Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 31

„Bookswap“ pristato: 10 knygų, virtusių filmais

Geros istorijos dažnai tik knygų puslapiuose neužsiguli. Jos įkvepia teatro ir kino kūrėjus perkelti pasakojimus į scenas bei ekranus. Šiame sąraše – dešimt tokių kūrinių.
Mergina žiūri filmą
Mergina žiūri filmą / 123RF.com nuotr.

Patricia Highsmith „Kerol“ (leidykla „Svajonių knygos“, viršelio autorė Kotryna Šeibokaitė Ša, vertėja Jūratė Žeimantienė)

Patricia Highsmith „Kerol“
Patricia Highsmith „Kerol“

1952 metais parašytas romanas tapo tikru skandalu. „Kerol“ – pasakojimas apie tais laikais uždraustą moterų tarpusavio meilę ir visuomenės spąstus, į kuriuos patenka jauna fotografė Teresa bei elegantiškoji Kerol. Abi moterys jaučiasi įkalintos – viena jos kūrybos neišnaudojančiame darbe, o kita – santuokoje. Nepaisydamos amžiaus skirtumo, moterys ima kartu leisti laiką ir nejučia įsimyli. Negalėdamos rodyti savo jausmų, jos leidžiasi į kelionę po Ameriką, tačiau dar labiau įsipainioja į konservatyvių pažiūrų visuomenės voratinklį. Jaudinanti ir skaudi knyga apie neįmanomą meilę, 2015 metais buvo perkelta į ekranus, o pagrindinius vaidmenis atliko aktorės Cate Blanchet ir Rooney Mara.

Lionel Shriver „Pasikalbėkime apie Keviną“ (leidykla „Alma littera“, viršelio dailininkas Agnius Tarabilda, vertėja Gabrielė Gailiūtė)

Lionel Shriver „Pasikalbėkime apie Keviną“
Lionel Shriver „Pasikalbėkime apie Keviną“

Jei yra knyga, kurios kiekvienas puslapis būtų persmelktas įtampa ir nerimu, tai „Pasikalbėkime apie Keviną“. Šis romanas – pasakojimas apie itin sudėtingus motinos ir sūnaus santykius, kurie virsta siaubinga tragedija. Eva nenorėjo vaikų, nebuvo pasiruošusi motinystei, tačiau vyras ją įkalba pastoti. Nuo pat pirmų gimimo Kevinas lyg jaučia savo motinos abejones ir ją atstumia. Auga piktas, šaltas ir ciniškas, kol tarp Evos ir sūnaus tvyrojusi įtampa virsta nusikaltimu, negrįžtamai pakeisiančių šeimos gyvenimą. Ši knyga – tikrai ne kiekvienam. Ji slegianti, sudėtinga, tačiau labai giliai nagrinėjanti tamsiąją motinystės pusę. Lygiai toks pat yra ir 2011 metais sukurtas filmas, kuriame savo vaidmenis meistriškai atliko Tilda Swinton, Ezra Miller bei Johnas C. Reily.

Emma Donoghue„Kambarys“ (leidykla „Alma littera“, viršelio dailininkė Asta Rastauskienė, vertėja Dalė Virginija Jakutienė)

Emma Donoghue„Kambarys“
Emma Donoghue„Kambarys“

Dar viena įtampos kupina istorija. Vienas kambarys penkiamečiui Džekui atstoja visą pasaulį. Nes kito jis ir nėra matęs. Šiame kambaryje jis gimė, auga, valgo, žaidžia, miega, serga ir gyvena su Mama. Mama šiame kambaryje jau septyneri metai – prieš tiek laiko ji buvo pagrobta ir čia įkalinta. Ji stengiasi sūnų pratinti prie realybės, jų mažo pasaulio, tačiau augančiam vaikui to nebeužtenka, ir ji puikiai suvokia, kad taip tęstis nebegali. Ji turi išsivaduoti ir Džekui padovanoti tikrą gyvenimą. 2015 metais pagal knygą buvo sukurtas puikiai įvertintas to paties pavadinimo filmas, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Brie Larson ir Jacobas Tremblay'us.

Jo Nesbo „Sniego senis“ (leidykla „Baltos lankos“, viršelio dailininkas Zigmantas Butautis, vertėja Giedrė Rakauskaitė)

Jo Nesbo „Sniego senis“
Jo Nesbo „Sniego senis“

Be jokių abejonių – Jo Nesbo yra vienas garsiausių detektyvų rašytojų visame pasaulyje, o jo knygų pagrindinis veikėjas Haris Hūlė ir Lietuvoje turi daugybę gerbėjų. „Sniego senis“ – septintoji serijos apie Harį knyga, pasakojanti itin šiurpią žudiko istoriją, vietomis primenančią net siaubo filmą. Jau vienuolika metų, iškritus pirmam sniegui, dingsta po moterį. Šie metai ne išimtis. Dingusios moters kieme stovi pastatytas sniego senis, aprištas dingusiosios šaliku, tačiau nusikaltėlio pėdsakų atsekti neįmanoma. Betiriant bylą, grėsmė iškyla Hario mylimiems žmonėms ir tyrimas tampa tikra kova su laiku. Pagal įtampos kupiną trilerį 2017 metais buvo sukurtas to paties pavadinimo filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Michaelis Fassbenderis.

Stephen King „Tas“ (leidykla „Alma littera“, viršelio dailininkas , vertėja Jurgita Jėrinaitė)

Stephen King „Tas“
Stephen King „Tas“

Pelnytai siaubo literatūros karaliumi tituluojamas Stephenas Kingas yra parašęs galybę šiurpių knygų, daug jų buvo ekranizuota, o garsusis romanas „Tas“ – net tris kartus! Knygos veiksmas vyksta mažame Derio miestelyje, kuriame tik vaikai supranta, kad jis kitoks… Deryje gyvena siaubingas blogis, pabaisa klounas Penivaisas, vykdantis šiurpius nusikaltimus, ir tik septyni miestelio paaugliai gali jį įveikti. 1990 metais buvo sukurtas dviejų dalių televizijos filmas, kuriame šiurpiojo klouno vaidmenį atliko garsusis Timas Curry. 2017 ir 2019 metais, pasirodė dar du filmai pagal knygą. Tik šie skyrėsi nuo senojo klasikinio siaubo filmo apie klouną žudiką. Režisierius Andy Muschietti Stepheno Kingo romaną pavertė siaubo filmu su juodojo humoro prieskoniu, kas ekranizacijai suteikė visai naujų spalvų.

William Wharton „Paukštukas“ (leidykla „Sofoklis“, viršelio dailininkas Paulius Jautakas, vertėjas Andrius Patiomkinas)

William Wharton „Paukštukas“
William Wharton „Paukštukas“

„Paukštukas“ – pasakojimas apie labai skirtingų berniukų draugystę. Alas – toks, kaip ir visi maži berniukai. Išdykęs, guvus, sportiškas, nori tik dūkti ir lakstyti. Paukštukas – liesas, tylus, ramus ir tiki, jog vieną dieną išmoks skraidyti. Jis tam net praktikuojasi ir beprotiškai domisi paukščiais. Apie jų vaikystę skaitytojai sužino iš Alo prisiminimų, kuomet jau suaugęs, po karo, jis lanko Paukštuką beprotnamyje, kur pastarasis tik sėdi ir apsimeta paukščiu. Pagal šią ypatingą istoriją 1984 metais buvo sukurtas kelis prestižinius apdovanojimus gavęs filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Nicolas Cage'as.

Alice Hoffman „Praktinė magija“ (leidykla „Sofoklis“, vetėja Akvilina Cicėnaitė

Alice Hoffman „Praktinė magija“
Alice Hoffman „Praktinė magija“

„Praktinė magija“ – greičiausiai vienas tų pavyzdžių, kuomet filmas tampa žinomesnis už knygą. Parinkus garsias kino aktores Sandrą Bullock ir Nicolę Kidman pagrindiniams vaidmenims, pakeitus nemažą dalį siužeto, filmas „Praktinė magija“ tapo savo laiko klasika. Tačiau nuo knygos jis gerokai skiriasi. Nors abu kūriniai pasakoja apie seseris Selę ir Džilianą Ovens, knygoje jos žemiškesnės, magijos čia nėra tiek daug, dėmesys labiau koncentruojasi ne į burtus ir mistiką, o į asmeninius seserų santykius, Džilianos paauglių dukterų gyvenimus, normalumo troškimą ir visas įmanomas nelaimingos meilės puses. Kūriniai labai skirtingi, tačiau abu verti dėmesio.

Daphne du Maurier „Mano giminaitė Reičelė“ (leidykla „Svajonių knygos“, vetrtėja Jūratė Žeimantienė , viršelio autorė Živilė Adomaitytė )

Daphne du Maurier „Mano giminaitė Reičelė“
Daphne du Maurier „Mano giminaitė Reičelė“

Daphne du Maurier – ypatinga rašytoja. Prieš Antrąjį pasaulinį karą kūrusi rašytoja išlipo iš standartinių romanų rėmų ir rašė neįprastas laikmečiui istorijas. Nors jų visų pagrindinė tema yra meilė, tačiau aplink ją visada būna gausu tamsos, mistikos, o kartais ir paranormalių dalykų. Iš pirmo žvilgsnio paprastose istorijose visada tvyro grėsmės ir įtampos šešėlis, kas jos kūrinius paverčia išskirtiniais. Ne vienas jų buvo ekranizuotas, lygiai kaip ir „Mano giminaitė Reičelė“. Knyga pasakoja apie našlę, atsikrausčiusią gyventi pas jauną mirusio vyro brolį, kuris įtaria ją žmogžudyste. Tačiau paslaptingoji Reičelė savo paslaptingumu užburia jaunuolį ir jis stačia galva neria į pavojingų jausmų sūkurį. Pagal knygą 2017 metais buvo sukurtas filmas, kuriame Reičelės vaidmenį atliko Rachel Weisz.

Frank Abagnale, Stan Redding „Pagauk, jei gali“ (leidykla „Briedis“, vertėja Rima Čeliauskaitė)

Frank Abagnale, Stan Redding „Pagauk, jei gali“
Frank Abagnale, Stan Redding „Pagauk, jei gali“

Sunkiai įtikima, tačiau tikra istorija, kuri filmu nevirsti tiesiog negalėjo. Septintame dešimtmetyje Frankas Abagnale'as buvo kone ieškomiausias nusikaltėlis, nesugaunamas klastotojas, garsėjantis gudrumu, įžūlumu ir pavergiančiu žavesiu. Jaunuolis pirmą savo apgaulę įvykdė būdamas vos penkiolikos, šešiolikos paliko namus, o nesukaukęs dvidešimt vienerių jau buvo suklastojęs milijoną dolerių ir pusketvirto karto jį padvigubinęs. Frankas visuomet atrodė vyresnis nei yra, tad naudodamasis šia savybe jis, nebaigęs jokių mokslų, įsidarbino antruoju pilotu prabangioje bendrovėje, vėliau – pediatru ligoninėje teisininku, apsimetė net FTB agentu ir taip keliavo per gyvenimą, tobulai klastodamas čekius ir praktiškai nepalikdamas jokių pėdsakų nuolat ant kulnų mynusiems policininkams. 2002 metais sukurtame kino filme pagrindinius vaidmenis atliko Leonardo DiCaprio bei Tomas Hanksas.

Michael Morpurgo „Karo žirgas” (leidykla „Alma lIttera“, vertėjas Virgilijus Čepliejus, viršelio dailininkas Mindaugas Jakas)

Michael Morpurgo „Karo žirgas”
Michael Morpurgo „Karo žirgas”

Įspūdingas istorijas ne visada pasakoja žmonės. „Karo žirgas“ – puikus to pavyzdys. Tai istorija apie nuoširdžią berniuko ir žirgo draugystę, kurios neišardė net Pirmasis pasaulinis karas. Džojus – aikštingas, tačiau savo šeimininkui Albertui paklūstantis gyvūnas. Deja, atslinkus karui, jam tenka keliauti į frontą su karininkais, o Albertas prisiekia surasti Džojų, kad ir kas benutiktų, kad ir kiek laiko bepraeitų. Visa knyga pasakojama iš Džojaus perspektyvos ir skaitytojai karo siaubą mato dar kitu kampu. Šis neįtikėtinai jautrus ir gyvas pasakojimas sujaudino ir Steveną Spielbergą, kuris pagal knygą 2011 metais sukūrė kino filmą.

Susidomėjote kuria nors knyga? Patikrinkite, gal ji gyvena knygų mainų platformoje „Bookswap“, kur galite patogiai ir greitai išmainyti senas knygas į naujas istorijas! O jei knygos ten nėra – įsidėkite į norų sąrašą ir gaukite žinutę, vos ji pasirodys mainų platformoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas