Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 08 16 /2023 05 09

10 filmų, kuriuos savo vaikams rodytų kino kritikė Rasa Paukštytė

Šis dešimtukas – asmeniškas sąrašas filmų, kuriuos žiūrėjau pati, rodžiau savo vaikui ir rekomenduoju pažiūrėti kitiems, vaikams ir tėvams. Sąrašas sąmoningai eklektiškas – stengiausi, kad jame būtų kuo įvairesnės kino rūšys (dokumentika, pieštinė animacija, plastikinė animacija, vaidybiniai filmai ir filmai, kuriuose suderintos įvairios rūšys). Taip pat – kad filmai būtų sukurti skirtingose šalyje, įvairiais laikais.
Roberto Benigni filme „Pinokis“ (2019)
Roberto Benigni filme „Pinokis“ (2019) / „Scanpix“ nuotr.

Žinoma, už sąrašo ribų liko šimtai gerų, išradingų ir protingų filmų. Vaikiško kino įvairovė pasaulyje neaprėpiama, o sąrašai vargu ar apskirtai gali būti objektyvūs. Lietuvoje kino vaikams tradicijos ir didelio režisierių noro užsiimti kino vaikams kūryba nėra. Tai nedėkinga, bet labai reikalinga kino rūšis. Geri lietuviški filmai vaikams irgi yra šiame dešimtuke, kuris galbūt pastūmės skaitytojas ir skaitytojus pagalvoti apie savo mėgstamiausius vaikystės filmus, pratęsti sąrašą ir rekomenduoti jį jauniausiai publikai. Netikiu, kad kinas gali išauklėti, keisti, išmokyti (visa tai daro tėvai, seneliai, mokytojai), bet tikiu, kad paskatinti galvoti apie svarbius dalykus – gali.

1

„Paslaptingas sodas“

Meri Lenoks, gimusios Indijoje, nerūpėjusios tėvams, po žemės drebėjimo atvežtos į ištaigingus globėjų rūmus Anglijoje, istorija. Atrodo, kad Merei likimas nelėmė nieko gero. Tarsi atkartodama senovinių gobelenų piešiniuose pasakojamą istoriją, mergaitė patenka į paslaptingą uždraustą vaikystės sodą – jo atmosfera, kartą pamačius filmą, nepamirštama. Sode niūri mergaitė pradeda šypsotis, bendrauti su ja supančia gamta, jis tampa Merės paguoda. Sklidinas nesentimentalios užuojautos vienišiems vaikams, paslaptingo kino grožio, gyvūnų, jaudinantis ir meistriškai sukurtas vienos garsiausių Lenkijos režisierių Agnieszkos Holland filmas.

Originalus pavadinimas

„The Secret Garden“;

Režisierius/ė

Agnieszka Holland;

Metai, šalis

1993, JAV, Didžioji Britanija;

Kur

daugumoje kino rodymo platformų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius