Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 31

Būdamas 91 metų mirė vengrų kino režisierius Karoly Makkas

Vengrų režisierius Karoly Makkas, Kanų kino festivalio apdovanojimo laureatas, trečiadienį mirė būdamas 91-erių, pranešė Vengrijos valstybinei naujienų agentūra MTI, remdamasi Sėčenio literatūros ir meno akademijos informacija.
Karoly Makkas
Karoly Makkas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Kinas Mirtis

K.Makkas daugelio yra laikomas vienu geriausių Vengrijos pokario režisierių. Jis pagarsėjo kaip kūrėjas, drąsiai nagrinėjęs keturių komunizmo dešimtmečių politinių represijų ir seksualinių mažumų persekiojimo temas.

Šeši jo filmai buvo rodomi konkursinėse Kanų kino festivalio programose ir varžėsi dėl „Auksinės palmės šakelės“, o 1974 metais jo darbas „Žaidimas „Katės ir pelės“ (Macskajatek) buvo nominuotas „Oskarui“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Nors nė vienas tų filmų nenugalėjo, K.Makko 1971 metų drama „Meilė“ (Szerelem), vaizduojanti 6-ojo dešimtmečio gyvenimą valdant stalinistiniam diktatoriui Matyasui Rakosi, Kanuose pelnė žiuri apdovanojimą.

Šį filmą, 2016-aisiais vėl buvo parodytą šiame festivalyje, Kanų klasikos programoje, laikraščio „The Guardian“ kino kritikas Derekas Malcolmas pavadino „vienu labiausiai jaudinančių komentarų apie gyvenimą politinės tironijos sąlygomis“ ir įtraukė į geriausių XX amžiaus filmų šimtuką.

Nuo 6-ojo dešimtmečio K.Makkas dėstė prestižinėje Budapešto Dramos ir kino akademijoje, o paskutinį savo filmą režisavo būdamas 85-erių.

Pastaruoju metu jis buvo Literatūros ir meno akademijos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas