Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 02 27

24-asis „Kino pavasaris“ – dar platesnė geografija ir daugiau dėmesio eksperimentiniam kinui

24-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ šiemet dar labiau plečia savo geografiją –  170 filmų programą pristatantis festivalis vyks 19-oje miestų, o programoje žada parodyti ir drąsius, originalius, eksperimentinius filmus, kurie retai patenka į kino teatrų repertuarus.
Vida Ramaškienė ir Algirdas Ramaška
Vida Ramaškienė ir Algirdas Ramaška / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kovo 21 – balandžio 4 dienomis vyksiančio festivalio šūkis „Kai sustoji, pabunda vaizduotė“, pasak „Kino pavasario“ direktorės Vidos Ramaškienės, kvies pabėgti nuo kasdienybės triukšmo.

„Kviečiame ateiti kartu su šeima, draugais į kino sales, iš kur, tikėtina, po dviejų valandų mes išeisime geresni, pasaulis bus gražesnis. To ir linkiu jums ir mums visiems šiame festivalyje“, – sakė V.Ramaškienė.

Programoje – žmogaus ir gamtos santykių permąstymas, karjeros kelias, kitoniškumo baimė

Vyr. programos sudarytoja Mantė Valiūnaitė, dirbusi drauge su Aiste Račaityte, Gediminu Kukta ir Dovile Raustyte, spaudos konferencijoje sakė, kad metus rinkti festivalio filmai pristatomi jau tradicinėmis tapusiose programose: „Europos debiutų konkursas“, „Meistrai“, „Kritikų pasirinkimas“, „Festivalių favoritai“, „Metų atradimai“.

Anot M.Valiūnaitės, atrenkant festivalio filmus, po truputį pradėjo ryškėti svarbiausios temos šiandienos kine, atliepiamos ir „Kino pavasario“ programoje: „Vis dar svarbi tema yra kitoniškumo baimė. Taip pat daug dėmesio skiriama klimato kaitai ir antropocenui, gamtos ir žmogaus santykių permąstymui. Europos kūrėjų darbuose vis dar ryški šeimos sampratos refleksija. Taip pat permąstomi socialiniai vaidmenys. Naujesnė linija yra karjeros kelias, karjeros keliami iššūkiai kasdienybei.“

M.Valiūnaitė taip pat atkreipė dėmesį, kad „Kino pavasaris“ kreipia dėmesį ir į lyčių lygybės klausimą kino industrijoje: „Manau, kad negalime nepastebėti to, ką iškėlė į viešumą #metoo judėjimas. Ir mums taip pat sudarant programą buvo svarbu apie tai mąstyti. <…> Vienas mūsų didelių tikslų yra užtikrinti, kad didžiuosiuose kino ekranuose būtų reprezentuoti įvairūs ir skirtingi visuomenės nariai, skirtingos perspektyvos į mus supančią tikrovę“, – sakė M.Valiūnaitė, pridūrusi, kad šių metų festivalyje 32 proc. programos filmų režisuota moterų.

Pasiteiravus, ar šiemet, pasikeitus programos sudarytojų komandai, pasikeitė ir programos formavimo principai, M.Valiūnaitė, teigė, kad atrenkant filmus ir toliau išliko tie patys meninės kalbos, profesionalumo kriterijai, tačiau pradedama formuoti ryškesnė eksperimentinio kino linija, kuri šiemet bus sutelkta kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ Vilniuje 9 salėje.

Europos debiutų konkurse – ir du lietuvių režisierių darbai

Konkursinėje festivalio programoje „Europos debiutų konkursas“ dėl Vilniaus savivaldybės įsteigto piniginio prizo varžysis 13 ilgametražių filmų. Tarp jų ir du lietuvių darbai – Marijos Kavtaradzės geriausiu Baltijos šalių filmu Taline išrinkta drama „Išgyventi vasarą“ (rež. Marija Kavtaradzė) ir Aistės Žegulytės dokumentinė juosta „Animus Animalis (apie žmones, žvėris ir daiktus)“.

Kaip teigia festivalio organizatoriai, pagrindinio konkurso prizo taip pat sieks geriausias praėjusių metų Berlyno kino festivalio filmas „Neliesk manęs“ (rež. Adina Pintilie), garsaus britų fotografo Richardo Billinghamo gausiai festivaliuose apdovanota drama „Rėjus ir Liza“, Kanų „Kritikų savaitės“ didįjį prizą pelniusi forma ir turiniu pasižyminti portugalų juosta „Diamantino“ (rež. Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt), Europos kino akademijos apdovanojimuose geriausiu animaciniu filmu pripažinta karo žurnalisto Ryszardo Kapuścińskio istorija „Dar viena gyvenimo diena“ (rež. Raúl De La Fuente, Damian Nenow) ir kt.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Ramaška
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Ramaška

Filmus vertins tarptautinė žiuri: Tokijo kino festivalio direktorius Takeo Hisamatsu, režisierius ir žurnalo „Cinema Scope“ redaktorius Markas Peransonas, „New Horizons“ festivalio meno vadovas Marcinas Pienkowkis, režisierė ir scenaristė Eglė Vertelytė ir įmonės „Beta Cinema“ atstovė Cosima Finkbeiner.

Lietuvių premjeros ir uždarymo filmas

Kaip skelbia organizatoriai, „Kino pavasaryje“, be minėtų dviejų konkursinių filmų, įvyks dar trys ilgametražių lietuvių filmų premjeros.

Viena jų – Talino kino festivalyje pristatyta Ernesto Jankausko drama „Čia buvo Saša“, pasakojanti apie vaiką norinčią įsivaikinti porą. Žiūrovus turėtų sudominti ir Artūro Jevdokimovo dokumentinis filmas „Second Hand“, pasakojantis apie tai, iš kur atkeliauja drabužiai į dėvėtų drabužių parduotuves bei tamsų lietuvių verslą Didžiojoje Britanijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencija

Festivalį visoje šalyje uždarys puikiai pasaulio kino kritikų įvertintas, vienos iš šių metų Lietuvos paviljono Venecijos bienalėje dalyvių Rugilės Barzdžiukaitės dokumentinis filmas „Rūgštus miškas“, apdovanotas Lokarno kino festivalyje, ir nukelsiantis žiūrovus į kormoranų koloniją Juodkrantėje.

Trumpojo metro filmų konkurse tarp 32 filmų yra ir penkios lietuvių pavardės: Tito Lauciaus („Šeima“), Kamilės Milašiūtės („Nacionalinės premijos laureatų vaikai“), Skirmantos Jakaitės („Žonglierius“), Akvilės Žilionytės („Langai“) ir Lauryno Bareišos („Kaukazas“). Pastarojo filmo pasaulinė premjera įvyko prestižiniame Lokarno kino festivalyje.

Claire Denis ir Djibril Diop Mambéty retrospektyvos bei 9 salėje besitelkiantys eksperimentiniai filmai

„Kino pavasaris“ šiemet organizuoja dvi retrospektyvas ir kviečia atkreipti dėmesį į prancūzų režisierę Claire Denis bei Senegalo režisierių Djibril Diop Mambéty.

Trisdešimt metų besitęsiantį Claire Denis kūrybinį kelią apžvelgs 9 filmai: nuo pirmojo, sukurto 1988-aisiais ir paremto autobiografiniais motyvais „Šokolado“, iki paties naujausio darbo „Gyvenimas aukštybėse“, kuriame vaidina Robertas Pattinsonas ir Juliette Binoche.

„Tai režisierė, kuriai nebūdingas tradicinis pasakojimas. Jos scenarijai dažnai turi pasakojimo skylių, bet ji tai kuria labai sąmoningai. Forma, tekstūros, ritmas, muzika, kameros judesiai kuria juslinį, taktilišką ryšį su herojais. Tai yra svarbiau už patį pasakojimą“, – spaudos konferencijoje sakė A.Račaitytė, pridūrusi, jog nemažai režisierės filmų bus rodoma iš 35 mm juostos.

Antroji retospektyva skirta Djibril Diop Mambéty: Djibril Diop Mambéty – vienas originaliausių autorių iš Afrikos. Ir nors sukūrė tik du ilgametražius ir kelis trumpametražius filmus, unikalia kino kalba, savitu stiliumi bei ryškia asmenybe jis įsirašė kaip vienas svarbiausių Afrikos režisierių“, – spaudos konferencijoje sakė M.Valiūnaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

„Kino pavasaris“ pristatys jo ilgametražius filmus „Touki Bouki“ ir „Hienos“.

Abi retrospektyvos pateko į 9 salę, kurios repertuare, pasak programos sudarytojų, bus rodomi patys originaliausi ir drąsiausi festivalio kūriniai: toks kinas, kuris retai patenka į įprastus kino teatrus. Į 9 salės atidarymą atvyks menininkas Jeremy Shaw, pristatysiantis tik ką garsiajame Londono muziejuje „Tate Modern“ rodytą „Kvantifikacijos trilogiją“.

Čia taip pat įvyks ir seansas Jono Meko atminimui – bus parodytas jo filmas „Kai aš judėjau pirmyn, kartkartėmis mačiau trumpus grožio blyksnius“.

Socialinės atskirties mažinimas

Anot festivalio vykdomojo direktoriaus A.Ramaškos, „Kino pavasaris“ ir toliau siekia mažinti socialinę atskirtį. Dėl šios priežasties praėjusiais metais pradėtų rengti seansų senjorams šiemet bus daugiau, jie bus rengiami ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose, bei įgarsinami lietuviškai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Ramaškienė ir Algirdas Ramaška
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Ramaškienė ir Algirdas Ramaška

„Didelis dėmesys skiriamas ir žmonėms su negalia. Informacinėje sklaidoje informuosime, kurios kino salės patogios patekti žmonėms su judėjimo negalia. Turėsime filmą, paruoštą su specialiu garsiniu vaizdavimu žmonėms su regėjimo negalia, ir kelis filmus su specialiais titrais žmonėms su klausos negalia. Tai – dar vienas žingsnis link to, kad filmai būtų pasiekiami kiekvienam.“

Kaip jau tapo įprasta, festivalyje taip pat vyks Tarptautinis industrijos renginys „Meeting Point – Vilnius“, vyks seansai vaikams, pristatomi kulinariniai filmai.

Festivalis „Kino pavasaris“ kovo 24 – balandžio 4 dienomis vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Mažeikiuose, Jonavoje, Utenoje, Telšiuose, Tauragėje, Visagine, Gargžduose, Druskininkuose, Anykščiuose, Varėnoje, Šakiuose ir Birštone.

VIDEO: Kino pavasaris 2019: svarbiausi akcentai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas