Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 29

Filmui „Kvėpavimas į marmurą“ – du apdovanojimai iš Kosovo kino festivalio

11-ojo Kosovo kino festivalio „Hyjnesha në Fron“ metu lietuvių režisierės Giedrės Beinoriūtės įtempto siužeto drama „Kvėpavimas į marmurą“ buvo apdovanotas dviem statulėlėmis – už geriausią scenarijų ir geriausią moters vaidmenį. Pagal antikinę skulptūrą pagaminta soste sėdinti deivė netrukus atkeliaus į kūrėjų rankas.
„Kvėpavimas į marmurą“ Airida Gintautaitė
„Kvėpavimas į marmurą“ Airida Gintautaitė / „Just a moment“ archyvo nuotr.

„Žinia apie filmo pergales Kosovo filmų festivalyje režisierę G.Beinoriūtę pasitiko Švedijoje. Režisierė čia savo filmą pristatė tarptautinio Karlskrunos filmų festivalio Baltijos jūros šalių filmų konkurse“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

„Įvertinimai visada yra smagu, – teigia režisierė. – Labai džiaugiuosi, kad Airida gavo apdovanojimą, ji verta ne vieno tokio. Man pačiai prizas už scenarijų yra visiškai netikėtas, nors ne mažiau – malonus.“

G.Beinoriūtė tikina, kad pusė garbės už apdovanojimus priklauso romano „Kvėpavimas į marmurą“ autorei Laurai Sintijai Černiauskaitei: „Kitą apdovanojimo pusę ji turėtų pasidalinti su daugybe žmonių – tais, kurie scenarijų įvairiose jo kūrimo stadijose skaitė, komentavo ir kritikavo ir tais, kurie prisidėjo, kad jis būtų įgyvendintas.“

Karlovi Varų festivalio nuotr./Beinoriūtė „Karlovi Varuose“
Karlovi Varų festivalio nuotr./Beinoriūtė „Karlovi Varuose“

Kosovo „Hyjnesha në Fron“ filmų festivalio žiūrovai „Kvėpavimą į marmurą“ išvydo geležinkelio stotyje.

Naktį iš rugpjūčio 27 dienos į rugpjūčio 28-ąją stotyje vyko ir festivalio baigiamasis vakaras, kuriame geriausia festivalio aktore buvo paskelbta lietuvė Airida Gintautaitė.

„Ryte feisbuke gavau sveikinimą nuo nepažįstamo žmogaus, galvojau, juokauja, – pranešime žiniasklaidai cituojama A.Gintautaitė. – Net nežinojau, kad filmas išsiųstas į Kosovo festivalį. Vakar vakare gavau oficialų patvirtinimą iš festivalio rengėjų. Nuostabu, kad mano gyvenime vis dar esama pirmų kartų – laimi, nežinodamas, kad žaidi.“

Prieštaravimų ir abejonių draskomą moterį suvaidinusi aktorė tikina, kad „Kvėpavimas į marmurą“ jai net ir be apdovanojimų – itin brangus filmas. Savo mintyse šį apdovanojimą aktorė teigia skirianti filmo operatoriui Audriui Kemežiui.

 „Just a moment“ archyvo nuotr./„Kvėpavimas į marmurą“ Joris Baltrūnas
„Just a moment“ archyvo nuotr./„Kvėpavimas į marmurą“ Joris Baltrūnas

Filmas Kvėpavimas į marmurą“ pasakoja vienos šeimos istoriją. Izabelė, Liudas ir epilepsija sergantis jų sūnus Gailius gyvena kaimo sodyboje. Izabelei pavyksta įtikinti vyrą, kad jie turėtų įsivaikinti vaikų namuose augantį, užsispyrusį ir paslaptingą šešiametį Ilją. Nuo tos akimirkos šeimos gyvenimas pradeda keistis.

Filmo „Balkonas“ režisierės G.Beinoriūtės naujausias vaidybinis filmas „Kvėpavimas į marmurą“ Lietuvos kino teatruose pasirodys rugsėjo 28 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas