Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Penkių dienų stichija Kaune: „Audra“ užpildys skirtingas erdves, tarp jų – ir taksi parką

„Šiuolaikinis miestas nėra vien tik gražios gatvės ar modernūs pastatai. Jis nėra stiklas ar betonas. Miestui reikalinga audringa, visada gyva ir jaunatviška kultūra. Kartais subtili ir jautri, o kartais gaivališka ir triukšminga“, – teigia Kaune prasidėsiančio festivalio „Audra“ organizatoriai.
Kaune vyks festivalis „Audra“
Kaune vyks festivalis „Audra“ / Organizatorių nuotr.

Penkias dienas – nuo birželio 29-osios iki liepos 3-osios – Kaune vyksiantis šiuolaikinio miesto festivalis „Audra“ miesto gatves ir erdves pripildys kultūrinių iniciatyvų ir meninių akcijų, o seniai užmirštos erdvės įgaus antrą kvėpavimą ir taps koncertinėmis salėmis.

Sutemus Kauną dvi naktis įaudrins kone didžiausia elektroninės muzikos programa Lietuvoje. „Audra“ – svarbiausias „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ kartu su muzikiniu klubu „Lizdas“ bei miesto jaunimu organizuojamas festivalis.

Prie festivalio renginių taip pat prisideda Pažaislio muzikos festivalis, Kauno miesto kamerinis teatras, šokių studija „GAMERS“ bei įvairūs partneriai iš Graikijos, Serbijos, Prancūzijos, Vokietijos, Estijos, Suomijos ir kitų Europos šalių.

Galimybė patirti miestą kitaip

„Norime parodyti, kad jauni žmonės, jauni kūrėjai, menininkai gali formuoti miestą, transformuoja erdves, transformuoja ir mūsų suvokimą, įprastą kasdienybę į kitokį potyrį. Tai – galimybė susipažinti su kitokiu miestu, jį patirti, pamatyti kitokiu kampu. Ne veltui kalbame apie audrą – ji yra stichija ir tai yra užkoduota pavadinime“, – apie pirmą kartą Kaune rengiamą šiuolaikinio miesto festivalį sako „Kaunas 2022“ programos „Kylantis Kaunas“ kuratorė Aurelija Prašmuntaitė.

Festivalis yra dviejų dalių – muzikinės ir kitų kultūrinių veiklų, tačiau abi jo dalys turi bendrus sąlyčio taškus. Dienomis festivalio svečiai gali apsilankyti parodose, stebėti madų šou, dalyvauti seminaruose bei dirbtuvėse, o vakarais – klausytis muzikos.

„Šeštadienį ir sekmadienį abi veiklos susijungia – keliaujame į viešąsias erdves Ąžuolyno ir Santakos parkuose, kur vyks įvairios veiklos ir skambės muzika. Tai – nekasdieniškas pasibuvimas kultūringoje aplinkoje, o festivalis užtvindys skirtingas miesto erdves“, – sakė A.Prašmuntaitė.

Lankytojams atsiveria Kauno taksi parkas

Viena iš įdomiausių vietų, kur kauniečiai ir miesto svečiai gali apsilankyti – iki šiol buvęs uždaras Kauno taksi parkas.

Įspūdingiausia pastato dalis – iki viršutinio aukšto kylanti estakada, leidžianti automobiliu pakilti iki statinio viršaus – vienai dienai taps italų kompozitorės Caterina Barbieri pasirodymo scena, taip pat veiks audiovizualinė instaliacija. Apsilankyti atidarymo renginyje bus galima gyvos eilės principu, renginys – nemokamas.

Kitomis festivalio dienomis Kauno taksi parke lankytojai galės aplankyti išskirtinę audiovizualinę instaliaciją „Hiding from the inside“. Tai – bendras Lietuvos audiovizualinio meno atstovų Kamilės Rimkutės, Naurimo Michailiuk, Domo Veriko, Viliaus Smalinsko bei Pauliaus Varonenka kūrinys. Jis nukels nepažįstamas ir neapibrėžtas erdves, o šviesos kuriami spinduliai pabrėš ir perbraižys esamą septynių aukštų ir dviejų didžiulių spiralės formos estakadų struktūrą. Instaliaciją galima aplankyti festivalio dienomis nuo 14 iki 22 valandos.

Martyno Plepio nuotr./Įspūdingiausia Kauno taksi parko viena – estakada
Martyno Plepio nuotr./Įspūdingiausia Kauno taksi parko viena – estakada

„Apsilankymas taksi parke visiems bus naujas potyris. Pavyko susitarti su taksi parko šeimininkais dėl šios vietos pritaikymo kultūriniams poreikiams. Didelė komanda stovi už to, kad šią idėją pavyko įgyvendinti. Labai rekomenduoju apsilankyti“, – sakė A.Prašmuntaitė.

Dar viena iš ypatingų erdvių – buvusi „Pergalės“ plieno perdirbimo gamykla: „Gamykloje jau yra vykę renginiai, tačiau tokiu mastu „Pergalės“ niekas niekada nėra matęs – atsiveria gerokai daugiau gamyklos erdvių, bus kelios skirtingos muzikos scenos, meninės ir šviesos instaliacijos.“

Festivalio renginiai vyks ir M.Žilinsko dailės galerijoje, ant Kauko laiptų, Kauno menininkų namuose, „Akropolio“ automobilių aikštelėje, Vienybės aikštėje, Vasaros scenoje prie Kauno rotušės ir kitose vietose.

M.Takada – viena iš laukiamiausių

Muzikinio klubo „Lizdas“ komunikacijos specialistė Monika Balčiauskaitė rekomenduoja nepraleisti kompozicijos ir perkusijos meistrės Midori Takada iš Japonijos pasirodymo. Jis vyks gegužės 30 dieną Vytauto Didžiojo universiteto salėje. Šis koncertas yra vienas iš laukiamiausių ir svarbiausių festivalio „Audra“ pasirodymų.

„Jis skirtas žmonėms, kurie mėgsta intelektualesnę muziką, o M.Takada yra legendinė minimalizmo atlikėja. Lietuvoje ji yra buvusi prieš 30 metų. Šis pasirodymas bus premjera – ji sukūrė kūrinį „Silence Birds“, galvodama apie tai, kas dabar vyksta pasaulyje.

Kūrinys bus atliekamas su Lietuvos sutartinių ansambliais – Japonija ir Lietuva yra dvi šalys pasaulyje, turinčios sutartines. Midori į Lietuvą atvyko daugiau nei prieš savaitę. Vyksta repeticijos, kuriose dalyvauja vertėjas, ir ji bando susikalbėti su lietuvių ansambliais, komunikuoti ir ruoštis premjerai“, – sakė M.Balčiauskaitė.

VIDEO: Midori Takada

Nemokami koncertai parkuose

Nors festivalio metu skambės nemažai elektorinės muzikos, tačiau dėmesys skiriamas ne tik jai, tačiau ir akademinei, intelektualiai muzikai. „Audroje“ koncertuos nemažai žinomų užsienio ir Lietuvos atlikėjų.

M.Balčiauskaitė rekomenduoja apsilankyti Kauno taksi parke atidarymo dieną, užsukti į „Pergalės“ gamyklą, kur gros ryškiausi elektroninės muzikos atlikėjai pasaulyje: „Nepasikuklinsiu pasakyti, kad labai ilgai nebuvo tokių dalykų Lietuvoje ir tai gera proga aplankyti kultūros sostinę, išgirsti tuos atlikėjus vienu metu.“

Ketvirtadienį, birželio 30 dieną, lankytojai galės užsukti į prieš dvejus metus rekonstrukcijai užsivėrusios M.Žilinsko dailės galerijos erdves, kur laikinai įsikurs ir iš čia specialią savo programą transliuos kultinis Berlyno HÖR radijas „HÖR Berlin“.

Didžiulis nemokamas koncertas liepos 2 dieną vyks Ąžuolyno parke, kur palaikant didžėjams Bradley Zero, Violet ir Gabrielle Kwarteng, pasirodys „Mauskovic dance band“, grupės „Planeta Polar“, „Garbanotas“, „Esa Afro-Synth Band“, „Tarp Dviejų Aušrų“ ir „Lover Live“, bei padės sukurti festivalio, išeinančio už miesto ribų, nuotaiką.

Festivalio uždarymo renginys – taip pat nemokamas ir atviras visiems. Festivalį uždarys garsus pasaulyje atlikėjas iš Estijos Tommy Cash. Festivalio uždarymo vakarą, liepos 3-iąją, Nemuno ir Neries Santakos parke taip pat koncertuos R&B muzikos atstovas Free Finga, kaunietiško roko pažibos Flash Voyage ir grupė ba.

Kalbėdama apie šiuolaikinio miesto festivalio Kaune idėją M.Balčiauskaitė akcentavo, kad tai yra laikas miestui atsikratyti ilgai jį lydėjusių stereotipų: „Atrodo, kad visi sako: Kaune dabar yra kaip Vilniuje. Aš norėčiau pasakyti, kad Kaune – kaip Europoje. Tokio šiuolaikinio miesto festivalio reikia vien tam, kad žmonės, kurie gyvena Vilniuje ir Kaunas jiems atrodo toli, atvažiuotų ir pamatytų naują Kauną, kad pajustų, koks tai gyvas miestas, įsimylėtų Kauną ir nebijotų jame pasisvečiuoti. Ko dabar netrūksta – tai kultūros Kaune.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Kaunas 2022“ Vasaros scena: Garbanotas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Kaunas 2022“ Vasaros scena: Garbanotas

Pristatys vasarinę programą

Vieni iš festivalio atlikėjų – neseniai naują albumą išleidusi grupė „Garbanotas“. Pasak jos atstovo Šaruko Joneikio, grupė yra paruošusi vasarinę programą, kurioje – ir senos, ir naujesnės dainos.

„Manau, kad (tokiu festivaliu) parodomos skirtingos miesto vietos, kuriose kas nors gali vykti, atsirasti. Tai – ir gyvesnis šurmuliavimas po rajonus, gamyklas ir kitas erdves.

Gal festivalio metu ir miestas tampa kitoks? Atsiranda daug dalykų, kurie nevyksta paprastomis dienomis. Man atrodo, kad smagu miestą pamatyti naujai, nustebti. Susirenka daug žmonių – nuo vietinių iki užsieniečių. Jie ištyrinėja Kauno rajonus, kampelius. Miestų kultūriniai festivaliai tuo ir yra gražūs“, – sakė Š.Joneikis.

Daugiau apie festivalį „Audra“ ir jo programą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi