Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 10

„Gimdymas“ – ranka paliečiamos Kolumbijos džiunglės (interviu)

Vilniuje svečiuojasi į „Kino pavasario“ filmo „Gimdymas“ („Delivery“) kūrėjas Martinas Mejía Rugelesas. Iš Kolumbijos atvykęs filmo režisierius ir scenarijaus autorius žiūrovams pristato savo debiutinį ilgametražį filmą, kuris 2015 m. laimėjo Talino kino festivalio „Juodosios naktys“ debiutinių filmų konkursą ir gavo Tarptautinės kino kritikų federacijos (FIPRESCI) premiją.
Filmo „Gimdymas“ kadras
Filmo „Gimdymas“ kadras

Kolumbiečių režisieriaus filme laikas bėga lėtai ir ta pačia vaga. Nepaprastai gražiose džiunglėse gyvenantys žmonės stipriai prisirišę prie gamtos, tačiau tuo pačiu yra tarsi jos įkalinti – ji sprendžia likimus. Cikliško gyvenimo ritmas nuolat sukasi ratais, o jo centre – jauna nėščia moteris ir jos kasdienybė.

VIDEO: Filmo „Gimdymas“ anonsas

Trumpas režisieriaus pokalbis su „Gimdymo“ žiūrovais Vilniuje.

Papasakokite apie projekto pradžią. Kaip viskas prasidėjo?

Aš ėmiausi temos, kuri niekada netaps nuobodi ir kuri mane žavi. Tai – gyvenimas ir mirtis. Iš esmės, filmas apie tai. Siekiau įamžinti gyvenimą ir gamtą. Savo ankstesniuose filmuose aš siekiau atskleisti tokias temas kaip ligos ar mirtis. Todėl šis filmas natūraliai tapo tarsi sekantis žingsnis į gimimo temą.

Esate kilęs iš Kolumbijos, bet dabar gyvenate Švedijoje. Kodėl grįžote filmuoti į gimtąją Kolumbiją?

Aš gyvenu Švedijoje nuo rugpjūčio, bet iki 2007-ųjų ten studijavau. Taigi daugiausia laiko praleidau Kolumbijoje. Manau, natūralu, kad norėjau sukurti filmą ten, kur mano šaknys.

Audriaus Solomino nuotr./Martinas Mejía Rugelesas
Audriaus Solomino nuotr./Martinas Mejía Rugelesas

Filme vaidina neprofesionalūs aktoriai. Ar juos, kaip filmo veikėjus, sieja giminystės ryšiai?

Ne, bet realybėje jie gyvena panašiai kaip filme – jų namus skiria upė, supa nedaug žmonių. Jie nėra giminaičiai, tačiau vienas kitą pažįsta gana neblogai.

Kaip sekėsi dirbti su pagrindine filmo aktore Yuliana Ríos?

Svarbiausia buvo užsitarnauti jos pasitikėjimą. Tai buvo nelengva. Keturis mėnesius Yuliana svarstė mano pasiūlymą filmuotis.

Ar galima sakyti, kad pagrindinė filmo veikėja Helena yra ją suvaidinusios aktorės alter ego?

Taip, Helena yra lyg Yulianos kopija. Šis filmas galėtų būti dokumentika apie ją.

Filmo „Gimdymas“ kadras
Filmo „Gimdymas“ kadras

Kodėl filme tiek nedaug dialogų?

Iš pradžių, aš maniau, kad jų bus daugiau. Kai pradėjome filmuoti, dialogų savaime pradėjo mažėti. Supratau, kad žodžiai nereikalingi, jie nieko nepapildo, gal labiau tik trukdo. Montuojant jų dar labiau sumažėjo. Pats procesas ištrynė iš filmo žodžius. Jų nebuvimas tik sustiprina vizualinę pusę.

„Gimdymas“ nufilmuotas 35 mm juosta. Šiuolaikiniame kine tai pakankamai reta, be to, brangu. Kodėl pasirinkote filmuoti juosta? Norėjote iššūkio?

Drauge su vyriausiuoju operatoriumi ilgai svarstėme, ar tam ryžtis. Pagrindinė priežastis – norėjome pasiekti tokį rezultatą, kurį matote ekrane – organišką, suteikti pojūtį, kad gamtą galite paliesti. Mano nuomone, skaitmeniniu būdu tai pasiekti sunku. Daugelis žmonių sutinka, kad juosta suteikia organiškumo. Šis sprendimas turėjo padėti atskleisti idėją. Žinoma, tai – iššūkis. Bet visi vargai, manau, pasiteisino.

Kuo skiriasi kolumbiečių ir europiečių gyvenimo būdas?

Nereikia lyginti Europos ir Kolumbijos. Užtenka, kad 200 km nuo Bogotos nutolusiame džiunglių kaimelyje, kur buvo filmuotas „Gimdymas“, žmonės gyvena absoliučiai kitaip nei sostinėje. Tą skirtumą ir norėjau perteikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas