Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2016 06 26

15min kino anketa: Žygimantas Kudirka – apie filmą, pakeitusį jo profesiją, ir animacinį serialą, kuriame norėtų apsigyventi

Ieškantiems filmo vakarui ar įsitikinusiems, kad matė viską – 15min kino anketa, į kurios klausimus atsako Lietuvos kultūros bei meno atstovai, padės prisiminti pamirštus ir atrasti naujus kino pasaulio perlus.
MC Mesijus pristatė „Paskutinį repo albumą“
MC Mesijus pristatė „Paskutinį repo albumą“ / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

Žygimantą Kudirką vieni žino kaip reklamos kūrėją, pernai drauge su Lina Marcinonyte laimėjusį sidabrinį „Kanų liūtą“, kiti – kaip MC Mesijų, muzikos atlikėją ir slemo poezijos Lietuvoje pradininką. Neseniai Žygimantas Kudirka išleido ir pirmąją savo poezijos knygą „XXI a. Kudirka“, kurios skaitymas nebus panašus į ankstesnes jūsų patirtis – čia skaitytojas gali susirašinėti su literatūriniu personažu elektroniniu paštu, paskambinus nurodytu numeriu išklausyti balso pašto skaitomą eilėraštį ar gauti eilėraštį trumpąja žinute.

Kas kine įkvepia, prajuokina, erzina Žygimantą Kudirką?

Filmas, kuris pakeitė (gyvenimą, dieną, požiūrį į kiną ar kt.)

Gasparo Noé „Nesugrąžinamas laikas“ (Irreversible, 2002) pakeitė požiūrį į operatoriaus meną.

Geraldo Karglo „Angst“ (1983) pakeitė požiūrį į žmogų.

Larso von Triero „Melancholija“ (Melancholia, 2011) – į žmoniją.

Jano Kouneno „14,99 eurų“ (99 Francs, 2007) pakeitė mano profesiją (nepaisant to, kad reklamą kritikavo, o personažo likimas baigėsi tragiškai, po filmo nesinorėjo nieko kito, kaip tik dirbti reklamos industrijoje, kur dabar ir tarpstu).

VIDEO: Filmo „14,99 eurų“ anonsas

Filmas, kurį matėte daugiausia kartų

„Piktųjų numirėlių“ (Evil Dead) trilogija. Vaizdajuosčių laikais sukdavome tuos pačius filmus po daug kartų. Interneto laikais tai būtų per didelė prabanga.

Filmas, kuriame norėtumėte apsigyventi vienai dienai

„Adventure Time“ – ne filmas, bet animacinis serialas. Norėčiau būti augęs su juo. Galėčiau jame pasilikti ir ilgiau.

VIDEO: Serialo „Adventure Time“ anonsas

Geriausia komedija

Quentino Dupieux „Nonfilm“ (2002) ir visi kiti jo filmai, išskyrus „Blogus mentus“ (Wrong Cops, 2013). Panašu, kad jis užčiuopė naują gyslą smegenyse, atsakingą už humorą.

Geriausia meilės istorija kine

Davido Fincherio „Dingusi“ (Gone Girl, 2014). Geriausi dialogai. Nuostabiai išrašyti dialogai. Nieko nuostabaus – juk filmas buvo kurtas pagal knygą.

Alexo Garlando „Ex-machina“ (2015). Stipriausi siužeto posūkiai ir meniniai sprendimai. Kur kas geresnė robo-drama nei Spike'o Jonze'o „Ji“ (Her, 2013).

Kim Ki-duko „Tušti namai“ (3-Iron, 2004). Originaliausias priėjimas prie meilės temos.

Sebastiano Schipperio „Viktorija“ (Victoria, 2015). Taikliausia meilės metafora ir kur kas įtikinamesnis one-take nei Alejandro G. Iñárritu „Žmogus-paukštis“ (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance), 2014).

VIDEO: Filmo „Viktorija“ anonsas

Filmas, kurio iš pradžių nekentėte, o vėliau pamilote

Nepamenu pavadinimo, bet tai buvo berods kažkuriame „Kino pavasaryje“ rodytas filmas apie Prancūzijos priemiesčių gyventojus. Filmas truko tris, gal ir penkias valandas, personažai leidosi į ilgus pokalbius (arba ilgą tylėjimą) prie stacionarios kameros, kadrai keitėsi ne dažniau nei kas pusvalandį. Ir po tų ilgų valandų be jokio judesio, kamera… ėmė… judėti… į priekį!

Įprastai to niekada neįvertintume. O čia tai buvo itin subtilus atpildas už kantrybę.

Simpatija arba antipatija kine

Nors ant to stovi didelė dalis industrijos, man nepatinka, kai vaidina žinomi aktoriai. Kaskart vaidindami naujame filme, jie tarsi sugriauna ankstesnio filmo pasaulio tikrovę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas