Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvusiose kareivinėse Kaune – kūrybinio veiksmo festivalis

Sekmadienį Žemuosiuose Šančiuose Kaune vyks kūrybinio veiksmo festivalis „Gyvas namas“. A.Juozapavičiaus prospekte įsikūrusi „No Name studio“ po metų pertraukos vėl atveria XIX amžiaus pabaigoje pastatytų Žemųjų Šančių kareivinių erdves festivaliui, o čia įsikūrusios kūrybinės dirbtuvės nusidažys naujomis spalvomis.
„Gyvas kiemas“ Žemuosiuose Šančiuose pirmą kartą vyko 2019 metais
Buvusios kareivinės Žemuosiuose Šančiuose / „No Name studio“ bendruomenės narių nuotr.

Šių metų renginio programoje – kūrybinės dirbtuvės, performansas, koncertas, kitos veiklos.

Pasak organizatorių, name įsikūrę dailininkai, keramikai, juvelyrai, fotografai supažindins su savo veiklomis, tarpdisciplininio meno kūrėjas Simonas Nekrošius parodys šiuolaikinio meno performansą, lynu vaikščios akrobatai, pasirodymą surengs brazilų „Capoeira“ kovos meno atletai, improvizacinio stiliaus šokėjai, o po to – koncertas.

Taip pat lauke bus paruošta „Open mic“ scena, kurioje savo pasirodymus galės rengti visi norintys. Sutemus kiemą nušvies „Degios mintys“ ugnies bei Jono Laurušonio vaizdo instaliacija.

Pasak kūrybinės erdvės „No Name studio“ vienos iš įkūrėjų Dainės Rinkevičiūtės, festivalio idėja gimė iš noro įkvėpti gyvybės senam namui, kuriame veikia ne tik „No Name studio“, bet ir kelių menininkų dirbtuvės.

„Patys čia, kūrybinių dirbtuvių pastate, gyvename ir dirbame. Tai buvusios kareivinės. Tiek bendraujant su „Kaunas 2022“, tiek su aplinkiniais gyventojais mums sakė: koks čia namas? Tamsus, tuščias, o langai vakarais būna tamsūs, jokio judėjimo nesimato“, – sakė D.Rinkevičiūtė.

Namas, vadinamas kūrybinėmis dirbtuvėmis, išties išskirtinis. Ne tik dėl to, kad jo languose vakarais dažniau būna tamsu ir ne tik todėl, kad aplinkui jį visi namai – renovuoti, o jų kiemuose sunkai betelpa automobiliai. Šiame name – daug kūrybos.

Namas, pasak pašnekovės, negriūva, bet ir tarsi nėra gyvybės – čia dirbtuves turintis menininkai įpratę dirbti uždarose savo erdvėse: „Todėl mes pagalvojome, kad reikia parodyti, jog yra žmonės, kurie kažką veikia. Taip ir sugalvojome „Gyvo namo“ idėją, kai vienai popietei namas atgyja, atsiranda veiksmas.

Mes turime erdves, kurios yra išlikusios ir nepakitusios per 100 metų. Dauguma čia buvusių kareivinių yra renovuotos, atrodo gražios ir judrios. O šis namas – originalus, net stogas ir dažai išlikę nuo kareivinių laikų.

Kadangi pirmajam festivaliui, kuris vyko 2019 metais, kvietėmės performanso meno atlikėją, tad tradicijas tęsiame ir šiemet – pagrindinis akcentas į performanso meną, taip pat bendruomenės įtraukimas, dalyvavimas kūrybinėse tapybos, keramikos, judesio dirbtuvėse“, – pasakojo D.Rinkevičiūtė.

Organizatoriai džiaugiasi, kad „Gyvo namo“ kūrybinio veiksmo festivalio idėją noriai priėmė aplinkinių namų gyventojai. Nors pradžia, sakė pašnekovė, buvo savotiška – su kaimynais iš aplinkinių namų pažintis prasidėjo nuo keistojo namo kieme veiklas atradusių vaikų ir šunis vedžiojančių kaimynų.

„No Name studio“ bendruomenės narių nuotr. /„Gyvas kiemas“ Žemuosiuose Šančiuose pirmą kartą vyko 2019 metais
„No Name studio“ bendruomenės narių nuotr. /„Gyvas kiemas“ Žemuosiuose Šančiuose pirmą kartą vyko 2019 metais

„Dabar aplinkinių namų gyventojai laukia mūsų kvietimo, o mūsų studija tapo vietinės bendruomenės tašku, – kalbėjo D.Rinkevičiūtė, pridurdama, kad Žemuosiuose Šančiuose veikia ir didesnė, visą rajoną veiklomis apimanti bendruomenė. – Bet mūsų idėja buvo į kūrybines veiklas įtraukti aplinkinių namų gyventojus – kelis šimtus žmonių. Kad jų laisvalaikis būtų įdomus, kad vaikai turėtų ką veikti, žinotų, kur galima įdomiai praleisti laiką. Tas jei pas mus dabar kas nors vyksta – jie atbėga.

Buvo ir didžėjų dirbtuvės vaikams, taip pat tapybos. Mes darome tokias dirbtuves, kurios tinka bet kuriam žmogui. Pradėjome tvarkyti ir kiemą, kad jis taptų bendra erdve. Jaučiamės maloniai, pastebėję kvietimą ir taip prisijungę prie „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ veiklų.“

Pasak D.Rinkevičiūtės, Šančiuose jau planuojami ir kitų – Europos kultūros sostinės metų – renginiai.

Aistė Ptašinskaitė-Paukštė, „Kaunas 2022“ programos „Visi kaip vienas“ koordinatorė: „Šio festivalio idėja gimė norint įveiklinti buvusių kareivinių erdves. Norėjosi atrasti būdą, kaip pakviesti gretimai gyvenančius žmones užsukti, pamatyti tiek menininkus, tiek kūrybines erdves, susipažinti su jomis. Taip kilo idėja, kad tai gali tapti gyvu namu, kad gali vykti veiksmas, kai vieną dieną menininkai atveria savo dirbtuves, performeriai įveiklina netradicines erdves, pasirodymai vyksta laiptinėse, palėpėje, lauke.

Antras aspektas: visa tai atsiras Europos kultūros sostinės metų programoje. Vyks „Šančių festivalis“, kuris bus didesnis, su žymesniais vardais, įtraukiant daugiau profesionalių menininkų. Kitais metais Šančiuose planuojamas 3 ar 4 dienų festivalis, kuriame apsijungs visos iki šiol su mumis dirbusios Šančių iniciatyvos, aktyvūs žmonės, o veiksmas vyks tiek buvusiose kareivinėse, tiek lauke ir kituose kiemuose.

Žemieji Šančiai – išskirtinis Kauno rajonas, kuris yra bendruomeniškai aktyvus. Oficiali Šančių bendruomenė yra labai aktyvi ir sprendžia įvairius klausimus, bet yra daug pavienių žmonių, kurie ateina su savo iniciatyvomis, jomis dalinasi ir kuria. Tai – ir „No Name studio“, „Parakas“, kitos iniciatyvos. Aktyvumas yra didelis šio rajono išskirtinumas.

Kitų metų Šančių festivalio tikslas yra ne sukurti kažką naujo, bet tai, kas jau egzistuoja apjungti, suteikti didesnes galimybes ir kad veiklos galėtų tęstis ateityje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas