Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 01

Filmų programos „Post-propaganda“ sudarytojas: netikėkite viskuo, ką matote

„Post-propaganda: nuo konspiracinių teorijų iki suklastotų naujienų“ – taip vadinasi dokumentinių filmų festivalio „Nepatogus kinas“  penkių dokumentinių filmų programa, kurią sudarė „Watch Docs“ festivalio Lenkijoje programos vadovas Konradas Wirkowskis. Į „Nepatogų kiną“ atvykstantis svečias papasakojo, kodėl šiandien reikia rodyti tokią programą.
Filmo „Propaganda“ anonsas
Filmo „Propaganda“ anonsas / „Nepatogaus kino“ nuotr.

Jo siūlomus filmus galėsite išvysti visoje Lietuvoje tradiciškai už bilietą aukodami nuo 1 euro cento.

– Kodėl šiandien yra tinkamas metas tokiai filmų programai?

– Dabar nuolatos girdime kokį vaidmenį šių dienų politikoje atlieka „netikros naujienos“ (angl. fake news), botai, troliai ir t.t. Tarkime, 2016-ųjų JAV prezidento rinkimuose. Nebegalime ignoruoti tokio didelio masto manipuliacijų žiniasklaidoje ir kitose medijose. Negalime nekreipti dėmesio kaip tai veikia visuomenės nuomonės formavimą. Ypač mūsų gyvenamoje Europos dalyje, kuri yra Rusiją – vieną pagrindinių žaidėjų „netikrų naujienų“ skleidime ir socialinių medijų apgaulėse – itin dominanti teritorija.

„Nepatogaus kino“ nuotr./Filmo „Mūsų naujas prezidentas“ anonsas
„Nepatogaus kino“ nuotr./Filmo „Mūsų naujas prezidentas“ anonsas

– Kaip kilo idėja pradėti rengti tokios tematikos filmų programas festivalyje „Watch Docs“?

– Jau dvylika metų rengiame filmų programą „Taktiškas propagandos žavesys“. Kasmet bandome atrinkti filmus, kurie pristatytų tam tikrą propagandos fenomeną: karo propagandą, lyčių propagandą ir t.t. Rodome filmus pasakojančius apie propagandą arba propagandinius filmus su išsamiu pristatymu prieš seansą.

– Kuo išskirtinė programa „Post-propaganda“ festivalyje „Nepatogus kinas“?

– Iš pat pradžių su festivalio organizatoriais buvome nusprendę daryti retrospektyvinę filmų programą apie propagandą. Bet pamatęs režisieriaus Maximo Pozdorovkino dokumentiką „Mūsų naujas prezidentas“ nuspredžiau, kad šiandien reikia kalbėti apie „netikras naujienas“. Taip pat ir todėl, kad tai dar ganėtinai naujas ir neištirtas reiškinys.

VIDEO: Filmo „Mūsų naujas prezidentas“ anonsas:

– Pagal kokius kriterijus atrinkote penkis programos filmus?

– Bandžiau apimti kiek įmanoma daugiau svarbių reiškinio aspektų. Pamatysite filmus, kurie kalba konkrečiai apie „netikras naujienas“, informacinį karą, totalitarinę propagandą ir tokią dokumentiką, kuri seka asmens mito konstravimo procesą. Bendras šių istorijų vardinklis yra apgaulė. Programos filmai arba atskleidžia kaip buvo sukonstruota apgaulė, arba patys yra tokia apgaulė.

– Ar kiekvienas filmas pristato vis kitą reiškinio aspektą?

– Galima sakyti, kad taip. Tačiau vienas filmas tikriausiai netelpa į jokią kategoriją. Tai filmas „Propaganda“ (Propaganda, rež. Slavko Martinov). Labai keista dokumentika, kuri apsimeta, jog yra filmuota Šiaurės Korėjos slaptųjų agentūrų. O išties – filmas kurtas Naujojoje Zelandijoje.

VIDEO: Filmo „Propaganda“ anonsas:

– Galbūt galėtumėte trumpai apibendrinti visą filmų programą?

– Jeigu trumpai ir iš esmės, tai yra įspėjimas – netikėkite viskuo ką matote, ypač kompiuterio ekrane. Visą laiką skirtingais lygmenimis esame manipuliuojami savo ir užsienio vyriausybių, reklamos kompanijų, feisbuko draugų ir t.t.

– Apie ką pasakos filmai?

– Programoje bus filmų apie „netikrų naujienų“ propaganda valstybiniu lygmeniu („Mūsų naujas prezidentas“ arba „Karo kampanija“) ir filmai, rodantys kaip žmonės patys kuria savo suklastotas realybes („Ištrink ir pamiršk“ arba „Į pietūs“). Pagrindinis filmo „Po mumis – upė“ herojus tikėjo, jog siekiant padėti aplinkosaugai, galima pateisinti pačiu geriausiu laiku per televiziją transliuojamą melą. Deja, jo sukurtos suklastotos naujienos pridarė dar daugiau žalos. Mano jau anksčiau minėtas filmas „Propaganda“ yra anti-vakarietiška tirada, kuri masina žiūrėti, bet yra dar vienas melas.

VIDEO: Filmo „Po mumis – upė“ anonsas:

– Ką manote apie dezinformacijos plitimą, informacinių karų reiškinį ir konspiracinių teorijų bumą? Ar manote, jog tai tolygūs dalykai? Taip pat ką jie pasako apie mūsų gyvenamą laikotarpį?

– Manau, kad viskas yra susiję su technologijomis. Be interneto šiandienos propaganda atrodytų visiškai kitaip. Kiekvienas, ar tai būtų išprotėjęs keistuolis, ar super galių turinti slapta organizacija, gali paskleisti dezinformaciją. Galbūt konspiracinių teorijų bumas ir „tabliodizacija“ (lengvo turinio vyravimas) medijose kažkaip paklojo kelią „netikroms naujienoms“. Šiandien esame pasiruošę praryti netgi absurdiškiausią „klikbaitinį“ turinį, tik todėl kad mūsų socialinių tiklų draugai padarė tą patį. Jeigu nuoširdžiai – bijau šiandien esančio manipuliacijos masto ir esu pakankamai pesimistiškas galvojant apie ateitį. Internetas prasidėjo kaip laisvės pranašas. Dabar jis daugiau naudojamas mumis manipuliuoti.

„Nepatogus kinas“ vyks spalio 4–14 dienomis Vilniuje, o iki spalio 28 dienos keliaus po vienuolika Lietuvos miestų.

Visa filmų programa ir bilietai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas