Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 29

10 filmų apie Afganistaną, kuriuos verta pamatyti

Audringa Afganistano istorija sukūrė pagrindą daugybei tarptautinių filmų, tad „Deutsche Welle“ atrinko 10 filmų, kuriuos verta pamatyti.
Tomas Hanksas filme „Čarlio Vilsono karas“
Tomas Hanksas filme „Čarlio Vilsono karas“ / „Mary Evans“ / „Scanpix“ nuotr.

„Hava, Maryam, Ayesha“ (2019)

Paskutinis afganų režisierės Sahros Karimi filmas, kurio premjera įvyko Venecijos kino festivalyje. Joje vaizduojamos trys besilaukiančios Kabulo moterys iš skirtingų socialinių kontekstų. Tiesa, dar prieš Talibanui užimant sostinę režisierė išplatino atvirą laišką. Šiuo metu ji apsistojusi Kijeve.

TAIP PAT SKAITYKITE: Talibanas uždraus meną: žymios Afganistano režisierės pareiškimas.

VIDEO: HAVA, MARYAM, AYESHA by Sahraa Karimi | Trailer | GeoMovies

„Osama“ (2003)

Osama – populiarus tiek vyriškas, tiek moteriškas vardas Tolimųjų Rytų šalyse. Panašiai Vakarų šalių kultūrose abiejų lyčių atstovai vadinami šiais vardais: Pat, Terry ir Jamie. Afganistane gyvenanti moteris ir jos 12-metė dukra netenka darbo ligoninėje, kurią nusprendžia uždaryti talibų režimas. Griežtos talibano taisyklės draudžia moterims dirbti, be to, net neleidžia išeiti iš namų be vyrų. Brolį ir vyrą palaidojusi moteris, negalėdama nusipirkti net maisto, pataria dukrai apsimesti berniuku ir mėginti įsidarbinti. Tačiau tai tampa labai rizikinga.

VIDEO: Osama - Trailer

„Maitintoja“ (2017)

Angelinos Jolie prodiusuotas ir Oskarams nominuotų kūrėjų („Kelso abatijos paslaptis“, „Jūros daina“) naujas ir laukiamas pilnametražis filmas pagal Deborah Ellis romaną.

„Maitintoja“ pasakoja apie vienuolikmetę mergaitę Parvaną, kuri gyvena su savo šeima mažame vieno kambario bute karo draskomame Kabule, Afganistane. Parvana auga klausydamasi tėvo pasakojimų, kuris turguje uždarbiauja skaitydamas ir rašydamas laiškus.

VIDEO: The Breadwinner Trailer #1 (2017) | Movieclips Indie

„Bėgantis paskui aitvarą“ (2007)

Vokiečių ir šveicarų kilmės režisieriaus Marco Forsterio filmas „Bėgantis paskui aitvarą“ buvo sukurtas remiantis Khaledo Hosseini bestseleriu tokiu pačiu pavadinimu. Istorijoje ryškėja universalios kaltės ir atpirkimo temos, audringa pastarojo amžiaus Afganistano istorija (sovietų armijos intervencija, masinė emigracija ir kt.).

TAIP PAT SKAITYKITE: Knygos „Bėgantis paskui aitvarą“ autorius Khaledas Hosseini: „Rašytojo darbas yra kalbėti apie dalykus, apie kuriuos nenorime kalbėti“.

VIDEO: The Kite Runner - Trailer

„Kandahar“(2001)

Mohsenas Makhmalbafas – vienas geriausių Irano režiesierių pasakoja istoriją apie afganų kilmės kanadietę, kuri sugrįžta į Afganistaną, norėdama apsaugoti savo seserį nuo savižudybės. 2001 metais Kanų kino festivalyje šis filmas nesulaukė daug dėmesio. Tačiau po Rusgėjo 11-osios tragedijos pasaulis norėjo daugiau sužinoti apie afganų moterų vargus.

VIDEO: Trailer for "Kandahar"

„At Five in the Afternoon“ (2003)

Po dvejų metų M.Makmalbafo dukra Samira (New Wave) į Kanų kino festivalį atvyko su nauju filmu „At Five in the Afternoon“. Jame pasakojama apie jauną moterį karo nualintame Kabule, kuri svajoja tapti prezidente. Filmas buvo kurtas Afganistano sostinėje.

VIDEO: At Five In The Afternoon Samira Makhmalbaf, 2003

„Šiame pasaulyje“ (2002)

Šiuo metu pasaulyje yra apie 14,5 mln. pabėgėlių, kurie neturi nuolatinės gyvenamosios vietos. Net 5 mln. iš jų laikinus namus susiradę Azijoje stengiasi kuo greičiau iš ten ištrūkti. Michaelas Winterbottomas atskleidžia nelegalių pervežimų per valstybines sienas paslaptis ir detaliai parodo, kiek daug turi iškęsti ir paaukoti laisvės ištroškęs žmogus. 2003 m. „Berlinalės“ pagrindiniu prizu „Auksiniu lokiu“ apdovanotoje dokumentinio stiliaus dramoje „Šiame pasaulyje“ pasakojama apie dviejų jaunų pabėgėlių kelionę iš Pakistano į Londoną.

VIDEO: In This World (trailer)

„Išlikęs gyvas“ (2013)

Filmas sukurtas pagal „The New York Times“ bestselerį. Jame M.Lutrelis dalijasi savo sukrečiančiais prisiminimais apie keturių SEAL komandos narių vykdytą nesėkmingą misiją, kurios tikslas buvo sugauti arba nužudyti vieną iš Talibano lyderių. Dykumose įsiterpusių Afganistano kalnų šlaituose, kurių uolėtas ir miškingas kraštovaizdis turi tapti priedanga, išlaipinami keturi profesionalūs kariai, kurių misija pradžioje atrodo ne itin sudėtinga. Tačiau kai grupė, turėjusi likti nepastebėta, susiduria su talibų piemenimis, ganančiais avis, įvykiai netrunka pakrypti nepalankia linkme.

Pasirinkimai yra tik du, t. y. nužudyti piemenis, dar visai vaikus, ar paleisti, bet taip pranešti Talibanui apie savo egzistavimą. Žmogiškumu grįstas kareivių sprendimas atskiria juos nuo galimos išorinės pagalbos ir netrukus pėstininkus pradeda supti nepalyginamai didesnės talibų pajėgos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Karinėje dramoje „Išlikęs gyvas“ – sunkūs moraliniai pasirinkimai.

VIDEO: IŠLIKĘS GYVAS / Lone Survivor - trailer (lietuviski subtitrai)

„Rembo III“ (1988)

Klasika tapęs trečiasis Sylvesterio Stallones filmas. Šį kartą Rembo keliauja į Afganistaną kovoti su sovietais.

VIDEO: Rambo III - Official® Trailer [HD]

„Čarlio Vilsono karas“ (2007)

Čarlis Vilsonas (akt. Tomas Hanksas) – vienišas, patogų gyvenimą mėgstantis kongresmenas iš Teksaso, kartkartėmis nevengiantis papramogauti netgi su striptizo šokėjomis. Džoana Hering (akt. J.Roberts) – gražuolė, viena turtingiausių moterų Teksaso valstijoje ir arši komunizmo priešė. Gustas Avrokatos (akt. Ph.S.Hofmanas) – tiesiog protingas ir gudrus CŽV agentas. Šiuos tris skirtingus žmones sujungia... Afganistanas.

VIDEO: Charlie Wilson's War Official Trailer #1 - Tom Hanks Movie (2007) HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas