Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 15

„Aš už tave pakalbėsiu“ herojus V.Skuodis: disidentui sėdėti kalėjime – didžiausias jo veiklos įvertinimas

Dokumentinis filmas „Aš už tave pakalbėsiu“ jau savaitę kviečia žiūrovus į kino teatrus Lietuvoje. Filme įsiklausoma į KGB mechanizmo paliestus žmones – tiek su šia sistema kovojusius, tiek joje dirbusius. Šis kvietimas išgirsti dviejose skirtingose barikadų pusėse atsidūrusių sovietmečio liudytojų patirtis žiūrovų, visuomenės veikėjų ir kino kritikų gretose sukėlė gausias ir emocingas diskusijas.
Dokumentinis filmas „Aš už tave pakalbėsiu“
Dokumentinis filmas „Aš už tave pakalbėsiu“ / „Nepatogus kinas“ nuotr.

Šiandien dokumentinio kino gerbėjams pristatome vieną iš filmo „Aš už tave pakalbėsiu“ personažų, pasaulyje garsų kovotoją už žmogaus teises, rašytoją – Vytautą Skuodį.

V.Skuodis pogrindinės veiklos ėmėsi eidamas keturiasdešimtuosius metus. Antitarybinės spaudos rašytojas ir platintojas, Helsinkio grupės narys buvo suimtas 1979 m., po vienerių metų, praleistų KGB tardymo izoliatoriuje, buvo ištremtas į Sibirą. 1987 m. išvyko į JAV, kur aktyviai tęsė žmogaus teisių aktyvisto veiklą.

„Disidentui sėdėti kalėjime yra didžiausias jo veiklos įvertinimas“, – filme savo patirties nedramatizuoja disidentas V.Skuodis.

VIDEO: Filmas AŠ UŽ TAVE PAKALBĖSIU. Vytautas Skuodis

Visuose jam suteiktuose išbandymuose vyras stengiasi įžvelgti prasmę, taip pademonstruodamas savo stiprią, moraliai nepalaužtą asmenybę. Su šiuo veikėju susijęs ir vienas kinematografiškiausių filmo epizodų, kuriame V.Skuodis susitinka su savo buvusiu tardytoju Vytautu Urbonu.

„Tiriamųjų darbų metu knygyne atsitiktinai radome V.Skuodžio parašytą knygą apie jo buvimą KGB tardymo izoliatoriuje. Knygoje parašytas visas skyrius apie V.Urboną, jo buvusį tardytoją.

Nustebino, kad vietoje įprastinio pykčio ir pagiežos, tardytojo aprašyme vyravo ramus, orus tonas. Taip mūsų dėmesį patraukė abu šie personažai. Viso filmavimo metu jie vienas kitu domėjosi, klausdavo, tačiau nebuvo susitikę.

Kol vieną dieną V.Skuodis pasikvietė V.Urboną į savo namus ir mums šį susitikimą pavyko nufilmuoti. Tiek knygoje, tiek filme V.Skuodžio pozityvumas atskleidžia, koks šviesus personažas jis yra“, – patirtimi dalinasi filmo autoriai.

Filme pristatomos istorijos suteikia galimybę išgirsti autentiškas patirtis iš pirmų lūpų. Tai itin aktualu moksleiviams ir mokytojams, kurie analizuoja šias temas istorijos pamokų metu.

Filmo kūrybinė komanda jau spėjo susitikti su filme apsilankiusiais moksleiviais Vilniuje ir Kaune. Šiuose ir kituose Lietuvos kino teatruose peržiūrose gausiai dalyvaujančioms grupėms parengta speciali metodologinė medžiaga, skirta filmui aptarti pamokų metu.

VIDEO: AŠ UŽ TAVE PAKALBĖSIU kinoteatrinis anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas