Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 29

Berlinalėje bus pagerbtas Prancūzijos kino režisierius Claude'as Lanzmannas

Prancūzijos kino režisierius ir prodiuseris Claude'as Lanzmannas, išgarsėjęs savo 1985 metų dokumentiniu filmu „Shoah“, bus apdovanotas už viso gyvenimo pasiekimus 2013 metų Berlyno tarptautiniame kino festivalyje, ketvirtadienį pranešė renginio organizatoriai.
Claude'as Lanzmannas
Claude'as Lanzmannas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skelbdamas apie numatyta apdovanojimą festivalio vadovas Dieteris Kosslickas Paryžiuje gimusį 87-erių metų režisierių pavadino „vienu didžiausių dokumentinių filmų kūrėjų“.

„Vaizduodamas nežmoniškumą ir smurtą, antisemitizmą ir jo pasekmes jis sukūrė naują kinematografinio ir etinio tyrimo formą. Mums yra didelė garbė jį pagerbti“, – sakė D.Kosslickas.

„Vaizduodamas nežmoniškumą ir smurtą, antisemitizmą ir jo pasekmes jis sukūrė naują kinematografinio ir etinio tyrimo formą. Mums yra didelė garbė jį pagerbti“, – sakė D.Kosslickas.

Garsiausiame C.Lanzmann'o darbe – devynių su puse valandos trukmės juostoje „Shoah“, holokaustą išgyvenę žmonės pasakoja apie savo išgyvenimus, režisierius parodo filmuotą medžiagą iš įvairių mirties stovyklų.

Beveik 12 metų kurtas filmas „aiškiai leidžia suvokti neatitaisomas nacių vykdyto genocido baisybes“,  sakoma Berlyno kino festivalio organizatorių pareiškime.

Šia tema režisierius yra sukūręs ir daugiau filmų, įskaitant 1973 metų dokumentinę juostą „Kodėl Izraelis“ (Israel, Why) ir 2001 metų filmą, pasakojantį apie 1943 metų sukilimą Sobiboro koncentracijos stovykloje.

C.Lanzmannas gimė 1925  metais žydų šeimoje. Jis dalyvavo Prancūzijos pasipriešinimo kovose, o po Antrojo pasaulinio karo dėstė naujai įsteigtame Berlyno laisvajame universitete.

Jis aktyviai dalyvavo prancūzų inteligentijos gyvenime, tarp jo artimiausių draugų buvo filosofai egzistencialistai Jeanas-Paulis Starte'as ir Simone de Beauvoir.

„Jo atliktos Shoah ir antisemitizmo studijos bei politinės kovos už laisvę tapo įkvėpimu jo kinematografiniams ir žurnalistiniams darbams“, – nurodoma Berlinalės organizatorių pareiškime.

63-asis Berlyno kino festivalis vyks nuo vasario 7 iki 17 dienos. Jame rodomi filmai varžysis dėl pagrindinio festivalio prizo – Auksinio lokio – apdovanojimo.

Praėjusiais metais festivaliio prizas atiteko italų kino veteranams broliams Paolo ir Vittorio Taviani už jų juostą „Cezaris turi mirti“ (Cesare deve morire). Ši dokumentinė juosta pasakoja apie vieno griežto režimo kalėjimo kalinius, kurie stato Williamo Shakespeare'o pjesę.

2013 metų festivalio vertinimo komisijai vadovaus kinų režisierius Wong Kar-wai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai