Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 28

17-asis lenkų kino festivalis žada atversti kino tūzus

Spalio 5–15 dienomis penkiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Mažeikiuose ir Nemenčinėje vyks Lenkijos instituto Vilniuje rengiamas Lenkų kino festivalis, šiemet žiūrovus pasitinkantis šūkiu „Kino tūzai. Vaizduotės žaidimas prasideda“.
17-ojo lenkų kino festivalio pristatymas
17-ojo lenkų kino festivalio pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kodėl kino tūzai? Pasak festivalio organizatorių, atsakymas paprastas: „Lenkų kine netrūksta tikrų kino tūzų: žiūrėdami lenkų filmus dažnai žavimės meistriška aktorių vaiyba, puikia scenografija, nuostabia muzika, stipriu scenarijumi ir tikromis istorijomis.“

Kino kritikė Izolda Keidošiūtė vardindama savo rekomendacijas pagrindiniu „tūzu“ ir savo favoritu įvardijo Michało Rosos filmą „Pasaulio laimė“, tačiau vertų dėmesio juostų programoje yra ne viena.

„Reikia pasakyti, kad lenkų kine dabar yra tendencija kurti filmus pagal tikrus įvykius, kurie įvyko sovietmečiu, 7–8 deš. „Meilės menas“ buvo pirmasis vadovėlis, išmokęs lenkus mylėtis, išmokęs, kad seksas teikia malonumą. Stebuklas, kad ta knyga atsirado tais laikais. Magdalenos Boczarskos filme vaidinama [knygos autorė] Michalina Wisłocka – kupina paradoksų, visiškai nesuvaldoma, temperamentinga, aistringa moteris, kuri sugeba savo galva pramušti visus mūrus ir išleisti šitą knygą“, – sakė I.Keidošiūtė, pristatydama filmą "Meilės menas".

„Lenkų kinas anksčiau buvo filmuojamas Vroclave arba Varšuvoje. Dabar, atsiradus daugiau kino mokyklų Lenkijoje, galime kalbėti ir apie tam tikrą regioninę kultūrą“, – pastebėjo kino kritikė Živilė Pipinytė, atkreipusi dėmesį ir į žanrinio kino įvairovę Lenkijoje, kurios pavyzdžių netrūks ir šiųmetiniame Lenkų kino festivalyje.

Specialioji festivalio programa šiemet bus skirta Danutai Szaflarskai, savo ilgametę karjerą pradėjusiai būtent Vilniuje. Rengiantis minėti 100-ąsias Lenkijos Nepriklausomybės atgavimo metines, Lenkijos institutas primins dar vieną neeilinę asmenybę – bene garsiausią tarpukario lenkų kino ir kabareto žvaigždę Eugeniuszą Bodo. Ekranuose išvysime ir Marią Skłodowską-Curie – šiemet minime 150-ąsias jos gimimo metines, o taip pat ir lenkų animacijos legendas – Reksą bei Lioleką ir Boleką iš Bielsko-Białos animacinių filmų studijos.

Iškilmingas 17-ojo Lenkų kino festivalio atidarymas vyks spalio 5 d. Festivalį atidarys pirmasis pasaulyje ilgametražis tapytas animacinis filmas „Jūsų Vincentas”. Kiekvienas iš 65 000 filmo kadrų buvo nutapytas vieno iš 125 profesionalių dailininkų.

Pagrindinėje programoje žiūrovų lauks dešimt naujausių ir dėmesio vertų lenkų filmų, tarp jų – Lenkijoje 2016 m. lankomumo rekordus gerinęs Marios Sadowskos „Meilės menas“, didysis kino meistro Juliuszo Machulskio sugrįžimas – „Volta” bei kritikų ir žiūrovų įvertinti filmai „Aš žudikas“, „Dievo tarnai“, „Konvojus“, „Marija Kiuri“, „Pasaulio laimė“, „Silpnoji lytis“, „Teisuolis“ bei „Bodo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas