Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metai arčiau Europos kultūros sostinės: Kauno mieste ir rajone jau rąžosi mitinis žvėris

Kauniečiai metus skaičiuoja pavasarį. Praėjusią savaitę „Kaunas 2022“ komanda paminėjo pirmuosius savo metus. Lygiai prieš tiek laiko kauniečiai sulaukė džiaugsmingos žinios – Kaunui ir Kauno rajonui suteiktas Europos kultūros sostinės titulas.
Kauno santaka
Kauno santaka / Karolinos Stažytės nuotr.

Pirmieji žingsniai, sumanymai, iš popierinės programos virstantys realiais ir apčiuopiamais, sparčiai besivienijančios miesto ir rajono bendruomenės, daug kūrybos, laimės paieškos – tokie buvo praėjusieji metai.

Europos kultūros sostine Kauno miestas ir rajonas taps 2022 metais, tačiau iki to laiko programos „Kaunas 2022“ komandai užduota daug namų darbų. Jų ruošimas, ypač pirmaisiais metais, visuomenei nėra itin akivaizdžiai matomas, sako „Kaunas 2022“ programos vadovė Virginija Vitkienė. Tačiau nuo gerai paruoštų namų darbų priklauso tai, kuo ir koks miestas bei rajonas taps 2022 metais ir po jų.

Martyno Plepio nuotr. /Virginija Vitkienė
Martyno Plepio nuotr. /Virginija Vitkienė

„Metai buvo labai intensyvūs ir su nemažais tikslais. Visų pirma, reikėjo suformuoti komandą, užkurti ir išjudinti aštuonių programų kryptis. Tai – modernizmo, atminties, dizaino ir kitos programos.

Taip pat kalbame apie kultūros įstaigų sklandesnį bendradarbiavimą, mitinio žvėries kūrimo kryptį ir kitus darbus.

Turėjome nemažą iššūkį – apmąstyti santykį su Kauno rajonu, kadangi tai yra dviejų savivaldybių projektas.

Pradėjome labai intensyvius susitikimus su Kauno rajono bendruomenėmis, kultūros darbuotojais, kultūros centrais aiškindamiesi giluminius jų poreikius. Rašant paraišką neturėjome tiek laiko, kad galėtume ištyrinėti tokią didelę Kauno rajono teritoriją“, – sakė V.Vitkienė.

Pasak V.Vitkienės, labiausiai džiugina užkurta „Kultūros tempo“ akademijos mokymų ir seminarų veikla, jaunimo programa „Kauno iššūkis“, kurią baiginėja jau antroji moksleivių laida. Vėliau jauni žmonės įsijungia į projektų kūrimą ir kartu kuria Kauną – šiuolaikinę sostinę.

Per metus laiko parengti „Fluxus“ agentai, kurie pradės veiklą aštuoniose miesto ir kaimo seniūnijose – bendraus su vietos bendruomenėmis ir kartu kurs projektus bei grynins idėjas.

„Šiemet norime, kad kuo daugiau žmonių suprastų, koks tai projektas – tai vienas iš šių metų tikslų. Kiekvienas gyventojas yra šios programos dalis. Mes siūlysime naujas ir kitokias galimybes dalyvauti kultūroje arba praturtinsime jau esamas patirtis.

Apie „Kaunas 2022“ programą pakankamai gerai žino kultūros sektorius, tačiau dar ne visi supranta, kaip jie bus įtraukti ir kokia jiems iš to nauda, tad per šiuos metus norime, jog aiškumo tik daugėtų“, – kalbėjo V.Vitkienė.

Jau nuo balandžio 9-osios ne tik Kaune ir Kauno rajone, tačiau ir visoje Lietuvoje startuos įvaizdinė projekto kampanija. Pasak V.Vitkienės, įvairiomis formomis žinia apie būsimą Europos kultūros sostinę pasieks gerokai daugiau žmonių.

Netrukus bus atnaujinta interneto svetainė, kur bus galima ne tik skaityti informaciją bei sekti naujienas ar vykstančius renginius, tačiau tapti komandos dalimi.

„Esame paruošę siūlymus kauniečiams, kaip įsijungti į vieną ar kitą temą, dalyvauti atminties, dizaino, modernizmo, jaunimo programose. Į veiklas galės įsijungti kiekvienas savo žiniomis ar savo talentais“, – sakė V.Vitkienė.

Prieš metus veiklą pradėjusi „Kaunas 2022“ komanda įsijungti į veiklas sukvietė ir daug skirtingų bendruomenių, kitų partnerių.

„Kaunas 2022“ yra viešoji įstaiga, vykdanti Europos kultūros sostinės programą, taip, kaip ją parengėme, pristatėme ir apgynėme Europos Komisijai. Pagrindiniai projekto finansuotojai ir partneriai pirmais metais yra Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybės, su kuriomis deriname finansinius planus ir ataskaitas, bet ne programos turinį. Taip, beje, yra ir kitose šalyse – Europos kultūros sostinių programos paprastai yra atskiriamos nuo vietos savivaldos ir veikia kaip nepriklausomos įstaigos“, – sakė V.Vitkienė.

„Kaunas 2022“ tarptautinių ryšių ir programų vadovė Ana Čižauskienė sako, kad metus, kai Kaunas gavo Europos kultūros sostinės titulą, užbaigė pirmą kartą Kaune švęsta Tarptautinė laimės diena, kuri taps tradicine Kauno švente.

„O netrukus rinksimės į pirmąjį kultūros sostinės forumą, kuriame dalyvaus atstovai iš 15 šalių. Jie pasidalins savo patirtimi, tai – didelis ir svarbus įvykis“, – sakė A.Čižauskienė.

"Kaunas 2022" nuotr. /Ana Čižauskienė
"Kaunas 2022" nuotr. /Ana Čižauskienė

„Kalbant apie praėjusius metus, jie buvo labai įdomūs. Iš karto po laimėjimo pasikeitė nuotaika ir įsijungė kitas režimas“, – juokėsi A.Čižauskienė.

Kaip sakė pašnekovė, nors parėjusieji metai buvo labiau planavimo ir ryšių kūrimo, tačiau kuo toliau, tuo labiau programos veiklos tampa matomos miesto ir rajono gyventojams, o ateityje planuojama ir nemažai renginių.

Nors Kauno – Europos kultūros sostinės atidarymo renginys dar negreitai, tačiau jau dabar dėliojami jo akcentai. Tiesa, detalių organizatoriai kol kas neatskleidžia, tačiau sako, kad 2022 metais bus pažadintas mitinis Kauno žvėris ir į vieną pasakojimą ir mito išgyvenimą gyventojus bei svečius sujungs trys didžiuliai renginiai.

Anot programos rengėjų, vienas iš pagrindinių tikslų ir uždavinių – kartu su mitiniu žvėrimi pažadinti ir patį Kauną bei Kauno rajoną, o veiklos, nauji sumanymai turėtų likti ilgalaikiais ir nesibaigti sulig metų uždarymo renginiu.

Be to, programa „Kaunas 2022“ siekis išplėsti kultūros supratimo ribas ir priminti, kad kultūra nėra tik muziejų ekspozicijos, teatrų premjeros ar naujos bibliotekų knygos.

„Viso projekto tikslas yra laimingi žmonės – kuriantys, vertinantys savo ir kitų talentus, bendruomeniški, sportuojantys, besididžiuojantys aplinka, kurioje gyvena, ir kūrybiškumą pajungiantys kasdieniams sprendimams“, – sako „Kaunas 2022“ koordinatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas