Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 28

Ekranizacijos „Kino pavasaryje“ – nuo V. Šekspyro iki F. G. Lorcos

Žymusis anglų dramaturgas ir poetas Viljamas Šekspyras vadinamas vienu svarbiausių kino scenaristų, nes jo kūrinių motyvais pastatyta daugiau nei 1 000 filmų. Kino kūrėjai visais laikais įkvėpimo savo filmams ieško būtent knygose. Tad tiems, kurie pavargo vakarais versti puslapius, šių metų „Kino pavasaris“ vėlgi siūlo įsitaisyti kino salėje ir pasinerti į knygų ekranizacijas.
Raimondo Vabalo filmas „Laiptai į dangų“
Raimondo Vabalo filmas „Laiptai į dangų“

Šiemet festivalio žiūrovai turės nuostabią galimybę išvysti kitokį lietuvišką kiną režisieriaus Raimondo Vabalo filmų retrospektyvoje. Filmas „Akmuo ant Akmens“ (1971)  paremtas dvejomis novelėmis. Jis atskleidžia du tragiško likimo dvarininkų portretus niūriais baudžiavos laikais. R. Vabalas įtaigiai užfiksuoja kaimo gyventojų norą priešintis ir neužgniaužiamą jų maišto dvasią neteisybės akivaizdoje. 

Pagal to paties pavadinimo Mykolo Sluckio romaną sukurtas kitas Raimondo Vabalo filmas „Laiptai į dangų“ prasideda romantišku poros pasivaikščiojimu Vilniaus senamiesčio griuvėsiais, tačiau istorija greitai persikelia į Žvirbliūnų kaimą. Filme pavaizduota dramatiška kaimo realybė, kurioje žmones slegia ne tik kylantys sunkumai dėl prasto derliaus, bet ir noras apsaugoti sūnus nuo „miškinių“ ir sovietų stribų. Bene vienintelį kartą kine atskleidžiama tiesa apie sudėtingus pokario metus Lietuvoje. 

Giedrė Narušytė Boots animaciniame filme „Šalti šaltiniai“ interpretuoja Hermano Zudermano „Lietuviškas apysakas“. Studentų filmų konkursinėje programoje dalyvaujantis trumpo metro filmas vaizduoja po žiemos atgimstančią gamtą: tirpstantį sniegą, skeldėjantį ledą, kylantį vandenį. Plūduriuojantį vaizdą, panaikinantį aiškius kontūrus, lydi autentiški užšalusio ežero garsai, įrašyti Šaltųjų šaltinių kaime.

Šolom Aleichemo apsakymu paremtas filmas „Giesmių giesmė“ („Song of Songs“, rež. Eva Neymann), pristatomas programoje „Lietuviai svetur“. Lietuvių operatoriaus Rimvydo Leipaus kamera fiksuoja lėtą XX a. mažo žydų kaimelio gyvenimą. Dešimtmečiai draugai Šimekas ir Bužia leidžia savo dienas kartu. Tik po daugelio metų, gavęs kvietimą į Bužios vestuves, Šimekas supranta, ką iš tiesų jam reiškė jų draugystė. Filmas su nostalgija kuria tyros meilės bei sunykusios kultūros vaizdinį, kur neišvengiamai susikerta tradicija ir modernybė. 

Jau Kanų festivalyje kritikų liaupsinta, „Auksiniams gaubliams“ ir „Oskarams“ nominuota, pagal populiarios rašytojos Patricios  Highsmith romaną „Druskos kaina“ („The Price of Salt“) sukurta jausmų drama „Kerol“ („Carol“, rež. Todd Haynes) tikrai nepaliks abejingų ir „Kino pavasario“ žiūrovų. Filmas nukelia į 6-ojo dešimtmečio Niujorką, kuriame Kerol (akt. Cate Blanchett) – elegantiška moteris, gyvena patogioje, tačiau nelaimingoje santuokoje. Tarp jos ir dvigubai jaunesnės fotografės Teresos (akt. Rooney Mara), dirbančios parduotuvėje, netikėtai užsimezga artimas ryšys. Intensyvėjant judviejų draugystei, akimirksniu įsiplieskia ir nesuvaldoma aistra, ir tik Teresos draugijoje Kerol randa paguodą nuo destruktyvios santuokos. 

VIDEO: Filmo „Kerol“ anonsas

Klasika tapusi Lewiso Grassico Gibbono knyga „Saulėlydžio giesmė“ („Sunset Song“), įkvėpė režisierių Terence'ą Daviesą sukurti filmą apie XX a. pradžios Škotijos kaimą ir nelengvą jaunos moters Kris likimą. Merginai vienai tenka išlaikyti visą ūkį ant savo pečių, kai smurtaujantį jos tėvą netikėtai ištinka širdies smūgis. Kris iš visų jėgų stengiasi kibti į gyvenimą, ji sukuria savo šeimą. Tačiau netikėtai prasidėjęs Pirmasis pasaulinis karas ją ir vėl palieka visiškai vieną vėjuotoje ir atokioje Škotijos žemėje. Filme režisierius atskleidžia prarastos šalies vaizdą, rodydamas lyriškus gamtos vaizdus, karo ir besiveržiančių technologijų akivaizdoje.

VIDEO: Filmo „Saulėlydžio giesmė“ anonsas

Stilinga ir moderni drama „Nuotaka“ („The Bride“, rež. Paula Ortiz) – ispanų poeto ir dramaturgo Federico García Lorcos pjesės „Kruvinos vestuvės“ adaptacija – žiūrovus sužavės ugningais šokiais ir neprilygstama muzika. Ilgai trunkantį šeimų konfliktą norima išspręsti vestuvėmis, tačiau nuotaka, nuo mažens įsimylėjusi Leonardą, leidžiasi vedama uždraustos meilės aistros ir pabėga nuo savo paskirtojo jaunikio. Įsimylėjėlių poelgis išprovokuoja siaubingus padarinius – jaunikį užvaldo pyktis ir keršto troškimas. Įspūdinga Turkijos ir Ispanijos pusdykumės gamta, kur buvo filmuota juosta, tik dar labiau pabrėžia jausmų galią, intymumą ir nevaldomą jaunuolių aistrą.

VIDEO: Filmo „Nuotaka“ anonsas

Komedijų programoje bus galima išvysti rašytojo Alano Bennetto knygos „Dama furgone“ („The Lady in The Van“, rež. Nicholas Hytner) ekranizaciją, paremtą tikra istorija. Londone, Kamdeno rajone, šalia dramaturgo Alano namų, su savo furgonu stabteli ekscentriška senolė Merė Šepherd (ją meistriškai suvaidino 80-metė Maggie Smith, nominuota net „Auksiniam gaubliui“). Mandagumu nepasižyminti ir žodžio kišenėje neieškanti Merė prisipažįsta, kad ieškoti prieglobsčio pas pagarsėjusį rašytoją jai neva patarė pati Mergelė Marija, tad geranoriškasis Alanas leidžia viešniai apsistoti jo kieme ateinantiems trims mėnesiams, tačiau visa tai užsitęsia net iki 15 metų. Sodriu humoru pasižyminti komedija, buvo filmuota autentiškose gatvėse ir namuose, kuriuose iš tikrųjų mezgėsi nenuspėjama ir keista benamės ir rašytojo draugystė, pakeitusi jų abiejų likimus. 

VIDEO: Filmo „Dama furgone“ anonsas

Minint 400-ąsias anglų poeto ir dramaturgo Viljamo Šekspyro mirties metines, „Kino pavasaris“ surengė specialią retrospektyvą „Šekspyras gyvas“, kurioje bus rodomi penki pagal žymiojo rašytojo kūrinius pastatyti filmai: „Hamletas“ („Hamlet“, rež. Laurence Olivier, 1948), „Makbetas“ („Macbeth“, rež. Roman Polanski, 1971), „Prospero knygos“ („Prospero's Books“, rež. Peter Greenaway, 1991), „Ričardas III“ („Richard III“, rež. Richard Loncrain, 1993) ir „Angeliškas pokalbis“ („The Angelic Conversation“, rež. Derek Jarman, 1985). 

VIDEO: The 21st Vilnius IFF: programme SHAKESPEARE LIVES

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas