkasi Klaipėdą. Pastaraisiais metais Klaipėdos Kazimierų bendrijos rengiama mugė gerokai išsiplėtė, į ją važiuoti ėmė ir amatininkai iš Latvijos ar Kaliningrado.
Šeštadienį žmonės skubėjo prie paviljono su meduoliais, namuose kepta duona, bandelėmis, riestainiais, rūkytos mėsos gaminiais. Įdienojus prekeiviai džiūgavo, kad jau pavyko ir vieną kitą litą užsidirbti.
Didžiausio žmonių susidomėjimo tradiciškai sulaukė verbų gamintojai. Tačiau tradicinių džiovintų augalų verbų kūrėjai apgailestavo, kad mugėje jau pasirodė ir verbų, pagamintų iš ryškiaspalvių plastikinių gėlių.
„Prekyba juda, tačiau kainas teko sumažinti kone per pusę. Jei anksčiau už didelę verbą pavykdavo gauti ir 60-70 Lt. Dabar jos kainuoja jau po 30-40 Lt“, - teigė klaipėdietė Vanda. Moteris pasakojo, kad per dieną pasiseka sukurti tik dvi verbas. „Tačiau reikia pažymėti, kad šiai mugei mes ruošiamės jau nuo pavasario, tenka pasisėti ašarėles, lapės uodegėlėmis vadinamas smilgas, sausuoles, zundas ir dar daug augalų. Vasarą paupiuose, pamiškėse su anūkais renkame smilgas, jas kruopščiai džiovinam“, - pasakojo Vanda, jau devyniolika metų važiuojanti į Kaziuko mugę Klaipėdoje.
Anot jos, gamta tokia įvairi, tas nupinti dvi vienodas verbas – neįmanoma. „Visos jos būna, nors ir panašios, bet skirtingos“, - teigė amatininkė.