Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06

Festivalis „Šeršėliafam“ metų kino moterimi paskelbė Mariją Kavtaradzę

Trečiadienį Vilniaus kino teatre „Pasaka“, atidarant tarptautinį moterų filmų festivalį „Šeršėliafam“, metų kino moterimi paskelbta režisierė Marija Kavtaradzė, taip pat pelniusi ir publikos simpatijų prizą.
Marija Kavtaradzė
Tarptautinio moterų filmų festivalio „Šeršėliafam“ atidarymo renginys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

M. Kavtaradzės pirmojo ilgametražio vaidybinio filmo „Išgyventi vasarą“ pasaulinė premjera įvyko Toronto kino festivalyje. Jos filmas Talino kino festivalyje buvo pripažintas geriausiu Baltijos šalių darbu.

Atsiimdama apdovanojimą M.Kavtaradzė teigė, jog jai buvo garbė būti nominuotai drauge su kitomis pretendentėmis į metų kino moters titulą – kino gamybos kompanijos „ART SHOT“, vystančios ir prodiusuojančios animacinius filmus, įkūrėja Agne Adomėne bei kinotyrininke, mokslininke Lina Kaminskaite-Jančoriene, šiemet pristačiusia dvejus metus vykdyto tyrimo apie moterų padėtį Lietuvos kine rezultatus.

Rinkimuose balsuoti galėjo Lietuvos kino industrijos atstovai. Laureatei atiteko 500 Eur vertės piniginis prizas, kurį įsteigė asociacija LATGA.

Festivalį „Šeršėliafam“ atidarė Ramunės Rakauskaitės dokumentinio filmo „Kelionės namo“ premjera. Filme pristatoma istorija apie pirmąsias Amerikos lietuvių patirtis grįžus aplankyti okupuotos tėvynės.

„Kartais istorijos gimsta dėl to, kad sutinki kažkokius žmones ar pamatai reiškinius, o šita istorija gimė dar ir iš to, kad aš pamačiau filmuotą medžiagą, kaip Amerikos lietuviai atvykę į Lietuvą matė ir filmavo šalį. Nuo to ir prasidėjo šita istorija“, – prieš premjerą kalbėjo režisierė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tarptautinio moterų filmų festivalio „Šeršėliafam“ atidarymo renginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tarptautinio moterų filmų festivalio „Šeršėliafam“ atidarymo renginys

Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ rengiamas 12-ą kartą, o šiemet kviečia kalbėti apie socialinius, politinius ir asmeninius pokyčius.

„Festivalis prasidėjo kaip platforma rodyti moterų režisierių darbus. Per šį laiką situacija šiek tiek pagerėjo ir moterų režisierių filmai rodomi ir kituose festivaliuose. <…> Bet pastarųjų dienų kontekste, kai Vyriausybėje neturime nei vienos moters ministrės, nes neva nėra kompetencijos, kada nuo MeToo ir Time’s Up praėjo metai, bet aukas vis dar vertiname nevienareikšmiškai ir nebūtinai jomis tikime, mes manome, kad erdvės egzistuoti ir kalbėti dar yra“, – atidarymo metu sakė festivalio vadovė Andrė Balžekienė.

Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ vyks vasario 6–10 d. Vilniuje ir Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas