Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2016 07 04

Anapilin išėjo Irano kino režisierius Abbas Kiarostami

Šį pirmadienį, eidamas 77-uosius gyvenimo metus, mirė garsus Irano režisierius, „Auksinės palmės šakelės“ laureatas Abbas Kiarostami.
Abbas Kiarostami
Abbas Kiarostami / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Režiseriui 2016 m. kovo mėnesį buvo diagnozuotas vėžys, per šį laiką A.Kiarostami buvo atlikta ne viena operacija. Paskutinioji – praėjusį mėnesį Paryžiuje, praneša "The Guardian".

1970-aisiais A.Kiarostami įsijungė į Irano Naujosios bangos judėjimą, o per savo karjerą kaip režisierius, scenaristas ir prodiuseris dirbo prie beveik pusės šimto vaidybinių bei dokumentinių filmų.

Svarbi jo kūrybinio palikimo dalis – garsioji „Koker“ trilogija, kurią sudaro filmai „Kur draugo namai?“ (Where Is The Friend’s Home?, 1987), „…O gyvenimas tęsiasi“ (And Life Goes On, 1992), „Per alyvmedžius“ (Through the Olive Trees, 1994).

1997 m. sukurtas A.Kiarostami filmas „Vyšnios skonis“ (Taste of Cherry), pasakojantis apie vyrą, ieškantį žmogaus, kuris galėtų jį palaidoti po savižudybės, buvo apdovanotas „Auksine palmės šakele“. Pats režisierius teigė, jog šis filmas turėtų suteikti galimybę pažinti tabu ir pradėti apie tai kalbėti.

VIDEO: Filmo „Vyšnios skonis“ anonsas

Vis stiprėjant cenzūrai, A.Kiarostami buvo priverstas kurti už Irano ribų. Taip gimė du paskutinieji jo ilgametražiai filmai – Italijoje filmuota „Patvirtinta kopija“ (A Certified Copy, 2010) bei Japonijoje sukurti „Tarsi įsimylėję“ (Like Someone In Love, 2012)

A.Kiarostami savo filmuose trynė ribas tarp realybės ir fikcijos, dokumentikos ir vaidybinio kino, taip kurdamas savitą ir poetišką kino kalbą, dėl kurios buvo vertinamas tiek kino kritikų, tiek sinefilų visame pasaulyje.

A.Kiarostami metakinas reflektuoja patį kiną ir nagrinėja pasakojimo konstravimo modelius, nesuteikdamas žiūrovui jam įprastų naratyvo orientyrų – režisieriaus filmuose istorija neretai būna įpinta į kitą istoriją, pasakojančią, kaip buvo sukurta dar kita istorija.

„Joks filmas nėra apolitiškas. Politikos yra visuose filmuose. Kiekvienas filmas yra susaistytas su visuomene, kiekvienas filmas, kuris kalba apie žmoniją, yra neišvengiamai politiškas“, – sakė A.Kiarostami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas