Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 12

Filmas „Uolų medus“: per dvi valandas – dviejų tūkstantmečių giesmės istorija

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Katalikų teologijos fakulteto (KTF) Didžiojoje auloje ketvirtadienio vakarą susirinkusiems kauniečiams buvo pristatytas filmas „Uolų medus (Ps 80,17). Sakralinės muzikos takais“.
Vilius Sikorskas
Vilius Sikorskas / Irutės Jaruševičiūtės nuotr.

Į filmo kūrimo avantiūrą įsitraukę Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro redaktorė, šio projekto vadovė Birutė Žalalienė ir kunigas, filmo scenarijaus autorius dr.Vilius Sikorskas susirinkusiems atskleidė filmo gimimo aplinkybes.

Kūrėjai turėjo stiprų tikėjimą idėja, tačiau nė menkiausios patirties kuriant filmus. „Jei būčiau numanęs, kokie iššūkiai lauks, ko gero, niekada nebūčiau išdrįsęs pradėti šio darbo. Ponia Birutė mane suvedžiojo...“, – kalbėjo režisieriumi tapęs kunigas V.Sikorskas.

Praėjo dveji metai, pareikalavę daug jėgų ir laiko, kol filmo kūrėjai galiausiai galėjo patys paragauti ir visuomenę pavaišinti „uolų medumi“. Ketvirtadienio vakarą VDU Katalikų teologijos fakulteto Didžioji aula vos talpino į filmo pristatymą susirinkusius kauniečius. „Taip gausiai susirinkote. Tikrai nesitikėjau. Tai man didžiulė staigmena“, – su dėkingumu ir pagarba kalbėjo kunigas V.Sikorskas.

Filmo „Uolų medus“ kūrėjai pasakojimui apie krikščionių liturginės muzikos istoriją kaip drobę pasirinko Lietuvos kraštovaizdžio ir bažnytinės liturgijos vaizdus, ant kurių lengvais ir neįkyriais potėpiais – giesme ir žodžiu – gula dokumentiniai faktai.

Filmas per nepilnas dvi valandas supažindina mus su liturginės muzikos istorija: nuo ištakų iki šiandienos. Džiugu, kad kuriant filmą nebuvo apsiribota vien Katalikų Bažnyčios tradicija ir žiūrovas turi galimybę susipažinti, kaip XXI a. pradžioje gieda stačiatikiai ar evangelikai liuteronai.

Filmo atsiradimas, visų pirma reikšmingas kaip edukacinė priemonė. Kūrėjai tikisi, kad juo, kaip mokomąja priemone, galės sėkmingai naudotis ne tik katechetai, bet ir įvairių konfesijų tikintieji bei visi besidomintys sakralinės muzikos istorija.

Kai nūdienos bažnyčiose ant rankų pirštų galima suskaičiuoti šv. Mišias, kurių metu giedamas grigališkasis choralas, o vargonų muziką greičiau tapatiname su bažnytinės muzikos koncertais, nei su šv. Mišių liturgijos dalimi, norisi pasidžiaugti, kad filmas „Uolų medus“ – itin ir savalaikis ženklas, verčiantis atkreipti dėmesį į nederamai užmirštą muzikinį paveldą.

Būtų mažų mažiausiai neišmintinga jį praganyti, paliekant dūlėti popieriniuose giesmynuose. Norėtųsi, kad šalia nuoširdaus dvasingumo bažnytinėje giesmėje lygia greta stotų kokybė ir profesionalumas, besiremiantis senuoju sakralios muzikos lobynu.

Filmo pristatymo vakaras buvo išskirtinai turtingas tiek dalyviais, tiek įvairiapuse bei įvairiaforme informacija. Susirinkusiems kalbėjusi B.Žalalienė prisiminė filmo gimimo priešistorę, pasakojo kūrybinio proceso detales. Savo muzikine patirtimi dalinosi brolis tėvas kapucinas Tomas Pilchas, o Stačiatikių kunigas Vitalijus Mockus pristatė liturgijos šventimo apeigas.  

Vakare dalyvavę Vilniaus stačiatikių Šventosios Dvasios vienuolyno diakonas Viktoras Miniotas kartu su jo vadovaujamu vyrų ansambliu „Skitos“ privertė pamiršti laiką.  Smilkalais persigėrusių vienuolių drabužių dvelksmas ir nuostabios giesmių dermės teikė taip Gavėnios laike trokštamą ramybę. Vakarą giesmėmis užbaigė Kauno Petrašiūnų Šv.Vincento Pauliečio parapijos jaunimas

Filmo pristatymas virto prasmingų pasidalinimų, muzikos ir maldos aperityvu, žadinančiu alkį kuo greičiau peržiūrėti filmą. Ir ne tik.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?