Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Daugiatūkstantiniame karnavale Kroatijoje – kauniečiai, pristatę miesto požemių kariauną

Antradienio vakarą Laisvės alėja ėję kauniečiai tapo neįprasto reginio žiūrovais: čia žingsniavo į šviesą iškilusi Kauno požemių kariauna. Tai – teatralizuota eisena, o šis pasirodymas neseniai buvo pristatytas ir šių metų Europos kultūros sostinėje Rijekoje (Kroatija). 37-tą kartą vykstančiame miesto karnavale šiemet dalyvavo ir lietuvių grupė, kurioje – įvairių Kauno miesto bei rajono bendruomenių atstovai.
Kauniečiai dalyvavo Rijekoje vykusiame karnavale
Kauniečiai dalyvavo Rijekoje vykusiame karnavale / Organizatorių ir „Kaunas 2022“ nuotr.

Įvairiose „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ veiklose dalyvaujančių bendruomenių atstovai Rijekoje pristatė savo miestą ir rajoną, kurie jau 2022 metais taip pat taps Europos kultūros sostine.

Rijekoje vykstančiame karnavale kauniečiai atnešė žinią apie miesto ir rajono požemių kariauną, kylančią į šviesą, miestą ir rajoną, iš laikinosios tampančiais šiuolaikine sostine.

Teatralizuotas pasirodymas sukurtas pagal neseniai išleistą „Kauno Žvėries pasakų knygą“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Žvėries pasakų knyga
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Žvėries pasakų knyga

Kaip sakė „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Visi kaip vienas“ koordinatorės Simona Savickaitė ir Aistė Ptašinskaitė, nors karnavalas Rijekoje vyksta kasmet ir jau 37-tą kartą, tačiau šiemet jis tapo vienu iš didžiųjų „Rijeka 2020“ renginių, o organizatoriai šiais metais atkreipė dėmesį į tarptautiškumą, dalyvauti pakvietę buvusių ir būsimų Europos kultūros sostinių delegacijas, delegacijas iš Japonijos ir Kinijos .

„Iš Kauno miesto ir rajono vyko „Fluxus kiemas“, „Visi kaip vienas“ iniciatyvose, „Fluxus Labas!“ laboratorijose ir „Šiuolaikinių seniūnijų“ programoje dalyvavusių bendruomenių, bibliotekos atstovai, taip pat keliavo kartu ir įdomiausio pernai metais vykusio „Fluxus festivalio“ kostiumo autorius. Viso – 32 žmonės“, – sakė koordinatorės.

Požemio kariaunos kostiumus kauniečiams siuvo rūbų dizainerės Rita Kaupelienė ir Jovita Dargienė, o pasirodymo choreografija – Manto Stabačinsko, Emos Senkuvienės ir Gabijos Blochinos.

„Mes pristatėme savo miestą ir rajoną. Nors būti daugiatūkstantinėje minioje – puikus jausmas, tačiau tai buvo tik „vyšnaitė ant torto“. Vis tik daug dėmesio skyrėme ir pačiai kelionei. Dvi dienas pirmyn ir dvi dienas atgal – tiek laiko važiavome autobusu.

Įdomu tai, kad visi keliautojai tarpusavyje buvo nepažįstami, nes iš bendruomenių kvietėme tik po vieną atstovą. Tai buvo labai geras pasirinkimas. Ne vienam ši kelionė tapo asmeniniu iššūkiu, nes juk ne visi mes ryžtamės keliauti vieni, tai atrodo nedrąsu.

Tačiau, kaip parodė patirtis, kiek daug galimybių, naujų patirčių ir pažinčių suteikė tokia kelionė“, – kalbėjo S.Savickaitė ir A.Ptašinskaitė.

Daugybė veiklos buvo ir autobuse: susipažinimas, bendros veiklos, užduotys, o sustojus pakelėje – repeticijos tiesiog degalinėje ar automobilių sustojimo aikštelėse.

„Kai po to žmonės dalinosi įspūdžiais, akcentavo, kad svarbu ne tik karnavalas. Kelionėje jie sužinojo vieni apie kitus, užmezgė naujų kontaktų, o grįžtant pradėjo planuoti bendrus projektus ir idėjas.

Organizatorių ir „Kaunas 2022“ nuotr./Kauniečiai dalyvavo Rijekoje vykusiame karnavale
Organizatorių ir „Kaunas 2022“ nuotr./Kauniečiai dalyvavo Rijekoje vykusiame karnavale

Beje, kaip sakė vienas iš keliavusių: autobusas ištraukė iš mūsų pleištus tarp Kauno miesto ir rajono, visi grįžtame kaip viena, stipri Kauno miesto ir rajono bendruomenė. Dar įdomu ir tai, kad žmonės buvo labai skirtingo amžiaus – nuo visai jaunų, o vyriausiam delegacijos dalyviui buvo 71 metai“, – pasakojo „Kaunas 2022“ atstovės.

Kaip sakė Rasa Kurlinkutė, jaunimo platformos „Kauno iššūkis“ atstovė, jai patiko ir pati kelionė, ir pats karnavalas.

„Niekada nesu dalyvavusi jokiame karnavale ir visai nebuvau išsikėlusi lūkesčių. Labai patiko, smagu. Tai – ir kostiumai, ir spalvos, ir muzika. Visi aplinkui – šventinės nuotaikos. Be to, diena pasitaikė saulėta. Dalyvių kostiumai – įspūdingi, daug širdies įdėta“, – kalbėjo R.Kurlinkitė.

Rijekos karnavale dalyvavęs Akademijos seniūnijos seniūnas Skirmantas Nominaitis akcentavo ne tik patį karnavalą.

„Tai – nauji draugai, naujos pažintys, nekalbant jau apie šalis, kur nebuvau. Visi buvome praktiškai nepažįstami, gal kai kurie iš matymo.

Autobusas tapo ta vieta, kur gali pažinti žmogų. Susidraugavo miestas ir rajonas, džiaugiuosi, kad pažinau Kauno miesto bendruomenių atstovus ir turiu tikslų ateityje dar labiau susipažinti, aplankant vietas, kur jie vykdo veiklas“, – kalbėjo S.Nominaitis.

Viso Rijekos karnavale dalyvavo apie 10 tūkstančių dalyvių, surengusių 116 pasirodymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas