Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisierius Vidas Bareikis: „O dabar apsikeiskime batais“

„Sutikite: asmens tapatybės korteles ar pasus iškeisti į tualetinį popierių nėra protinga“, – antradienio vakarą Vytauto parke susirinkusiems kauniečiams sakė režisierius ir muzikantas Vidas Bareikis, kartu su vaidybos studentais iš atėjusių žmonių surinkęs asmens dokumentus ir įdavęs po tualetinio popieriaus ritinėlį.
Vido Bareikio pažintinė paskaita apie FLUXUS
Vido Bareikio pažintinė paskaita apie FLUXUS / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Taip prasidėjo performatyvi V.Bareikio surengta paskaita apie „Fluxus“ judėjimą ir jo įkūrėją Jurgį Mačiūną.

Į Kauną V.Bareikį pakvietė programos „Kaunas 2022“ kuratoriai, pasiūlę pasidalinti žiniomis apie 7-ąjame dešimtmetyje išpopuliarėjusią meno srovę.

„Tai – įvadinių „Fluxus Labas“ mokymų programos seminarai. Viso jų bus trys, o šis – pirmasis, kuris supažindina su „Fluxus“ meno judėjimu. V.Bareikį pakvietėme dėl to, kad jis yra pastatęs spektaklį „Mr.Fluxus arba šarlatanai?“ ir yra vienas iš labiausiai į šį judėjimą įsigilinusių žmonių.

V.Bareikis jį pristatyti gali performatyviai. Nenorėjome, kad tai būtų eilinė menotyrinė paskaita, o įtraukiant žmones, parodant veiksmą ir procesą“, – sakė „Kaunas 2022“ bendruomenių programos ,,Visi kaip vienas“ kuratorė ir mokymų programos koordinatorė Greta Klimavičiūtė-Minkštimienė.

„Fluxus“ agentai – tai programos „Fluxus Labas!“ dalyviai, savo bendruomenių aktyvintojai. Jie mezga ryšius tarp gyventojų, iniciatyvų ir organizacijų, domisi, kokie bus šio bendradarbiavimo rezultatai.

Šiame kontekste aktualus tampa Kaune gimusio ir Niujorke kartu su Jonu Meku „Fluxus“ judėjimą pradėjusio Jurgio Mačiūno filosofija.

Kaip 15min sakė V.Bareikis, tokia interaktyvi paskaita buvo surengta pirmąjį kartą. „Fluxus“ judėjimą menininkas atrado maždaug prieš 6–7 metus.

„Visų pirma atradau J.Mačiūno, „Fluxus“ įkūrėjo, asmenybę. Vėliau sugalvojome apie tai sukurti spektaklį ir sėkmingai tai įgyvendinome. Gilinantis į šią temą, ji tapo mano asmenine pasaulėžiūra.

Man „Fluxus“ yra žaidimas, būdas gyventi kitaip – nestandartiškai. Tai būdas visur įžvelgti meninį sprendimą, keistą sprendimą. Net valgymas, miegas, ėjimas, net meno pateikimas gali būti fluxus – keistas. Mano tokia pasaulėžiūra“, – sakė V.Bareikis.

Kauniečiams maždaug pusantros valandos trukusioje performatyvioje diskusijoje V.Bareikis ne tik pasakojo apie patį judėjimą bei J.Mačiūno asmenybę, tačiau į veiksmą įtraukė ir juos. Dalyviams buvo išdalinta po tualetinio popieriaus ritinėlį ir vynuogę, jiems teko vaikštinėti po parką, dėkoti medžiui ir stulpui, o vėliau – nusiauti batus. „O dabar apsikeiskime batais, ir apeikime vieną ratą“, – sakė V.Bareikis.

Antrasis „Fluxus Labas“ mokymų programos seminaras Kaune vyks jau ši penktadienį. Į Kauną iš sostinės atvykti ruošiasi miesto antropologė, bendruomeninių meno projektų kuratorė Jekaterina Lavrinec, kuri pasidalins praktinėmis įžvalgomis apie vietokūrą ir vietos bendruomenes. Apie savo veiklą ir jau įgyvendinamus projektus trečiojo susitikimo metu papasakos esami „Fluxus“ agentai.

„Paskui tiems, kuriems įdomu, siūlysime registruotis ir tapti agentais savo bendruomenėse. Spalio pradžioje paaiškės, kas pateko į „Fluxus Labas“ agentų mokymus.

Mokymuose žmonės gauna ne tik žinių, tačiau ir daug gerosios praktikos, kaip dirbti su bendruomene, pavyzdžių. Juos perduoda savo rajono, savo kiemo, savo erdvės žmonėms“, – sakė G.Klimavičiūtė-Minkštimienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas