Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauniečiai pristatys molinį kilimą, kuriame – 700 unikalių detalių

Kaunui ir Kauno rajonui artėjant prie Europos kultūros sostinės metų slenksčio, veiklos įsibėgėja įvairiose bendruomenėse. Gričiupio bendruomenė 2022-ųjų liepą švęs poezijos festivalį „Tu ateik“, taip paminint šiame rajone gyvenusio Balio Sruogos atminimą. Renginyje taip pat bus pristatytas molinis „Gričiupio kilimas“ – daugiau nei 700 unikalių detalių turintis bendros kūrybos rezultatas.
Gričiupio bendruomenės veiklos
Gričiupio bendruomenės veiklos / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

„Gričiupio kilimo“, kurį sukurs patys rajono gyventojai, idėja gimė menininkei Kristinai Alšauskienei, šiame rajone įsikūrusios „Keramikos akademijos“ įkūrėjai.

Pasak K.Alšauskienės, visada buvo noras sujungti bendruomenes – pasiūlyti tokią veiklą, kurioje gerai jaustųsi visi, nuo vaikų iki senjorų.

„O keramika būtent tai ir gali padaryti. Taip atsirado idėja, ką galėtų pagaminti kiekvienas bendruomenės narys – tiek trimetis, tiek vyresnio amžiaus, tiek šeimos. Norėjosi, kad atsirastų bendras kūrinys ir jiems būtų įdomu dalyvauti, kad tame kūrinyje atsispindėtų ne tik bendruomenė, bet ir patys žmonės.

Nutarėme, kad kad būtų smagu, jei kiekvienas gamintų po plytelę, kuri vėliau atsidurtų bendruomenės kūrinyje“, – sakė K.Alšauskienė.

Molinis kilimas, sako organizatoriai, atskleis ne tik Gričiupio mikrorajono tapatybę, bet ir čia gyvenančių žmonių būdą ir charakterį.

Kviečia prisijungti mokinius

Pirmoji projekto dalis vyko vasarą, kai šiame rajone gyvenantys žmonės buvo kviečiami į atvirus renginius. Pasak pašnekovės, šie renginiai tapo ne tik kūrybinėmis dirbtuvėmis, bet ir gražiais susitikimais Sruogų muziejuje.

Projektas tęsiasi ir toliau, prie jo kviečiami prisijungti Gričiupio rajone esančių mokyklų mokiniai, taip prisidėti prie savo seniūnijos bendros svajonės įgyvendinimo ir tapti Europos kultūros sostinės renginių dalimi.

Nuo spalio mėnesio mokiniai kviečiami atvykti į „Girstučio“ kultūros rūmuose įsikūrusias „Keramikos akademijos“ erdves ir kurti drauge.

Dirbtuvių metu mokiniai susipažins su rudojo molio
ypatybėmis, įsijaus į lipdymo meną ir kiekvienas nulipdys po keletą plytelių, kurios taps didžiojo bendruomeninio kūrinio dalimi.

Kitais metais – poezijos festivalis

Prie bendruomenės veiklų prisijungė šiame rajone esantis Balio ir Vandos Sruogų namai-muziejus. Kitais metais čia vyks poezijos festivalis „Tu ateik“, o gyventojų sukurtas kilimas bus pristatytas muziejus sode.

Balio ir Vandos Sruogų namai-muziejaus vedėja Birutė Glaznerienė sako, kad jau seniau svarstė, kaip prisijungti prie Europos kultūros sostinės metų renginių ir veiklų.

„Pagalvojome, kad galime prisijungti savo erdvėms. Be to, šiemet yra 125-osios B.Sruogos gimimo metinės, mes jas minime visus metus ir gražiai susiesime su jubiliejumi.

Šią vasarą jau turėjome keturis renginius sode kartu su bendruomene. Tai buvo kūrybinės dirbtuvės „Pas Sruogą“.

Nustebino, kad gausiai susirinko bendruomenė, kad buvo įvairaus amžiaus žmonės. Atėjo šeimos su mažais vaikais, senjorai, studentai. Jie čia lipdė įvairiausius dalykus, o svarbiausia – keramikines lenteles kilimui. Kitais metais šis kilimas atkeliaus į mūsų muziejaus sodą“, – kalbėjo muziejaus vadovė.

Pasak B.Glaznerienės, kūrybinių dirbtuvių dalyviai tuo pačiu apsilankė muziejuje, išgirdo pasakojimų apie B.Sruogą.

Prisidėti gali kiekvienas

„Kaunas 2022“ bendruomenių programa „Fluxus Labas!“ 2021-ųjų metų pradžioje susitiko su kiekviena Kauno miesto seniūnijos bendruomene. Susitikus buvo dalinamasi mintimis, istorijomis, prisimenami vietovę atspindintys akcentai, svarbūs bruožai. Iš to gimė idėjos, kaip bendruomenės prisistatys 2022-ųjų metų programoje – kokie gims meno kūriniai, kokie vyks renginiai ir kaip jie atskleis bendruomenes.

Pasak „Kaunas 2022“ programos „Fluxus Labas!“ bendruomenių fasilitatorės Paulinos Ružauskaitės, kalbant apie Gričiupio bendruomenę, ji yra labiau neapibrėžta: „Tai yra jauniausias Kauno rajonas ir kai kurie žmonės gal nelabai žino, kur jis yra ir koks tai rajonas. Dėl to pasirinkome tokią sritį, kur būtų labai lengva žmonėms įsilieti. Toks ir yra molio lipdymas.“

Pasak pašnekovės, natūraliai į šią idėją įsijungė ir jaukus Sruogų muziejus, kuriame dirbtuvių metu skamba gyva muzika, o jo sodas yra erdvė, tinkanti bendruomenės susibūrimui.

Kalbėdama apie bendruomenės susibūrimą ir įsitraukimą į veiklas, P.Ružauskaitė teigė, jog suburti žmones yra iššūkis: „Veikos vyksta ir dabar, įtraukiame mokyklas, o kitas metais viską tęsime. Bendruomenė lipdosi po truputį ir aš labai tikiuosi, kad ateityje ji bus stipri. Čia – tik pirmieji žingsniai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas