Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maršrutas Kaune: 13-os laiptų istorijos ir kuriais lipant tekdavo susimokėti?

Kauno jaunimas meta iššūkį lipti aukštyn ir pamatyti miestą kitu kampu. „Kaunas 2022“ jaunimo programos „Kauno iššūkis“ dalyviai sukūrė maršrutą, vedantį per 13 Kauno laiptų. „Tikimės, jog ši laiptų trasa ir jų istorijos kauniečiams ir miesto svečiams leis naujai atrasti Kauną“, – sako maršruto kūrėjai.
„Kauko“ laiptų fontanas
„Kauko“ laiptų fontanas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kauno laiptų iššūkis“ – visus metus truksiančio „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ žingsnių iššūkio „Nė žingsnio be kultūros“ dalis. Jį įveikti galima savarankiškai ar buriantis į virtualias komandas ir einant už savo mikrorajoną, miestelį ar seniūniją.

Pasak kaunietės Dinos Ramanauskaitės, idėja sukurti tokį maršrutą kilo pavasarį. Dina – programos „Kauno iššūkis“ alumnė. Sulaukusi siūlymo prisidėti prie iniciatyvos „Nė žingsnio be kultūros“ mergina kartu su kitomis alumnėmis ėmėsi ieškoti maršruto idėjų.

„Mes kokias penkias minutes pasitarėme ir nutarėme, kad laiptai ir būtų ta tema, kuri tiktų“, – juokėsi D.Ramanauskaitė.

Maršrutas sukurtas gana greitai – per kelias dienas. Keliaujantiems Kauno laiptais siūloma ne tik įveikti laiptelius, tačiau ir susipažinti su pačių laiptų istorijomis.

„Siūlome 13 laiptų maršrutą. Nors jų Kaune yra ir daugiau, tačiau rinkausi, kad būtų įdomesnis maršrutas, suradau jų aprašymus, istorijas“, – sakė D.Ramanauskaitė.

Kelionę laiptais simboliškai siūloma pradėti nuo senamiestyje esančios Tempo erdvės – vietos, kur renkasi Kauno jaunimas. O maždaug šešių kilometrų kelionė baigiasi Ramybės parke.

Maršruto kūrėjai kviečia lipti vadinamaisiais „Juozaičio“ arba „Šilelio“ laiptais, kurie veda iš V.Putvinskio gatvės į Vaistinės skersgatvį. Jie – ne tik didžiausi, bet ir populiariausi Kaune, pastatyti 1988 metais. Laiptai pavadinti pagal architekto Virginijaus Juozaičio pavardę.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Juozaičio laiptai
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Juozaičio laiptai

Vaižganto laiptai statyti 1937 metais. Kauniečiai juos vadina dar ir Putino laiptais – todėl, kad jais daug kartų kopė Vincas Mykolaitis Putinas. „Šie laiptai įdomūs tuo, kad yra varteliai į laiptus projektavusio architekto Stasio Kudoko gyvenamąjį namą“, – sakė D.Ramanauskaitė.

Dar vieni laiptai – iš Fryko gatvės į Bažnyčios gatvę, kurie taip pat turi savo istoriją ir yra vieni pirmųjų laiptų į Žaliakalnį. Tai – architekto Edmundo Fryko 1927 metais pastatyti mediniai laiptai. Jie buvo privatūs, ne kiekvienas galėjo jais vaikščioti, o norint jais užkilti, tekdavo ir susimokėti.

Iš Žemaičių į Dzūkų gatvę vedantys laiptai, gausiai palijus ir užsikimšus kanalizacijai, virsta įspūdingu kriokliu ir norint nulipti tenka bristi per vandenį. Laiptai iš V.Putvinskio į Žemaičių gatvę – trumpi, bet įmantrūs. Jie buvo pastatyti 1938 metais ir dekoruoti liūto galva-fontanėliu, kuris, deja, seniai nebeveikia. Jų istorija ir projektuotojas nežinomas.

Dinos Ramanauskaitės nuotr. /Kauno laiptai
Dinos Ramanauskaitės nuotr. /Kauno laiptai

Maršrute – Kauko laiptai, laiptai į Radastų gatvę, Vytauto parką, taip pat keliaujant teks atrasti ir nedidelių, kartais – sunkiai atrandamų laiptų.

D.Ramanauskaitė sako, kad neskubant apeiti visą maršrutą užteks maždaug dviejų valandų, per kurias nueisite apie šešis kilometrus.

„Kai pačios ėjome šiuo maršrutu, išties galvojome, kad užtruksime ilgiau. Įsidėjau net užkandžių. Tačiau jų neprireikė, o šis maršrutas tinka visiems“, – sakė D.Ramanauskaitė.

Dina pasakoja, kad maršruto kūrimas buvo ir atradimų laikais jai pačiai – D.Ramanauskaitė susipažino su laiptų istorijomis, atrado nežinomų laiptų. „Pavyzdžiui, sužinojau, kad funikulierius buvo planuotas į Vytauto parką, bet galiausiai nuspręsta, kad jis bus kitoje vietoje.

Dar labai įdomus dalykas – kai ieškojau laiptų, atradau svetainę kaunolaiptai.lt, kur sužymėti visi Kauno laiptai. Netrukus susipažinau su vaikinais, kurie sukūrė tą puslapį. Kalbėjome, kad ateityje galima būtų nufotografuoti laiptus ir pridėti jų aprašymus“, – kalbėjo pašnekovė.

Kaip sakė D.Ramanauskaitė, keliaujant laiptais atsiveria tie Kauno vaizdai, kurių nepamatytum iš niekur kitur, o miesto panorama skiriasi priklausomai nuo metų laiko.

Iš viso Kauno mieste yra per 60 įvairių laiptų. Kauno laiptų maršrutą galima rasti programėlėje walk15, o susipažinti su laiptų istorijomis – čia.

Paskutinius paruošiamuosius žingsnius „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ metams dėliojanti komanda kviečia visus Kauno miesto ir rajono gyventojus link titulo metų žengti kartu ir kviečia juos žingsnių iššūkiui. Kartu su naudingų žingsnių programėle „#walk15“ organizuojamo žingsnių iššūkio „Nė žingsnio be kultūros“ tikslas – 1 milijardas žingsnių. Iššūkį, kuris truks visus 2021-uosius metus, įveikti kviečiama bendruomeniškai – buriantis į virtualias komandas ir einant už savo mikrorajoną, miestelį ar seniūniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi