Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Garažuose, sandėliukuose ir namuose esančius nereikalingus daiktus siūlo paversti meno kūriniais

Kauno rajone Garliavos apylinkių gyventojai kviečia jungtis prie naujo meninio projekto ir nereikalingus daiktus atiduoti į menininkų rankas. „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ karantino metu kviečia Kauno miesto ir rajono gyventojus tvarkytis savo aplinką, nes tam dabar tinkamas metas, o sandėliukuose, kambariuose, aplinkoje atrastus daiktus fotografuoti, filmuoti, sudaryti sąrašą bei siųsti projekto iniciatoriams.
Naujam gyvenimui prikelti seni daiktai. Arnoldo Samogito darbas
Naujam gyvenimui prikelti seni daiktai. Arnoldo Samogito darbas / Arnoldo Samogito nuotr.

„Kaunas 2022“ jaunimo programos kuratorė Evelina Šuscickytė sako, kad pirmajame „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekto sezone dalyvavusios Garliavos apylinkių seniūnijos bendruomenės (Ilgakiemio, Juragių ir Sąnašos) tęsia bendruomenių identiteto paieškas ir kurs Steampunk judėjimo įkvėptus meno objektus.

Šiai idėjai įgyvendinti reikalingi įvairūs daiktai: buities reikmenys, vaikiški žaislai, įrankiai, įvairūs prietaisai ir pan.

„Telkiame bendruomenes ir kviečiame Lietuvos Steampunk judėjimą atstovaujančius menininkus. Tuomet, kartu su menininkais, bendruomenės vystys kūrybinius procesus“, – sakė E.Šuscickytė.

Pradžia – nuo subjektyvaus žemėlapio

Garliavos apylinkių seniūnijoje veikia trys bendruomenės – Ilgakiemio, Juragių ir Sąnašos. Praėjusiais metais čia viešėjo menininkas Hugo Herrera Tobón, kuris kartu su vietos bendruomenėmis kūrė subjektyvų vietos žemėlapį.

„Kuriant subjektyvų žemėlapį siekėme atskleisti vietinių žmonių subjektyvų požiūrį į tą vietą, ryšį su ja. Ne taip, kaip įprastai būna pavaizduota kartografų, bet per žmonių subjektyvius prisiminimus, jausmus, per atmintį.

Tyrimo metu atsiskleidė, kad visas tris bendruomenes vienija keli dalykai. Mes tai apibrėžėme kaip ryšį su gamta, su juos supančia aplinka ir nagingumą. Būtent nagingumas mums padiktavo tolimesnius procesus“, – sakė pašnekovė.

Trys bendruomenės, nors jos yra vienoje seniūnijoje, gana toli nutolusios viena nuo kitos.

„Ir jų pagrindinis siekis dalyvaujant „Kaunas 2022“ „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekte yra atrasti jas vienijančias jungtis“, – sakė E.Šuscickytė.

Martyno Plepio nuotr./Projektas „Šiuolaikinės seniūnijos“
Martyno Plepio nuotr./Projektas „Šiuolaikinės seniūnijos“

Kūrybai gali būti pritaikomi įvairūs daiktai

Vienijantis, Steampunk dvasios įkvėptas maršrutas. Tokiu keliu nutarė eiti trys Garliavos bendruomenės. Pasak E.Šuscickytės, maršrutas sujungtų, atlieptų žmonių ryšį su aplinka ir atskleistų jų nagingumą. Pagrindinis šio projekto tikslas – atrasti jungtį tarp trijų bendruomenių ir įgalinti jas kurti.

„Maršrutą, objektus nutarėme ruošti netradiciškai, pavyzdžiui, užsakant instaliaciją pas menininką. Nutarėme išnaudoti nagingumo temą, o būtent į tai ir remiasi Steampunk meno krypties filosofija.

Kviečiame žmones atkreipti dėmesį į juos supančią aplinką, peržiūrėti savo sandėliukus, garažus, rūsius, paieškoti tų daiktų, kurie potencialiai galės tapti meninių instaliacijų dalimi. Projekte kviečiame dalyvauti Gintautą Velykį, tikimės, kad jam pavyks suburti ir kitus Lietuvos Steampunk kūrėjus.

Svarbu ir tai, kad mes ne tik kviečiame žmones rinkti daiktus, bet ir kūrybiniame procese dalyvauti patiems. Kurdami instaliacijas kviesime žmones paruošti objektus instaliacijoms, asistuoti menininkui, stebėti jo kūrybinį procesą.

Ilgainiui šie sukurti objektai galės sudaryti Steampunk meninių objektų kūrinius, menines instaliacijas. Steampunk objektai pasižymi ir funkcionalumu.

Tikėtumėmės, kad žmonės vėliau ims atpažinti Steampunk dvasią, tokius objektus pasigamins ir savo kiemuose, o iki 2022 metų Garliavoje galėsime matyti ne tik instaliuotus objektus maršrute, bet ir žmonių kasdienybėje“, – pasakojo E.Šuscickytė.

Pasak pašnekovės, kūrybai ir menui gali būti pritaikomi patys įvairiausi daiktai: buities reikmenys, vaikiški žaislai, įrankiai, įvairūs prietaisai.

 Naujam gyvenimui prikelti seni daiktai. Arnoldo Samogito darbas
Naujam gyvenimui prikelti seni daiktai. Arnoldo Samogito darbas

Populiariausia – „Singer“ siuvamoji mašina

Sąnašos bendruomenės pirmininkas Ovidijus Jurkšas sako, kad vietos gyventojai jau ėmė rinkti daiktus, tačiau pačią idėją geriausia pristatyti tiesiogiai bendraujant su žmonėmis – taip jiems lengviau įsivaizduoti, kas yra Steampunk judėjimas.

„Aš tuo domiuosi jau senokai, mano draugas yra vienas iš Steampunk pradininkų. Teko dalyvauti ir pirmame Lietuvoje Steampunk susitikime Vilniuje, todėl man daug lengviau paaiškinti gyventojams, kas tai yra“, – sakė O.Jurkšas.

Pasak O.Jurkšo, tariant paprastai – tai yra seni daiktai, pritaikomi kitoms reikmėms.

„Populiariausia yra „Singer“ siuvamoji mašina, kuri pritaikoma ir kaip staliukas, ir kaip gėlių stovas. Tai gali būti ir variklio cilindras, ir suvirintos stabdžių kaladėlės“, – sakė O.Jurkšas.

Maršrutą, kuris sujungs tris bendruomenes, O.Jurkšas vadina tranzitiniu: „Ir tai bus inovatyvu, nauja, nematyta. Sakyčiau, fluksiška“, – kalbėjo pašnekovas.

Su vietos bendruomene – kūrybiniai vakarai

Menininkas Gintautas Velykis, sutikęs dalyvauti šiame projekte, sako, kad jam apskritai yra įdomi istorija, o žmonės kartais nė patys nežino, kokių įdomių dalykų turi savo sandėliukuose ir garažuose.

„Tai susiję ir su dabartiniu mano darbu. Dirbu III forte, ten darome ekspozicijas, atnaujinimus, renkame daiktus, galvojame, kaip juos prikelti naujam gyvenimui. Tai – įvairūs ratlankiai, dantračiai, šaukštai, šakutės. Tokia steampunkinė idėja, kad iš jų galima padaryti skulptūras. O žmonės irgi turi įvairių senovinių daiktų“, – kalbėjo G.Velykis.

Pats menininkas yra žaliakalnietis, ne kartą išnarstęs savo rajoną ir surengęs parodas, tarp kurių – ir senųjų Žaliakalnio medinukų.

„Dabar galvoju, reikia kelti koją į kitą upės pusę, nes ten yra labai įdomių dalykų. Ir Jiesios piliakalnis, ir fortai. Nepažįstamos erdvės. Ir ten dar nėra labai urbanizuota, daug senų namų, pagyvenusių žmonių, kurie kažką atsimena. Įdomu susipažinti su kitu rajonu ir pažiūrėti, ką jie turi.

Galvoju apie kūrybinius vakarus, stovyklas dirbtuves kartu su vietos bendruomene“, – sakė menininkas.

***

Daiktus, kuriuos žmonės norėtų skirti meno kūriniams, siūloma rinkti, fotografuoti, filmuoti, sudaryti sąrašą ir jį siųsti „Šiuolaikinei Garliavos apylinkių seniūnijai“ socialiniame tinkle.

Čia taip bus dalinamasi Steampunk kūrinių pavyzdžiais ir žmonės pamatys, kaip tai vyksta ir kas gali būti pagaminta naudojant senus daiktus.

Jei neturite galimybės nufotografuoti objektų ar nesinaudojate Facebook, tačiau norite namuose rastus daiktus skirti projektui, prašome susisiekti su Agne, el. paštu ilgakiemis.ls@gmail.com arba telefonu +370 699 28 451.

Daiktų surinkimas bus organizuojamas pasibaigus karantinui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas