Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Filmų programoje „Mėlynos nebūties ekranai“ – kvietimas prisijaukinti pabaigas

Rugsėjo 10 d. „Meno avilio“ Sinematekos rudens sezono pradžią pažymės kuratorės Martynos Ratnik sudaryta „Mėlynos nebūties ekranai“ peržiūra. Trumpo metro eksperimentinės dokumentikos programa kvies pasinerti į kitokią, analoginio kino pagalba kuriamą mėlynąją nebūtį, rašoma „Meno avilys“ pranešime spaudai.
„Meno avilio“ Sinemateka (A. Goštauto g. 2)
„Meno avilio“ Sinemateka (A. Goštauto g. 2) / A. Vasilenko nuotr.

Programos centre – (post-)apokalipsės tema, atverianti asmeniškesnes pasaulio pabaigos vizijas. Čia gedului transformuojantis į švelnumą, o baimei virstant absurdu, atrinkti filmai atrakina naujus kalbėjimo apie kritines klaidas būdus. „Mėlynos nebūties ekranai“ – tai kvietimas ne tik prisijaukinti pabaigas, bet ir įsivaizduoti rytojų po jų“, – apie sudarytą programą pasakoja M.Ratnik.

Organizatorių nuotr./Mums nebaisūs jokie priešai, 1978, rež. Edmundas Zubavičius
Organizatorių nuotr./Mums nebaisūs jokie priešai, 1978, rež. Edmundas Zubavičius

Penki trumpo metro eksperimentinės dokumentikos filmai žiūrovus panardins į kitokią, už skaitmeninės užsklandos slypinčią realybę: radiacija spalvins nukritusiuose lapuose paslėptą 35 mm kino juostą (milijono vabzdžių garsas, tūkstančio žvaigždžių šviesa, 2015, rež. Tomonari Nishikawa); kaimo gyventojai treniruosis apokalipsės išgyvenimo varžyboms (Mums nebaisūs jokie priešai, 1978, rež. Edmundas Zubavičius); grius imperijos ir Anapilin iškeliaus geriausi draugai (Gyvenk įdomiais laikais, 2022, rež. Martyna Ratnik); bebrai atstatys (ir vėl) sugriuvusį pasaulį (CASTOROCENAS, 2021, rež. George Finlay Ramsay), o pasibaigusio galiojimo kino juosta užfiksuos yrančius prisiminimus (pamiršti, 2019, rež. Lydia Nsiah).

Siekiant populiarinti kokybišką, su kinu susijusią literatūrą „Mėlynos nebūties ekranai“ programą papildys leidinių rekomendacijos iš Sinematekoje esančio leidinių archyvo.

Renginių ciklas, aktualizuojantis Lietuvos kino paveldą

„Meno avilio” Sinemateka įkurta 2006 m. Jono Meko leidinių kolekcijos pagrindu. Tai yra visuomenei atvira, kinui ir medijoms skirta erdvė, visus metus siūlanti nemokamus renginius, kviečiančius susipažinti su įvairiomis kino ir medijų formomis: kino peržiūras, paskaitas, diskusijas. Sinematekos lankytojai turi galimybę žiūrėti bei tyrinėti archyvus, skaityti vietoje bei skolintis leidinius į namus.

Būsimos rudens ir žiemos sezono peržiūros „Meno avilio“ Sinematekoje bus kuruojamos kviestinių autorių. Jos (jie), pasitelkusios (-ę) sinemateka.lt archyve esančius kūrinius, pristatys sukuruotas kino peržiūras, kuriose lietuviški restauruoti filmai bus rodomi kartu su šiuo metu aktualiais kūriniais. Šio Sinematekos renginių ciklo tikslas – stiprinti kino ir judančių vaizdų kultūrą Lietuvoje, Lietuvos dokumentinio kino ir menininkų filmų sklaidą.

Organizatorių nuotr./„Pamiršti“ 2019, rež. Lydia Nsiah
Organizatorių nuotr./„Pamiršti“ 2019, rež. Lydia Nsiah

Planuojamame renginių cikle šį rudenį ir žiemą savo programas pristatys kuratorė, režisierė Martyna Ratnik, tyrėjos Amelia Groom ir Rachael Rakes ir kt., režisierė Farahnaz Sharifikvies į meistriškumo pamoką. Taip pat Lietuvos režisierės (-iai), menininkės (-ai) bus kviečiamos (-i) atsispirti nuo „Meno avilio“ skaitmenintų ir restauruotų filmų ir video kūrinių archyvo, sukurti video esė ir taip prisidėti prie šios pasaulyje žinomos kinotyros formos populiarinimo Lietuvoje.

Pirmasis rudens sezono renginys „Mėlynos nebūties ekranai“ vyks rugsėjo 10 d. 19.30 val., „Meno avilio“ Sinematekoje (A. Goštauto g. 2). Filmai bus rodomi originalo kalba su lietuviškais ir angliškais subtitrais. Programos trukmė 44 min. Renginys nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas