Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visų šventųjų dienos išvakarėse Kaune nuskambės A.L.Webber „Requiem“

Spalio 31-osios vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje skambės vieno žinomiausių šiuolaikinių kompozitorių Andrew Lloydo Webberio prestižiniu „Grammy“ muzikos apdovanojimu įvertintas „Requiem“, rašoma „Kaunas 2022“ pranešime žiniasklaidai.
Visų šventųjų dienos išvakarėse Kaune nuskambės A.L.Webber „Requiem“
Visų šventųjų dienos išvakarėse Kaune nuskambės A.L.Webber „Requiem“ / Jono Danielevičiaus nuotr.

Dalyvaus žinomi atlikėjai

Kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru publika išgirs gausų būrį žinomų atlikėjų, tarp kurių svarbiausiose koncertų ir operos teatrų scenose pasirodantis tenoras Edgaras Montvidas, Ukrainos nacionalinės operos solistė Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk, galingu skambesiu pasižymintis Kauno valstybinis choras bei Kauno berniukų ir jaunuolių choras „Varpelis“, o diskanto partiją atliks muzikiniuose projektuose išgarsėjęs jaunasis solistas Teodoras Lipčius. Koncertas – „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas sako, kad šį kūrinį atlikti pasiūlęs dėl to, kad lietuviai nuo seno turi tradicijas paminėti Visų šventųjų dieną ir Vėlines.

„Be galo džiugu, kad sutiko dalyvauti arkivyskupas Kęstutis Kėvalas ir benediktinė sesuo Gabrielė – jie papasakos apie šių atmintinų dienų tradicijas. Ir, žinoma, džiugu dėl to, kad bus puikūs atlikėjai, diriguos maestro Konstantinas Orbelianas“, – sakė A.Treikauskas.

Laimėjo „Grammy“ apdovanojimą

Išskirtinis yra ir pats A.L.Webberio „Requiem“, kurio premjera įvyko 1985 metais Niujorke, o pagrindines solo partijas atliko Plácido Domingo bei Sarah Brightman. Daugybės populiarių miuziklų autoriui buvo naujas iššūkis sukurti tradicinės klasikinės muzikos kūrinį. Šiame „Requiem“ susimaišo A.L.Webberio melodingas ir į populiariąją muziką orientuotas stilius su sudėtingesnėmis, įmantresnėmis ir kartais net griežtesnėmis formomis.

1986 metais A.L.Webberio „Requiem“ laimėjo „Grammy“ apdovanojimą už geriausią šiuolaikinę klasikinę kompoziciją, o kūrinyje skambėjusi giesmė „Pie Jesu“ tapo pasauliniu hitu ir buvo įrašyta daugybės atlikėjų.

A.Treikauskas sako, kad pirmoji jo pažintis su šiuo kūriniu buvo maždaug 1986 metais, kai dabartiniame Sankt Peterburge, dar sovietmečiu, buvo pirmą kartą leista atlikti visą kūrinį.

„Tada dirbau nacionaliniame simfoniniame orkestre ir mes jį atlikome Sankt Peterburgo filharmonijoje kartu su tuometiniu Kauno valstybiniu orkestru, „Ąžuoliuko“ choru ir diriguojant Juozui Domarkui. Į premjerą buvo atskridęs ir A.L.Webberis.

Jono Danielevičiaus nuotr./Visų šventųjų dienos išvakarėse Kaune nuskambės A.L.Webber „Requiem“
Jono Danielevičiaus nuotr./Visų šventųjų dienos išvakarėse Kaune nuskambės A.L.Webber „Requiem“

Man tas kūrinys yra įstrigęs, įsiminęs. Labai norėjau, kad Kaune nuskambėtų būtent jis ir taip būtų pagerbtas visų mirusiųjų atminimas.

Be to, Kauno miesto simfoninis orkestras su šio menininko kūryba yra pažįstamas – esame atlikę jo operą „Jėzus Kristus superžvaigždė“, ištraukas iš kitų miuziklų“, – kalbėjo A.Treikauskas.

Kūrinys – spalvingas

Solistas Edgaras Montvidas sako, kad, išgirdus Webberio pavardę asociacijos visų pirma kyla su miuziklais.

„O čia – toks rimtas kūrinys. Jame netrūks ir mušamųjų, ir ritminių elementų, ir leitmotyvų iš miuziklų – jis labai spalvingas“, – sakė E.Montvidas.

Pasak solisto, jis pats save vadina kauniečiu, todėl džiaugiasi galėdamas prisidėti prie Europos kultūros sostinės renginių: „Smagu sudalyvauti tokioje didelėje šventėje, o ir pats kūrinys labai įdomus.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Montvidas ir Antoinette Dennefeld
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Montvidas ir Antoinette Dennefeld

Man niekada nėra tekę dainuoti Webberio muzikos, nors Londone mačiau nemažai miuziklų. Tad man tai – naujas repertuaras. Labai smagu bendradarbiauti ir su Konstantinu Orbelianu, su kuriuo šį sezoną jau teko dainuoti toje pačioje „Žalgirio“ arenoje. Daug elementų susideda į vieną vietą ir dėl to šis renginys tapo švente.“

Įsigyti bilietus į koncertą galima čia. Visą „Kaunas 2022“ renginių programą rasite www.kaunas2022.eu arba atsisiuntę mobiliąją programėlę „Kaunas 2022“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas