Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 12

Filmo apie D.Grybauskaitę režisierius: „Darbinis pavadinimas galėtų būti „Prezidentė irgi žmogus“

„Vieni ją mėgsta, kiti jos neapkenčia. Vieni ją myli, kiti ją keikia“, – taip antrąją kadenciją bebaigiančią šalies prezidentę apibūdina filmą apie ją sukūręs režisierius Donatas Ulvydas, kurio dokumentinis filmas „Valstybės paslaptis“ kino teatrus pasieks balandžio 12 d.
Filmo „Valstybės paslaptis“ spaudos konferencija
Filmo „Valstybės paslaptis“ spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip antradienį įvykusioje spaudos konferencijoje sakė režisierius, idėja sukurti šį filmą gimė prieš keletą metų, pastebėjus, kad juostos apie ryškias asmenybes pasaulyje sulaukia vis daugiau žiūrovų dėmesio – vienas D.Ulvydą inspiravusių filmų buvo Grego Barkerio „The Final Year“ apie buvusį JAV prezidentą Baracką Obamą.

„Pamačiau, kad turime labai ryškią asmenybę, net ir politiniam lygmeny. <...> Jaučiau politinę temperatūrą, suvokiau, kad šita asmenybė yra visiškai kraštutinė. Vieni ją mėgsta, kiti jos neapkenčia. Vieni ją myli, kiti ją keikia“, – sakė D.Ulvydas.

Jis teigė kreipęsis į Prezidentūros spaudos tarnybą, siūlydamas sukurti filmą apie D.Grybauskaitę, ir atsakymo sulaukęs greitai – tai, tikėtina, susiję ir su tuo, kad D.Ulvydas kūrė televizinį dokumentinį filmą apie prezidentę prieš jos inauguraciją.

Anot režisieriaus, filme žiūrovai išvys daug archyvinės medžiagos, taip pat – interviu su šalies vadove ir jos aplinkos žmonėmis.

Pasiteiravus, ar nejautė spaudimo iš prezidentūros, D.Ulvydas teigė: „Artėjant premjerai suvokiau, kad tokių klausimų daugės. Yra kūrybos laisvė ir jie į ją nesikišo. <...> Leidau sau vieno interviu metu paklausti: „Prezidente, turbūt vis tiek norėsit pamatyt, kaip mums sekasi?“ Buvo pauzė. Prezidentė susimąstė ir sakė: „Ne, neplanuoju. Neplanuoju žiūrėti filmo. Tai yra tavo darbas, kaip tu padarysi, taip ir bus. Tai nėra mūsų užsakymas, kodėl turėtumėm žiūrėti? Mes ateisim į premjerą.“

Anot režisierius, tai ir įkvėpė, ir įpareigojo, o kartu priminė prezidentės ranka užrašytus žodžius, kurie atsirado ant filmo plakato bei tapo jo šūkiu – „nustokim krūpčioti“.

VIDEO: Filmo „Valstybės paslaptis“ anonsas

Kaip teigė režisierius, kuriant šį filmą jis nevengė konsultuotis, siekdamas perprasti politinius procesus, o ir pats teigia išmokęs „neblogą politikos vadovėlį“: „Man šis filmas davė suvokimą, kas valstybėje svarbu, svarbiau, svarbiausia, ir kaip priimami sprendimai, kiek reikia valios ir stuburo.“

D.Ulvydas teigė, jog kurdamas šį filmą pamatė kitą prezidentės pusę ir nori ją parodyti žmonėms. „Kaip sakiau pristatydamas plakatą, kiek yra bluro, neryškaus plakato fono, tiek, aš manau, mes nežinom nei apie valstybę, nei apie tam tikrus įvykius, nei apie prezidentę kaip žmogų. <...> Darbinis filmo pavadinimas galėtų būti „Prezidentė irgi žmogus“, – kalbėjo režisierius.

Filmas turėtų trukti kiek daugiau nei 90 min., tačiau D.Ulvydas teigia, kad medžiagos užtektų dar keliems filmams: „Per dešimt metų įvyko tiek daug reikšmingų įvykių. Toli gražu ne viską, ką aš norėčiau parodyti, pavyks „sukišti“.

Režisierius taip pat atkreipė dėmesį, kad filmo kūrimui naudotos privačios lėšos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito