Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 02

Filmas „Baltų gentys. Paskutinieji Europos pagonys“ kelia klausimą: ar lietuviai – laukiniai žmonės?

Nuo vasario 21 dienos Lietuvos kino teatruose pradėta rodyti istorinė drama „Baltų gentys. Paskutinieji Europos pagonys“ sukėlė įvairių diskusijų, vertinimų tarp Lietuvos istorikų, etnologų, tautosakininkų, kultūros darbuotojų ir, žinoma, tarp žiūrovų.
Filmas „Baltų gentys“
Filmas „Baltų gentys“ / Projekto partnerio nuotr.

Vieni žiūrovai žavisi protėvių drąsa ir darbštumu, kiti – stebisi, kad lietuviai apibūdinami kaip laukiniai žmonės, bauginantys ir gąsdinantys kaimynus, treti – didžiuojasi, kad paskutinioji pagoniška gentis, priėmusi krikščionybę tik XV a., buvo Žemaitija. Kai kurie žiūrovai primena, kad svastika baltams – lietuviams, prūsams, latviams – tūkstantmečius buvo laimės ir sėkmės simbolis, kuriuo buvo puošiami ginklai ir drabužiai. O ką mano etnopsichologas, portalo www.baltai.lt redaktorius Liutauras Balsys?

Liutauro Balsio nuomone, filmas „Baltų gentys“ nustebino savo apimtimi, techninėmis galimybėmis priartinti žiūrovą prie menamos tikrovės įspūdžių.

Asmeninio archyvo nuotr./Liutauras Balsys
Asmeninio archyvo nuotr./Liutauras Balsys

„Vaizdai iš įvairių kampų ir ypač iš viršaus sukelia daugiamatiškumo jausmą. Žiūrovas „panardinamas“ į keistai baltų gentis suprantamo svetimšalio išgyvenimus. Savaime suprantama, kad patekęs į nelaisvę svetimšalis negali atskleisti baltų genčių vidinio pasaulio grožį ir santykį su Gamta ir kitomis gyvybės formomis, dievais ir dvasiomis. Pagrindinis filmo veikėjas Larsas mato tik išorines jėgas, kurios parodytos gan žiauriai ir sukelia necivilizuotų žmonių įspūdį.

Nors baltai tik atspindi pačių krikščionybės ideologų žiaurumą, susidoroja su jais jų pačių metodais. Baltų gyvensena pateikta kaip žiaurių karių, lėbautojų ir nesuprantamos religijos išpažinėjų pasaulis. Etnopsichologiniu požiūriu baltų ir ugrufinų estų etninės savybės atskleistos animacinėmis ir vaizdinėmis priemonėmis. Patys režisieriai latviai statydami šį filmą nejučia per savo latviškumą atskleidžia psichologinius baltų genčių skirtumus.

Pavyzdžiui prūsai aiškūs patriarchato atstovai, kurių dievai vyriški. Latvijoje gyvenančių genčių charakteris (sėlių) pateiktas per matriarchato vaizdinius, nuogų moterų, laisvo be drabužių Rasos švenčių šventimą, moters kaip gimdyvės įvaizdį. Lietuviai savo etnopsichologinėmis savybėmis parodyti kaip galingos šalies kūrėjai, drąsūs kariai, darbštūs žmonės. Palyginami su tingiais germanais.

Filme gausu tiek senovinės, tiek šiuolaikinės simbolikos, kai kurios scenos primena daugiau kompiuterinių žaidimų įvaizdžius nei tikrovę. Pateikti animuoti žemėlapiai žiūrovą veda per pasakojimo istoriją labai nuosekliai. Tai leidžia aprėpti atskiras pasakojimo dalis į aiškią visumą.

Projekto partnerio nuotr./Filmas „Baltų gentys“
Projekto partnerio nuotr./Filmas „Baltų gentys“

Baltiškų ženklų įterpimas, pavyzdžiui svastikos, gyvačių, kaukolių, ragų, taurių, juodvarnių ir t.t. neleidžia suprasti jų tikrųjų reikšmių, jos nesusiejamos su vidine baltų jausena, bet sukelia išorinį įspūdį apie baltų laukiniškumą, laisvo gyvenimo atstovavimą.

Palieki salę kaip po stipraus edukacinio filmo, bet širdyje lieka nesusitaikymo su pateikta medžiaga jausmas: negi mes tokie laukiniai ir tik krikščionybė mus padaro civilizuotais? Tai labai geras filmas sukelti mintis ir jausmus apie mus pačius“, – pasidalino savo įžvalgomis Liutauras Balsys.

Projekto partnerių nuotr./Ištrauka iš filmo „Baltų gentys. Paskutinieji Europos pagonys“
Projekto partnerių nuotr./Ištrauka iš filmo „Baltų gentys. Paskutinieji Europos pagonys“

Filmas „Baltų gentys“ sukvietė į kino sales ir moksleivius, kadangi tai informatyvus, edukacinis filmas, kuris padės jaunajai kartai atsakyti į klausimą: „Kas iš tikrųjų buvo mūsų protėviai – paskutinieji Europos pagonys? Ir kieno krauju paženklintas krikščionybės kelias į Baltų žemes?“ Filmas žavi įspūdingais vaizdais, paslaptingais ritualais, susipynusiais su magija, ugningomis kovomis už laisvą žemę ir legendomis apipintu gyvenimo būdu.

Pasakojimas nukelia į XIII amžių. Danų pirklys-šnipas, krikščionis Larsas, patenka į baltų tautų žemes (Prūsiją, Lietuvą, Latviją), kur dalyvauja religinėse apeigose, žiauriose kautynėse, o vasaros saulėgrįžos metu tampa kuršių vergu ir netgi kovoja su kryžiuočiais. Tai unikali dramatiška kelionė į praeitį – į nežinomas baltų genčių žemes.

Filmas sukurtas 2018 metais Latvijoje ir skirtas Latvijos Respublikos 100-mečio paminėjimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas