Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 20

Garsiausi lietuviškų šaknų turintys kino aktoriai

Visada malonu sužinoti, kad vienas ar kitas garsus žmogus yra susijęs su Lietuva. Jų tikrai netrūksta pačiose įvairiausiose srityse. Nemažai ir dabartinės kartos emigrantų siekia sėkmės svečiose šalyse. Galbūt apie jų sėkmę kalbėsime visai netrukus, o kol kas – apie garsiausius kino aktorius, turinčius lietuviškų šaknų.
„Reuters“/„Scanpix“/Mantvydo Drevinsko nuotr. / Lietuvių kilmės aktoriai
„Reuters“/„Scanpix“/Mantvydo Drevinsko nuotr. / Lietuvių kilmės aktoriai

Jason Sudeikis

Jasonas Sudeikis karjerą pradėjo kaip komikas, o prieš pasukdamas į televiziją ir kiną, kelerius metus dirbo populiarios laidos „Saturday Night Live“ scenaristu.

„Scanpix“/AP nuotr./Olivia Wilde ir Jasonas Sudeikis
„Scanpix“/AP nuotr./Olivia Wilde ir Jasonas Sudeikis

Pirmąją pagrindinę rolę (ar greičiau, vieną dviejų pagrindinių – kartu su Owenu Wilsonu) Sudeikis suvaidino palyginti neseniai – tik 2010-aisiais pasirodžiusiame filme „Savaitė be žmonų“. Dažniausiai aktorius pasirodo komedijos žanro filmuose, tokiuose kaip: „Mes Mileriai“, „Kaip atsikratyti boso?“, „Dėl visko kaltas seksas“ ir „Milžinas“.

Lietuvis buvo Jasono senelis, kuris XIX a. pabaigoje emigravo į JAV. Kaip ir nemažai kitų to meto emigrantų iš Lietuvos, jis įsidarbino Pensilvanijos anglių šachtose. Deja, Jasonui su juo susipažinti neteko, mat senelis mirė Jasono tėvui tesulaukus dvejų metų. Vis dėlto, nors aktorių su Lietuvą sieja tik pavardė, praėjusiais metais jis žadėjo kartu su žmona O.Wilde apsilankyti Lietuvoje – galbūt net šiais metais.

Sean Penn

Seano Penno specializacija – emociškai sudėtingi ir dažnai kontroversiški vaidmenys. Jam yra tekę vaidinti žudiką prievartautoją („Mirtininkas eina“), gėjų aktyvistą (Milkas“), protinę negalią turintį tėvą („Aš esu Semas“) bei buvusį specialiųjų pareigų karį („Šaulys“).

„ACME Film“ nuotr./Seanas Pennas filme „Šaulys“
„ACME Film“ nuotr./Seanas Pennas filme „Šaulys“

Jis laikomas vienu produktyviausių ir gabiausių žmonių Holivude, sėkmingai išbandęs jėgas ir kaip scenaristas bei režisierius („Atgal į gamtą“). Iš viso jo kolekcijoje yra per 70 apdovanojimų, iš kurių du – „Oskarai“.

Su Lietuva S.Penną sieja senelis Moišė iš tėvo pusės. Jis buvo Lietuvos žydas, į JAV emigravęs iš Merkinės. Tuo tarpu jo mama Eileen turi itališkų ir airiškų šaknų.

John C. Reilly

Šis aktorius amato pradėjo mokytis dar būdamas aštuonerių, o ilgainiui tapo garsaus Čikagos teatro „Steppenwolf“ aktoriumi. Pirmasis jo pasirodymas kine buvo epizodinis vaidmuo 1989-ųjų istorinėje dramoje „Karo aukos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas C. Reilly ir Eva Herzigova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas C. Reilly ir Eva Herzigova

Nors buvo gerai žinomas kaip teatro aktorius, tikrasis J.S.Reilly proveržis kine įvyko 2002-aisiais. Tais metais jis gavo svarbių vaidmenų tokiuose filmuose, kaip „Čikaga“, „Valandos“ bei „Niujorko gaujos“. Sakoma, kad tai yra vienas tų antro plano (nors tikrai ne vien jo) aktorių, kurių pasirodymus žiūrovai dažnai mėgsta labiau nei pagrindinių žvaigždžių.

J.C.Reilly gimė Čikagoje, Amerikos lietuvės ir airio šeimoje – jis buvo penktasis jų vaikas iš šešių. Viename iš interviu jis juokavo, kad labai džiaugiasi savo lietuviška kilme: „Užaugau airių katalikų kaimynystėje, ir mano mama buvo vienintelė lietuvė, kurią pažinojau. Tada iš tikrųjų pagalvodavau, kad, palyginus su kaimynais grynakraujais airiais, gerai, kad esu pusiau lietuvis. Nes jie yra išprotėję“.

Ruta Lee

Vien suminėti visus šios aktorės vaidmenis, prireiktų nemažai laiko. Ją išgarsino filmas „Septynios nuotakos septyniems broliams“. Tačiau per savo ilgą karjerą jai teko tiek vesti televizijos žaidimus, tiek vaidinti teatro miuzikluose, tiek ir įkūnyti daugybę didesnių bei mažesnių vaidmenų vesternuose, dramose, komedijose, kriminaliniuose ir kitokiuose filmuose bei serialuose.

Teodoro Biliūno nuotr./Ruta Lee
Teodoro Biliūno nuotr./Ruta Lee

Kine ji atliko daugiau kaip 100 vaidmenų, o televizijoje, įskaitant laidų vedimą, – apie 3000. Jos vardas puikuojasi ir Holivudo šlovės alėjoje. Šį pavasarį aktorė atliko vaidmenį ir lietuviškame seriale „Giminės“.

Ruta Lee (tikrasis vardas Rūta Marija Kilmonis) gimė lietuvių emigrantų šeimoje Kanadoje, abu jos tėvai buvo paprasti siuvėjai. Ji ne tik puikiai moka lietuvių kalbą, bet ir visada didžiavosi savo kilme. Ji aktyviai rėmė lietuvių kovą už nepriklausomybę. Jai okupacijos metu tuometinis Sovietų Sąjungos prezidentas Nikita Chruščiovas išskirtinėmis teisėmis leido atvykti į Lietuvą aplankyti močiutės, o galiausiai – ir parsivežti ją į Ameriką.

William Shatner

Iš Kanados kilęs Williamas Shatneris išgarsėjo po kultinio serialo „Žvaigždžių kelias“, kuriame atliko kapitono Kirko vaidmenį. Tiesa, po trejų metų serialui pasibaigus, aktoriui nebuvo lengva rasti darbo, todėl jis sutikdavo filmuotis net ir itin mažo biudžeto filmuose.

Vida Press ir Mantvydo Drevinsko nuotr./Williamas Shatneris Vilniuje ir su Leonardu Nimoy seriale „Žvaigždžių kelias“ (kairėje)
Vida Press ir Mantvydo Drevinsko nuotr./Williamas Shatneris Vilniuje ir su Leonardu Nimoy seriale „Žvaigždžių kelias“ (kairėje)

Ironiška, tačiau tolesnei jo aktoriaus karjerai itin padėjo ne kas kita, o tas pats „Žvaigždžių kelias“, metams bėgant pradėjęs įgauti vis daugiau populiarumo. Iš viso televizijoje, reklamoje ir kine jis yra sukūręs beveik 300 vaidmenų, parašęs mokslinės fantastikos istorijų bei įrašęs keletą muzikos albumų.

Visi Shatnerio seneliai buvo žydų emigrantai: iš Austrijos-Vengrijos, Ukrainos bei Lietuvos. Sužinojęs, kad jo šaknys glūdi Vilkaviškyje, aktorius šią vasarą su filmavimo grupe buvo atvykęs į Lietuvą filmuoti vienos iš realybės šou „Geriau vėliau negu niekada“ antrojo sezono serijų. Filmavimo metu žvaigždė su komanda taip pat aplankė Trakų pilį ir Rumšiškes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito